Japó

LLum verda el quart Pla Japó amb la voluntat de consolidar la relació prioritària de Catalunya amb el país asiàtic

query_builder   12 gener 2021 14:47

event_note Nota de premsa

LLum verda el quart Pla Japó amb la voluntat de consolidar la relació prioritària de Catalunya amb el país asiàtic

  • Per primera vegada, el pla comptarà amb una dotació pressupostària per donar impuls a la cinquantena d’accions previstes
  • A causa de la situació de la Covid-19, el pla incorpora un conjunt d’actuacions per promoure la col·laboració entre Catalunya i el Japó en matèria sanitària i d’emergències

 

El Govern ha aprovat el Pla Japó 2020-2023, un programa interdepartamental del Govern, de col·laboració entre administracions i institucions, que té l’objectiu de reforçar els llaços entre Catalunya i el Japó, i consolidar-ne la relació prioritària. Es tracta del quart pla país successiu amb el Japó del qual es dota la Generalitat, que se suma als dels períodes 2009-2011, que va ser el primer pla país del Departament d’Acció Exterior; 2012-2015 i 2016-2019, que va marcar el desè aniversari del pla. Aquesta continuïtat al llarg d’una dècada ha consolidat el marc de treball estable amb el Consolat General del Japó a Barcelona, amb qui el Govern manté un contacte permanent. Com a novetat respecte als seus predecessors, el nou pla compta per primera vegada amb una dotació pressupostària del Departament d’Acció Exterior, que permetrà donar impuls a les accions previstes.

 

El nou pla compta amb 41 accions en els principals sectors d’interès comú: l’empresarial, el turístic, el cultural i l’acadèmic-científic. Les accions previstes al pla, però, augmenten fins a 51 en total en haver inclòs necessàriament accions per fer front al context de la pandèmia global de la Covid-19, una xifra que fa d’aquest  Pla Japó el més exhaustiu fins ara. En aquest sentit, s’han incorporat deu accions coordinades amb els departaments de Salut i d’Interior derivades de la crisi sanitària per promoure específicament la col·laboració entre Catalunya i el Japó en matèria sanitària i d’emergències.

 

Com a exemples de les accions, en l’àmbit d’empresa, el pla pretén, entre altres, reforçar la inversió productiva japonesa a Catalunya en indústria i nous sectors, així com, alhora, promoure la presència empresarial catalana al Japó. Segons els indicadors del Pla Japó 2016-2019, més de 50 empreses catalanes inicien projectes al Japó cada any. Entre les accions de l’àmbit turístic, destaca l’objectiu d’establir una connexió aèria directa entre Catalunya i el país asiàtic. El mercat japonès és prioritari per al sector turístic català: el 2019 van arribar a Catalunya prop de 372.000 turistes japonesos, xifra que situa el Japó com a 8è mercat emissor per a Catalunya. D’altra banda, en l’àmbit d’universitats i recerca, es preveuen accions per impulsar les relacions científiques i d’innovació i fomentar la mobilitat entre centres de recerca catalans i japonesos. La col·laboració entre Catalunya i el Japó en l’àmbit del coneixement és molt destacada i, entre 2010 i 2018, hi ha hagut 124 projectes per valor de més de 4 milions d’euros entre entitats catalanes i japoneses, principalment en l’àmbit de la salut, l’automoció i les TIC.

 

Finalment, atès el context d’emergència sanitària mundial en el qual s’ha aprovat el nou Pla Japó, el document ha tingut en compte el potencial de la cooperació amb el país asiàtic per fer front a aquest desafiament global i intercanviar coneixements en un moment en què els models d’èxit per combatre la Covid-19 són una referència constant entre administracions. Per aquesta raó, el Pla Japó 2020-2023 es proposa potenciar la col·laboració en els àmbits de salut i d’interior, posant com a exemple l’atenció centralitzada al telèfon 061 Salut Respon o el model del sistema català d’emergències a través del telèfon 112.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined