agricultura

El Govern dona llum verd al conveni amb el Fons Espanyol de Garantia Agrària per als treballs de controls per Monitoratge 2021

query_builder   16 març 2021 14:45

event_note Nota de premsa

El Govern dona llum verd al conveni amb el Fons Espanyol de Garantia Agrària per als treballs de controls per Monitoratge 2021

El Govern ha aprovat la subscripció i signatura del Conveni interadministratiu entre el Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA) i l’Administració de la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), per a la realització dels treballs de controls per Monitoratge 2021 dels ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC).

 

L’objectiu del conveni és definir els termes i les condicions de col·laboració entre el FEGA i la Generalitat de Catalunya pel co-finançament dels treballs de monitoratge de les superfícies dels règims d’ajut inclosos en la sol·licitud del 2021 de les comarques del Segrià, la Noguera, l’Urgell, les Garrigues, el Pla d’Urgell, i la Segarra.

 

El monitoratge consisteix en el control mitjançant imatges de satèl·lits Sentinel de Copernicus o altres dades amb valor com a mínim equivalent, durant un període de temps que permeti extraure conclusions sobre el compliment de les condicions d’admissibilitat establertes pels ajuts directes i mesures de desenvolupament rural establertes en l’àmbit del Sistema integrat de Gestió i Control.

 

El DARP està implementant el sistema de controls per Monitoratge des de la campanya 2019, i aquest 2021, a més a més de les comarques de la Plana de Lleida, es continuarà monitoritzant les superfícies de conreu de l’arròs, que comprèn zones de les comarques del Baix Ebre, el Montsià, l’Alt Empordà, i el Baix Empordà.

 

Amb el monitoratge s’utilitza mecanismes i procediments que permeten simplificar les tasques de control, augmentant l’eficiència dels recursos i la productivitat, alhora que es redueix costos materials. Implica un canvi d’enfoc en què es posa per davant la prevenció al sistema sancionador. Mitjançant un sistema d’alertes establert amb el monitoratge, es permet als agricultors modificar la seva Declaració Única Agrària (DUN) sense penalitzar o bé justificar les seves declaracions mitjançant l’enviament de fotografies geoetiquetades amb l’App FotoDUN.

 

Els resultats permeten assegurar que millora l’eficiència dels controls al mateix temps que contribueix a legitimar la percepció dels ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) en el sector agrari.

 

Gràcies a la utilització de les noves tecnologies com el control per monitoratge per a dur a terme una gran part dels controls que preveu la normativa comunitària, el DARP podrà garantir l’avançament dels pagaments dels ajuts de la campanya 2021.

 

En total, s’abonarà més de 265.000.000 d’euros d’ajuts directes,  per donar liquiditat al sector agrari català.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined