Jornada Commemorativa Dia Internacional de la Dona

Major Trapero: "Gràcies al miler de mosses que cada dia des de la vostra professionalitat doneu el millor de vosaltres"

query_builder   10 març 2021 17:03

event_note Nota de premsa

Major Trapero: "Gràcies al miler de mosses que cada dia des de la vostra professionalitat doneu el millor de vosaltres"

  • Amb aquestes paraules el cap dels Mossos d’Esquadra ha tancat la Jornada commemorativa del dia Internacional de la Dona: la igualtat entre dones i homes a la PG-ME
  • Trapero ha cedit la cloenda de l’acte a una mossa de l’ARRO que ha explicat com ha hagut d’afrontar entrebancs que s’ha pres com a reptes
  • El director general de la Policia, Pere Ferrer, ha anunciat que modificaran el règim disciplinari del Cos perquè l'assetjament es pugui sancionar per via administrativa

 

Avui s’ha celebrat la “Jornada commemorativa del dia Internacional de la Dona: la igualtat entre dones i homes a la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra” que s’ha retransmès en directe a través del compte de Youtube del Cos.

La celebració d’aquesta Jornada ha tingut com a objectiu posar en valor el paper de la dona al cos de Mossos d'Esquadra, visibilitzar les seves aportacions i fer un balanç de la situació actual i quin és el camí que s’ha de recórrer per poder assolir un futur més igualitari i just per les persones que conformen el Cos des del punt de vista de la igualtat de gènere.

El Major, Josep Lluís Trapero, en el discurs de cloenda, ha cedit el seu torn de paraula a la Irene, una mossa de l’ARRO, en representació de les dones que cada dia treballen en unitats operatives de primera línia. La Irene, que ha explicat que el seu cap la va avisar ahir, ha explicat el dia a dia d’una mossa en una unitat d’especialitat operativa com és l’ARRO i com ha hagut d’afrontar entrebancs que s’ha pres com a reptes.

Trapero ha donat les gràcies a la Irene i “al miler de mosses que cada dia des de la vostra professionalitat doneu el millor de vosaltres perquè la ciutadania pugui viure en plenitud”.

La benvinguda de la Jornada ha anat a càrrec de la directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Montserrat Royes, i del director general de la Policia, Pere Ferrer, que ha anunciat que modificaran el règim disciplinari del Cos "perquè l'assetjament es pugui sancionar per via administrativa". Ferrer ha destacat que des de fa cinc mesos es treballa en el pla d'igualtat, que el dilluns passat es va activar un portal d'igualtat a la intranet i que es facilitarà un decàleg del cos de policia per lluitar contra l'assetjament a tots els agents.

Tot seguit, la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Laura Martínez, ha inaugurat la sessió destacant la feina que es fa al Cos de Mossos d’Esquadra en la lluita contra l’assetjament sexual. A continuació, s’ha donat pas a la primera de les taules que ha tractat les situacions d’assetjament sexual i per raó de sexe a la feina. La doctora Núria Pumar, professora titular de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de Barcelona, ha elogiat el protocol del CME de prevenció de situacions d'assetjament sexual per raó de sexe o orientació sexual, ja que és molt didàctic, amb pautes clares i en base a la prevenció per formar i visualitzar les situacions d'assetjament.

La segona part de la jornada s’ha centrat en determinar les causes que provoquen el baix percentatge de dones als llocs de treball directius i de comandament i la necessitat de fer polítiques públiques i actuacions per revertir aquesta tendència.

Aquesta part de la jornada ha començat amb una taula rodona composada per 5 dones comandaments que ha permès fer una fotografia de l’experiència de les dones en llocs de decisió a diferents destins del cos i quina és la seva percepció com a dones del moment actual i els reptes que encara queden per assolir una igualtat real i efectiva a la nostra organització.

La taula, moderada per la intendenta Sílvia Catà, ha fet un recorregut per les trajectòries professionals de 4 dones comandaments dels àmbits de la seguretat ciutadana, trànsit, i investigació: la intendenta Montserrat Estruch, la inspectora Susana Lázaro, la sotsinspectora Mònica Carafí i la sergenta Kira Estrada.

A continuació, la directora de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, Anna Mercadé, ha estat l’encarregada de fer una anàlisi de la conjuntura actual pel que fa a la presència femenina en els àmbits directius i de decisió, aprofundint en la genealogia de la desigualtat entre homes i dones en aquest àmbit i quines són, des del seu punt de vista, les fórmules per poder revertir aquesta tendència.

Mercadé ha remarcat la necessitat d’atraure el talent femení, trencar els estereotips i aprofitar l'estil de lideratge de la dona. Ha afegit que cal la corresponsabilitat de la societat i lluitar contra la segregació i els sostres de vidre.

Dades de mosses al Cos

Actualment les dones a la PG-ME representen un 21,45% del total d’efectius. I a l’última promoció que ha accedit a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya hi ha un 28% de dones aspirants que es preparen per a ser policies.

Pel que fa al nivell d’estudis, les dones amb estudis de Grau universitari o superior (Diplomatures, Llicenciatures, Enginyeries, Enginyeries tècniques, Graus, Màsters i Doctorats) representen el 36% del total de la plantilla, mentre que els homes amb el mateix nivell d’estudis és del 20%.

Àrea de Comunicació
Barcelona, 10 de març de 2021

3  

Imatges

Jornada commemorativa Dia Internacional de la Dona

Jornada commemorativa Dia Internacional de la Dona 174

Jornada commemorativa Dia Internacional de la Dona

Jornada commemorativa Dia Internacional de la Dona 189

Jornada commemorativa Dia Internacional de la Dona

Jornada commemorativa Dia Internacional de la Dona 183