• La futura unificació, que s’emmarca en el procés de racionalització i simplificació del sector públic, augmentarà la massa crítica de les dues institucions i la competitivitat de les línies de recerca que s’hi realitzen i millorarà l’aprofitament dels recursos humans i de gestió

 

  • Les dues institucions desenvolupen activitats de recerca en el marc del Campus de l’Hospital Clínic de Barcelona i tenen objectius i recursos complementaris i una base d’investigadors molt coincident

 

El Consell Executiu ha aprovat impulsar la integració de l’activitat científica i de gestió de l’Institut d’Investigació Biomèdica August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica (FCRB). Amb la unificació de les dues institucions de recerca el Govern pretén que assoleixin una major massa crítica que els permeti accedir a més i millors projectes, així com una millora de l’eficiència organitzativa.

 

L’acord adoptat pel Govern a proposta dels departaments d’Empresa i Coneixement i de Salut insta els representants de l’Administració de la Generalitat als dos centres a explorar l’operació jurídica d’integració més adequada. Posteriorment es tramitarà com a proposta d’acord del Govern per autoritzar les actuacions necessàries a fi que de l’operació en resulti una única entitat. 

 

IDIBAPS i FCRB són dues entitats del sector públic i formen part del perímetre pressupostari de la Generalitat. Les dues institucions s’emmarquen en la recerca del Campus Clínic (Hospital Clínic de Barcelona) i presenten una complementarietat de missió institucional i recursos que es concreta en una massa crítica d’investigadors molt coincident. La FCRB, per la seva banda, s’ha especialitzat en la gestió econòmica i dels projectes, administrant les dues institucions; el seu caràcter de fundació li permet ser receptora de donacions i mecenatges. Complementàriament, IDIBAPS s’ha especialitzat en la gestió científica de la recerca i en les plataformes i estructures que fan possible la recerca acreditada.

 

Els espais de recerca dels dos centres són compartits independentment de la titularitat. La futura integració proporcionarà avantatges com ara la unitat en la governança; la unitat de política científica i estratègica de la recerca Campus Clínic; la simplificació i clarificació en la gestió dels recursos de la recerca pels investigadors; l’eficiència de la gestió i la simplificació de les estructures organitzatives i laborals; o la millora de l’impacte i la visibilitat de la recerca del Campus Clínic.

 

Integració de centres de recerca

 

Aquesta futura integració s’emmarca en un procés de racionalització i simplificació del sector públic de la Generalitat de Catalunya, que en l’àmbit científic s’ha concretat en els darrers anys en la integració de diversos centres i instituts de recerca. És el cas, per exemple, del Projecte SUMA d’integració de l’Institut Català de Ciències Cardiovasculars en la Fundació de l’Institut de Recerca de Sant Pau; les integracions del Centre de Recerca d’Epidemiologia ambiental (CREAL) i el Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB) a l’entorn de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal); la unificació de l’activitat de l’Institut de Medicina Predictiva i Personalitzada del Càncer en l’Institut Josep Carreras i l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, o la integració del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona a l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge.

 

Totes aquestes operacions han permès dotar els centres de recerca d’una major dimensió que ha permès potenciar la competitivitat de les línies de recerca, així com millorar aprofitament dels recursos humans i de gestió de la ciència.