- El Deep Tech Discovery Fund tindrà un finançament estimat de 80 milions d’euros i l’aportació pública serà del voltant del 60%
- El nou instrument financer contribuirà a mobilitzar capital privat en inversions en R+D+I a Catalunya, actualment per sota de la mitjana de la UE
- El fons se centrarà especialment a afavorir les primeres fases d’inversió dels projectes i procurarà que la tecnologia arribi també a les pimes
El Govern ha aprovat impulsar la creació d’un fons d’inversió publicoprivat amb l’objectiu d’impulsar la transferència de la recerca que es fa a Catalunya i millorar-ne l’índex d’innovació, que actualment se situa per sota de la mitjana europea. Es tracta del Deep Tech Discovery Fund, un nou instrument financer que contribuirà a mobilitzar capital privat en inversions en R+D+I a Catalunya. Tindrà un finançament estimat de 80 milions d’euros entre 2021 i 2025, el 60 per cent del qual serà aportació pública.
El Deep Tech Discovery Fund se centrarà a ajudar les primeres etapes del desenvolupament dels projectes de recerca, que actualment és una mancança important del sistema de coneixement català, per tal de revertir aquesta situació. Aquesta nova infraestructura financera ha de permetre millorar la transferència de coneixement cap a les empreses, promoure iniciatives d’emprenedoria científica i, en conseqüència, contribuir a millorar la competitivitat del teixit econòmic del país, especialment de les pimes.
L’acord adoptat per l’Executiu autoritza els departaments d’Empresa i Coneixement i de la Vicepresidència i d’Economia a crear i participar en aquest fons, així com a fixar les partides pressupostàries per fer front a les participacions que subscriguin. També encomana el disseny, la preparació i l’execució de la licitació pública per gestionar el fons a l’Institut Català de Finances (ICF), en col·laboració amb l'Empresa de Promoció i Localització Industrial de Catalunya, SA (AVANÇSA).
Amb aquesta iniciativa, el Govern referma el compromís amb la promoció de la recerca bàsica i de la seva transferència, tenint en compte que és una peça clau per al creixement econòmic i el benestar social del país. El fons contribuirà a millorar l’índex d’innovació de Catalunya, que és un dels objectius prioritaris del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC).
Augmentar el capital privat en R+D+I
La posada en marxa d’aquest nou instrument financer permetrà mobilitzar capital privat en la inversió en desenvolupament tecnològic, una prioritat per garantir la continuïtat del model d’excel·lència del sistema de recerca català. La captació de finançament privat en R+D+I a Catalunya se situa per sota dels estàndards dels països europeus més innovadors. De fet, el PN@SC preveu augmentar aquesta despesa privada del 0,94% actual fins a l’1,37% del PIB en el quinquenni 2020-2024 per tal d’igualar-la a la mitjana actual de la UE.
El Deep Tech Discovery Fund també posarà èmfasi en què empreses innovadores, clústers, associacions i aliances empresarials, així com la resta d’agents amb capacitat d’innovació, avancin en la competitivitat del teixit econòmic català. Es posarà el focus especialment a fer arribar la tecnologia també a les pimes i en el paper dels parcs científics i tecnològics com a instrument de transferència de coneixement.
Recerca d’excel·lència, innovació amb marge de millora
Catalunya disposa d’un sistema de recerca excel·lent i d’un teixit productiu diversificat, dinàmic i notablement internacionalitzat, però l’índex d’innovació del país es troba per sota de la mitjana europea. Amb 369 ajuts per a recerca d’excel·lència, Catalunya se situa només per darrere de Bèlgica (404) i Suècia (399) en la captació d’aquest fons atorgats pel Consell Europeu de Recerca. Així mateix, el percentatge de publicacions científiques en revistes d’alt impacte també s’ha consolidat en els mateixos valors que aquests països, superant el 40%.
En canvi, segons l’índex d’innovació de Catalunya recollit pel Regional Innovation Scoreboard (RIS), el país està per sota de la mitjana europea, amb una qualificació de país d’innovació moderada alta, lluny dels països líders en innovació. Quant a la mitjana europea, establerta en un valor de 100, Catalunya té un índex de 77,6.