- 17 municipis de les comarques del Ripollès, el Baix Empordà, el Segrià, els dos Pallars i la Val d’Aran es beneficiaran d’aquesta inversió
El Govern ha impulsat avui la millora del sanejament a sis comarques (Ripollès, Baix Empordà, Segrià, els dos Pallars i Val d’Aran) mitjançant una inversió superior als 7,5 milions d’euros. L’aprovació d’aquest acord, que millorarà la depuració de les aigües de disset municipis, farà possible iniciar el desenvolupament de deu projectes de sanejament i començar la recerca de terrenys per iniciar les obres.
A la comarca del Ripollès es millorarà el sanejament dels municipis de Camprodon i Vallfogona de Ripollès. En la primera d’aquestes localitats es construirà una depuradora al nucli de Font-Rubí, que tindrà una capacitat de 168,2 m3/dia i que suposarà una inversió propera als 634.000 euros. Pel que fa a l’actuació de Vallfogona de Ripollès, es construirà una depuradora amb capacitat per tractar 74 m3/dia i els corresponents col·lectors en alta per recollir les aigües residuals del municipi i traslladar-los cap a la depuradora. La inversió prevista per aquesta actuació és de prop de 556.000 euros.
Al Baix Empordà, es millorarà el sanejament mitjançant dues actuacions. La primera obra beneficiarà els municipis de Colomers, Jafre, Verges, Albons, Bellcaire i la Tallada d'Empordà i Tor i consistirà en la instal·lació de 15.6 quilòmetres de col·lectors en alta i 6 estacions de bombament, que permetran connectar el sanejament d’aquestes localitats a la depuradora existent de l'Escala. Les obres, amb un pressupost superior als 2,5 milions d’euros, tindran una durada de 8 mesos a comptar des de l'inici dels treballs.
La segona actuació que es desenvoluparà a la comarca empordanesa és la construcció de la depuradora de Peratallada, dins el terme municipal de Forallac. La instal·lació tindrà capacitat per tractar un cabal de 160 m3/dia i suposarà una inversió superior als 717.600 euros.
Sanejament a les comarques de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran
El Govern ha aprovat avui la millora del sanejament al Segrià, els dos Pallars i a la Val d’Aran. En total s’invertiran més de 3 milions d’euros per millorar la depuració de les aigües residuals en aquestes quatre comarques.
Al Segrià, es construirà una depuradora a Artesa de Lleida que millorarà la depuració de les aigües residuals d’aquest municipi i també de Puigverd de Lleida. La instal·lació, amb un pressupost de més d’1,2 milions d’euros, tindrà capacitat per tractar un cabal diari de 725 m3. També es construirà una xarxa de col·lectors amb una longitud de 3.240 metres.
La resta d’actuacions compten totes elles amb finançament del Fons de Cohesió de la Unió Europea. A les comarques dels dos Pallars, es construirà la depuradora de Senterada i els col·lectors en alta de la Vall de Cardós.
El primer projecte consistirà en millorar el sanejament del municipi amb una depuradora que tindrà una capacitat per tractar 100 m3/dia i una inversió de més de 520.000 euros (80% de finançament del Fons de Cohesió de la Unió Europea). Pel que fa a l’actuació de la Vall de Cardós, tindrà un cost proper als 222.000 euros (80% de finançament del Fons de Cohesió de la Unió Europea) i consistirà en la construcció de dues canonades que recolliran les aigües residuals de Surri i les uniran amb el sistema de sanejament de la Ribera de Cardós.
Finalment, a la comarca de la Val d’Aran es construiran tres depuradores que milloraran el sanejament de Vilamòs, Es Bòrdes, Begòs i Benòs. Pel que fa al primer municipi, es construirà una depuradora amb capacitat per tractar 70 m3/dia i la corresponent xarxa de col·lectors. Pel que fa a les localitats d’Es Bòrdes, Begòs i Benòs, es construiran dues depuradores (una per al nucli d’Es Bòrdes i una altra per les localitats de Begòs i Benòs). Aquestes tres actuacions tenen un pressupost conjunt superior al milió d’euros, compten amb finançament del 80% del Fons de Cohesió de la Unió Europea.
Sanejament a Catalunya
El Programa de sanejament d’aigües residuals urbanes (PSARU) 2005, aprovat pel Govern el juliol del 2006, té l’objectiu de completar i millorar el sanejament de tota la població catalana. Actualment són 374 depuradores en funcionament les que donen servei a més de 500 municipis, cosa que suposa assegurar el sanejament del 95% de la població catalana.
Quan el PSARU 2005 estigui finalitzat, seran 1.544 les instal·lacions de sanejament que estaran en funcionament amb una inversió total de 1.526 milions d’euros.