• La consellera de la Presidència ha presidit la presentació de la campanya de l’Institut Català de les Dones per a aquest 8 de març, Dones i homes, corresponsables!, que posa el focus en la corresponsabilitat de les feines de cura
  • La campanya recorda que els homes dediquen a les feines domèstiques la meitat del temps que les dones, fan un terç de les cures a persones i agafen el 7% de les excedències per cura d’infants
  • Budó ha emplaçat els homes a “fer net” perquè les dones puguin viure amb les mateixes condicions i oportunitats que ells
Consellera Budó

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, acompanyada de la presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Laura Martínez, ha presentat aquest matí la campanya commemorativa del Dia Internacional de les Dones: Dones i homes, corresponsables! #Som8deMarç #SomCorresponsables. Amb el lema “Fem net”, l’objectiu de la campanya és sensibilitzar la població de la necessitat d’establir pactes per a la cooperació i la corresponsabilitat en els treballs de cura. El vídeo i el cartell es divulgaran través de les xarxes socials i publicacions en línia i fora de línia fins el dia 8 de març.

“Cal que la crisi actual no suposi un pas enrere en cap dels avenços socials assolits per les dones i garantir que puguem gaudir dels nostres drets”, ha reclamat la consellera, davant la constatació que la pandèmia de Covid-19 ha fet aflorar encara més les discriminacions que s’exerceixen sobre les dones. Així, durant el confinament domiciliari estricte (març-abril de 2020), les dones van manifestar en gairebé el 60% que eren les que s’ocupaven de manera principal o en exclusiva de les feines domèstiques, tot i que la presència de les dones en les ocupacions de primera línia contra la pandèmia era majoritària.

Per a Budó, xifres com aquesta evidencien que “els hàbits patriarcals en la distribució dels usos del temps pel que fa a la corresponsabilitat no van variar gaire durant el confinament”, tot i que l’increment de la convivència d’homes i dones a les llars ho hauria d’haver facilitat.

“Aquesta situació és discriminatòria i va en detriment dels drets de ciutadania i d’accés al treball de les dones, la carrera professional i el temps de lleure, que hauria de ser exactament igual que el dels homes, i a més perjudica la seva salut i el benestar”, ha denunciat Budó. Per aquest motiu, ha emplaçat els homes a “fer net” perquè les dones puguin viure amb les mateixes condicions i oportunitats que ells.

Fem net 8 de març

“Fem net”

El vídeo de la campanya està protagonitzat per un home que neteja uns vidres en els quals van apareixent les estadístiques sobre el repartiment de les feines de cura. L'objectiu és reivindicar la necessitat de superar les dades que mostren que, encara avui dia, els homes dediquen a les tasques domèstiques la meitat del temps que les dones, només fan un terç de les cures a persones i agafen el 7% de les excedències per cura d’infants.

El cartell és un bodegó d’objectes que visibilitzen les feines d’organització, planificació i execució de feines bàsiques sense les quals no se sostindria la vida: des de l’organització de la vida diària dels membres de la llar i l’economia quotidiana, passant per la cura d’infants, cura de gent gran, cura de persones malaltes, a la neteja i les feines de manteniment de la llar.

“Pensar a organitzar les tasques domèstiques i de cura ens ocupa temps, que traiem de la nostra carrera professional i del nostre lleure. Tenim tot el dret com a dones a reclamar i exigir que els homes facin la seva part, amb la meitat és suficient”, ha conclòs Budó.

Podeu consultar tot el material de la campanya a

https://dones.gencat.cat/ca/ambits/campanyes/8m-dia-internacional-dones/

Covid-19 i corresponsabilitat

Per la seva banda, la presidenta de l’ICD, Laura Martínez, ha reclamat una distribució equilibrada de les feines domèstiques i de les responsabilitats familiars, tals com la seva organització, cura, educació i afecte vers les persones dependents de la llar, amb la finalitat de repartir els usos del temps de dones i homes d’una manera justa i equitativa.

“És important que hi hagi un repartiment equitatiu de les responsabilitats i dels beneficis que comporten. No es tracta d’ajudar o col·laborar, sinó que totes les persones que conviuen han de ser responsables independentment del seu gènere”, ha subratllat la presidenta de l’ICD, Laura Martínez.

Per a Martínez, “és la implicació i no l’execució allò que sobrecarrega”. Així, els homes se solen moure més en l’execució de tasques que en l’organització, evitant aquelles més desagradables o escollint les que volen realitzar i que sovint són les que més valorades estan.

“Encara al segle XXI cal desmuntar la idea que naturalitza que la feina domèstica i de cura és un treball que recau de forma natural i en exclusiva sobre el gènere dona. I educar en el fet que sempre que hi hagi o es creï de nou un projecte de convivència cal parlar o posar sobre el paper un pacte just de repartiment i col·laboració que superi el repartiment sexista i abusiu de tasques per raons de gènere”, ha manifestat la presidenta de l’ICD.

Són causes d’aquesta discriminació: l’educació sexista, els privilegis patriarcals que dels homes pel que fa al gaudiment del temps d’oci o al fet de ser cuidats per altres, els missatges que penalitzen els homes que se surten dels models de masculinitat tradicional, la invisibilitat mediàtica dels homes que son corresponsables, la invisibilitat i manca de reconeixement social de les tasques de cura i domèstiques respecte el treball productiu de l’àmbit públic, i el baix suport del sistema productiu a la corresponsabilitat.

Els homes corresponsables guanyen en autonomia, autoestima, en salut, milloren les relacions afectives i la complicitat amb les persones del nucli familiar.

Dades sobre les feines de cura

 Segons les darreres dades de fonts oficials elaborades per l’Observatori de la Igualtat de Gènere (OIG):

  • El 92,53% les excedències per cura de filles i fills i el 79,06% d'excedències per cura de familiars, van ser demanades per dones
  • Les dones representen el 88,9% del total de persones que manifesten que el motiu de preferència de la jornada parcial és per la cura de fills i filles i el 86,70% de les persones que manifesten que el principal motiu és tenir cura de persones malaltes o dependents.
  • En dies feiners, les dones dediquen de mitjana 1,91 hores diàries a les activitats domèstiques i els homes 0,92.
Font: Enquesta de salut a Catalunya 2020 (ESCA)
Font: Enquesta de salut a Catalunya 2020 (ESCA)
  • El 60,7% de les dones manifesten que són sempre o normalment elles les que fan la neteja de la llar, el 75% que fan la bugada i el 60,7% els àpats.
  • El 41,4% de les dones ha indicat que són les cuidadores principals de les persones amb discapacitat i el 8,6% la seva parella.
  • Quant a la població menor de 18 anys, les dones consideren que són elles les principals cuidadores de la població menor de 18 anys a la llar en un 37,8% dels casos i els homes ho consideren en un 8,7% dels casos.
Font: Enquesta de qüestions de gènere. Centre d'Estudis d'Opinió. 2019
Font: Enquesta de qüestions de gènere. Centre d'Estudis d'Opinió. 2019
.