Imatge ICO.

Catalunya tindrà a partir d'ara una oficina d'anellament científic d'ocells amb anelles pròpies

query_builder   17 desembre 2020 19:11

event_note Nota de premsa

Catalunya tindrà a partir d'ara una oficina d'anellament científic d'ocells amb anelles pròpies

  • La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat ha afirmat que el nou remitent és un reconeixement a la tasca i a l’excel·lència científica de l’Institut Català d’Ornitologia durant els seus 45 anys d’història
Imatge

Catalunya disposarà a partir d’ara d’una oficina d’anellament científic d’ocells amb anelles pròpies. Aquest dijous s’ha presentat el nou remitent de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), que suposa tota una fita per a l’ornitologia catalana. L'anellament científic d'ocells és un mètode d'estudi basat en el marcatge individual dels ocells. Qualsevol registre d'un ocell anellat, ja sigui a través de la seva recaptura i posterior alliberament, o bé un cop s'ha trobat mort, ofereix gran quantitat d'informació sobre la seva vida. Gràcies a això, l'anellament és una de les tècniques més efectives a l'hora d'estudiar la biologia, els moviments i la demografia poblacional dels ocells.

 

La presentació del nou remitent s’ha celebrat a Ca l'Andreu (Tiana), al mateix lloc on l'any 1975 va començar la pràctica regular de l'anellament científic d'ocells a Catalunya. La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha afirmat durant la presentació que “l’obtenció d’un remitent propi és un reconeixement internacional a la feina i a l’excel·lència científica de l’ICO durant els seu 45 anys d’història”.  Per a la secretària, “es tracta d’una fita d’una gran importància ja que suposa disposar d’una independència en l’àmbit ornitològic que fins ara no existia i que ha costat molt d’aconseguir”. A més, s’ha referit a la pandèmia i com “la ciutadania ha redescobert els ocells a prop de casa”, i ha apostat perquè “aquest fet generi més aficionats a l’ornitologia que segueixin l’enorme tasca de l’ICO”.

 

En aquest sentit, l’ICO, abans Grup Català d'Anellament (GCA), s'ha encarregat de la coordinació de l'anellament científic d'ocells a Catalunya pràcticament des de la seva creació i seguint en tot moment els més alts estàndards de treball. Durant tots aquests anys, però, ha fet aquesta tasca utilitzant anelles d'altres oficines d'anellament de l'Estat (primer del remitent del Ministerio de Medio Ambiente i, des de 2012, del de la Societat de Ciències Aranzadi).

 

Ara, amb la creació del seu propi remitent i un cop admès com a membre de ple dret d'EURING (Unió Europea per l'Anellament Científic d'Ocells), l'ICO passarà a funcionar com a qualsevol altra oficina d'anellament oficial.

 

El nou remitent es posarà en marxa arreu de Catalunya a partir de l'1 de gener de 2021, moment en què es preveu que s’acabi el procés de distribució de les noves anelles. L’ICO compta amb 280 anelladors que marquen unes 65.000 anuals cada any.  Al llarg dels seus 45 anys d’història, l’Institut Català d’Ornitologia ha anellat prop de dos milions d’ocells de 383 espècies diferents. L'Oficina d'Anellament de l'ICO compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

3  

Imatges

Imatge ICO

Imatge ICO 251

Imatge: Clara Cortadelles/ICO.

Imatge: Clara Cortadelles/ICO. 242

La secretària amb els presidents de l'ICO al llarg de la història.

La secretària amb els presidents de l'ICO al llarg de la història. 475

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
| 331