Diccionari

El nou 'Vocabulari en imatges català-romaní' posa en valor i promou la cultura gitana a Catalunya

query_builder   3 febrer 2021 10:26

event_note Nota de premsa

El nou 'Vocabulari en imatges català-romaní' posa en valor i promou la cultura gitana a Catalunya

  • El volum, que recull més de 1.000 paraules associades a il·lustracions, ja es pot consultar en línia
Diccionari

Els departaments de Cultura i de Treball, Afers Socials i Famílies han unit esforços per fomentar el coneixement del català i el romaní amb la publicació del Vocabulari en imatges català-romaní. Aquest volum vol facilitar l’aprenentatge de la llengua catalana a les persones de parla romaní, fomentar l’aprenentatge bàsic del romaní tenint com a punt de partida el català, i promoure el reconeixement i el respecte de la cultura gitana com a part de la cultura catalana, contribuint a superar els estereotips i prejudicis cap al poble gitano.

El Vocabulari en imatges català-romaní, que parteix de l’obra Vocabulari en imatges de la Direcció General de Política Lingüística, ha estat traduït per persones gitanes de les associacions Rromane Siklovne, Associació de Joves Gitanos de Gràcia i Ternè Roma Action Barcelona. Conté més de 1.000 paraules en les dues llengües, que van associades a una il·lustració. Està estructurat en cinc capítols temàtics que fan referència a espais quotidians: els exteriors, els habitatges, els serveis, els aliments i altres àrees d’interès. Al final del llibre també hi ha una guia breu de conversa.

Les direccions generals de Política Lingüística del Departament de Cultura i d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies han impulsat el Vocabulari en imatges català-romaní, del qual s’han editat 1.100 exemplars en paper, i que també es pot descarregar tant des de la pàgina web de Llengua catalana, com des de la pàgina web del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

La Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, en el marc del Pla integral del poble gitano a Catalunya, té per objectiu promoure la cultura gitana com a part de la cultura catalana, fent difusió dels seus valors i de la seva contribució a la cultura de Catalunya. L’edició d’aquest manual és un exemple de l’esforç per a la recuperació de la llengua romaní. En aquest sentit, el Pla integral del poble gitano també impulsa cursos de romaní, que actualment es duen a terme als barris de Sant Cosme (Prat de Llobregat), el Gornal (Hospitalet de Llobregat) i a Gràcia (Barcelona).

La Direcció General de Política Lingüística vetlla per oferir recursos didàctics que serveixin a tota la ciutadania per aprendre i usar el català. A més del Vocabulari en imatges català- romaní, a la pàgina web de Llengua catalana es poden trobar eines i recursos com les ‘Làmines il·lustrades amb situacions quotidianes’, de la col·lecció Viure a Catalunya o el material didàctic del curs de català Ep! Escolta i parla. De la mateixa manera el Consorci per a la Normalització Lingüística ofereix cursos de català per a tota la població.