aigua

El Govern adquireix els terrenys de la finca de la Plana del Vinyet per garantir la seva protecció

query_builder   15 desembre 2020 15:17

event_note Nota de premsa

El Govern adquireix els terrenys de la finca de la Plana del Vinyet per garantir la seva protecció

  • L’actuació respon a la voluntat d’integrar al patrimoni públic un espai natural amb un potencial natural, paisatgístic, cultural i social molt elevat

 

El Govern ha aprovat l’adquisició, a través de l’Institut Català del Sòl i amb càrrec al Fons del Patrimoni Natural recentment creat, de les finques del sector del Vinyet situades a la vora de l’espai natural de la desembocadura del riu Gaià, al terme municipal de Tarragona. Es destinarà un total de 935.000 euros a la seva compra. Aquests terrenys són propietat actual de la societat Endesa Medios y Sistemas SL.

 

La finca, juntament amb una altra que prèviament ja havia adquirit l’Incasòl, passaran a ser gestionades pel Departament de Territori i Sostenibilitat.

 

La Plana del Vinyet presenta un interès paisatgístic, natural, cultural i social singular. Està pràcticament aïllada respecte a infraestructures viàries i ferroviàries, fet que no és gaire habitual a l’àrea del litoral de Tarragona i Barcelona. Tampoc no està afectada per infraestructures urbanes o industrials i presenta un aprofitament agrícola baix. Tot plegat, ha contribuït a preservar aquesta zona dels impactes que afecten bona part dels trams baixos dels rius a Catalunya.

 

La compra permet reforçar l’espai d’interès natural de la desembocadura del Gaià que es troba just al costat i que està protegit com a refugi de fauna salvatge i com a Zona d’Especial Conservació (ZEC) de la xarxa Natura 2000 amb el nom de Costes del Tarragonès.

 

L’adquisició per part de la Generalitat respon a una necessitat d’incrementar el grau de protecció d’aquesta àrea i s’emmarca dins de l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya, que aposta per recuperar natura, i és un dels primers resultats tangibles del Fons del Patrimoni Natural, que serà gestionat per la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural i, posteriorment per la nova Agència de la Natura.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined