conflictivitat

L'Executiu sol·licita al Consell de Garanties Estatutàries un nou dictamen per invasió competencial de les darreres modificacions fetes a l'Ingrés Mínim Vital (IMV)

query_builder   2 març 2021 14:00

event_note Nota de premsa

L'Executiu sol·licita al Consell de Garanties Estatutàries un nou dictamen per invasió competencial de les darreres modificacions fetes a l'Ingrés Mínim Vital (IMV)

  • En cas que s’acabi presentant un altre recurs d’inconstitucionalitat, i com ja passa amb l’anterior anunciat el juliol passat, no tindrà cap impacte negatiu en la ciutadania perquè no afecta la tramitació de la prestació a Catalunya

 

El Govern ha aprovat, a proposta del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, sol·licitar el dictamen al Consell de Garanties Estatutàries en referència a diversos articles del Reial Decret Llei 3/2021, de 2 de febrer, que afecten l’aplicació de l’Ingrés Mínim Vital (IMV). Es tracta del pas previ per interposar un recurs d’inconstitucionalitat contra alguns punts de l’articulat d’aquest nou Reial Decret Llei, que suposen una invasió competencial en l’àmbit dels serveis socials.

 

El Reial decret llei 3/2021 incorpora diverses modificacions que amplien les circumstàncies per a percebre l’IMV. En aquest sentit, introdueix la necessitat d’un nou certificat acreditatiu, així com l’obligació de comunicar anualment a l’entitat gestora de l’IMV sobre el manteniment o la modificació d’aquestes circumstàncies. Aquest certificat, així com la informació anual, es preveu que sigui expedit pels serveis socials municipals, i durant els cinc anys següents puguin emetre’l també mediadors d’entitats del Tercer Sector d’Acció Social acreditades al registre estatal. En aquest sentit, aquestes organitzacions han de tenir representació a diferents territoris de l’Estat i, per tant, aquelles entitats que només tinguin seu a Catalunya en quedarien fora.

 

El Govern considera que aquest canvis poden vulnerar la distribució de competències establerta a la Constitució i a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya (EAC). L’EAC regula la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de serveis socials com la regulació i l’ordenació de l’activitat dels serveis socials, les prestacions tècniques i les prestacions econòmiques amb finalitat assistencial o complementàries d’altres sistemes de previsió pública.

 

D’altra banda, segons el Reial decret llei, les entitats del tercer sector acreditades per expedir els certificats han de disposar de punts d'atenció en les diferents Comunitats Autònomes i inscriure’s en un registre que gestionarà l'Administració de l'Estat. En aquest sentit, el Govern considera que podria tractar-se d’un nou supòsit de centralització en la regulació del procediment de reconeixement de la prestació de l’IMV que s’afegeix als ja denunciats al Reial decret llei 20/2020.

 

En aquesta línia, el Govern de la Generalitat ja va anunciar un recurs d’inconstitucionalitat contra diversos articles del Reial Decret llei 20/2020, de 29 de maig, de creació de l'ingrés mínim vital.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined