carroussel

El Govern declara Element Festiu Tradicional d'Interès Nacional el Carrousel Costa Brava de Palafrugell

query_builder   29 desembre 2020 15:56

event_note Nota de premsa

El Govern declara Element Festiu Tradicional d'Interès Nacional el Carrousel Costa Brava de Palafrugell

  • Aquesta és la més coneguda de les iniciatives que configuren el programa de les anomenades Festes de la Primavera

 

  • Es tracta d’una manifestació popular molt arrelada que recupera una tradició prohibida durant el franquisme

 

El Govern ha aprovat declarar Element Festiu Tradicional d'Interès Nacional el Carroussel Costa Brava de Palafrugell, i que aquesta declaració sigui inscrita en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

 

El Carrousel Costa Brava és la més coneguda de les iniciatives que configuren el programa de les anomenades Festes de la Primavera. En el Carrousel, s’hi aplega una gran munió de carrosses i comparses, tant locals com procedents d’arreu de Catalunya.

 

Les Festes de Primavera són possiblement una de les festivitats més arrelades i de major tradició de Palafrugell. Aquesta celebració té els seus orígens en la prohibició del carnaval decretada durant la dictadura franquista, i actualment ha esdevingut tot un esdeveniment per a Palafrugell que implica tota la població a través de diferents activitats.

 

Els antecedents del Carroussel cal situar-los a l'any 1883, quan a Palafrugell es celebrava el carnaval amb rues, balls i cercaviles. Malgrat que la festa va viure períodes de crisi, degut a les guerres i les dictadures, l'any 1928 se’n va produir la primera recuperació, quan un grup de joves, anomenat la Colla dels 13, va impulsar tres dies de música, balls i màscares. Amb l'esclat de la Guerra Civil, la festa va quedar suspesa i amb la instauració del règim franquista les celebracions dels carnestoltes es van prohibir al ser considerades immorals. Malgrat aquesta prohibició, el jovent de Palafrugell va camuflar la celebració de la festa batejant-la amb altres noms. La primera referència escrita d’aquesta època és de l’any 1964, en la qual la festa apareix descrita com “una desfilada de carrosses a l’estil de l’antiga rua”. La celebració s’ha mantingut pràcticament igual a les característiques que tenia quan es va crear.

 

El Carrousel Costa Brava és un important referent identitari per a la localitat i el seu entorn territorial immediat. L’esdeveniment aplega sempre una quantitat important de participants actius, que sovint arriba gairebé als dos milers de persones, fruit del treball conjunt i la convivència de diverses de generacions dels habitants de la localitat i dels seus voltants.

 

La continuïtat de la festa està garantida per l’Ajuntament de Palafrugell i per l’Associació de Colles de les Festes de Primavera, la qual  aplega les diverses comparses i els diferents grups de carrossaires que vetllen pel correcte desenvolupament d’aquest element festiu.

 

 Amb aquesta declaració es dona compliment al previst en l'article 6 de la Llei 2/1993, de 5 de març, de foment i protecció de la cultura popular i tradicional i de l'associacionisme cultural i 15 del Decret 389/2006, de 17 d'octubre, del patrimoni festiu de Catalunya.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined