Miniatura NdP Premis Alfons Ortuño

El Departament d'Agricultura, premiat en la 5a edició dels Premis Alfons Ortuño

La Direcció General de Desenvolupament Rural ha estat guardonada per la creació de l'App FotoDUN. Fotografies geoetiquetades

query_builder   23 març 2021 11:31

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura, premiat en la 5a edició dels Premis Alfons Ortuño

La Direcció General de Desenvolupament Rural ha estat guardonada per la creació de l'App FotoDUN. Fotografies geoetiquetades

Foto NdP Premis Alfons Ortuño

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya ha estat guardonat en la cinquena edició dels Premis Alfonso Ortuño, que organitza l'Escola d'Administració Pública de Catalunya (EAPC), amb l'objectiu de reconèixer honoríficament les actuacions d’innovació i bones pràctiques en matèria de gestió pública de les administracions públiques catalanes.

La convocatòria efectuada durant l’any 2020 sota el lema ‘Idees que neixen per a ser de tots’ ha premiat la candidatura del DARP ‘App FotoDUN. Fotografies geoetiquetades. L’acte de Lliurament tindrà lloc demà dimecres, 24 de març, a les 17 hores. I en aquesta ocasió, atesa la crisi sanitària de la Covid-19, l’assistència presencial a l’acte quedarà reduïda únicament als guanyadors i guanyadores dels premis, membres del jurat, i representants institucionals. Tanmateix, l’esdeveniment es retransmetrà en directe a través del  canal de Youtube de l’ EAPC.

Durant els darrers anys, el sistema de control dels ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) es troba en un context de perspectives de canvis. La Comissió Europea ha adaptat la normativa comunitària per tal d'obtenir beneficis amb l'ús de les tecnologies, entre les quals destaquen les imatges del satèl·lit Sentinel-2 i l'aportació de fotografies geoetiquetades per part dels agricultors com a prova de control en diferents actuacions i canvis en les explotacions agràries.

En aquest context, el DARP va crear, l’any 2018, FotoDUN, i des d’aquell any s’ha realitzat millores en la usabilitat i en seguretat en compliment de les recomanacions de la Comissió Europea. I el 2020, en motiu de les limitacions de mobilitat per la COVID-19, ha estat una aplicació indispensable per a la realització dels controls, i ha permès els pagaments dels ajuts sense endarreriments.

La fotografia geoetiquetada (amb coordenades) aporta l’evidència com a prova feta per l’agricultor/ramader o representant, i evita una inspecció física, ja que demostra la veracitat de l’actuació o realitat del terreny.

El DARP ha estat pioner a nivell europeu a crear i utilitzar una app de fotografies geoetiquetades integrada en el sistema de gestió dels ajuts agrícoles comunitaris, essent actualment utilitzada per a altres finalitats.

El Departament d’Agricultura gestiona anualment ajuts de la PAC per un import superior a 350 M€. La correcta administració d’aquests fons i el manteniment d’aquest sistema suposen un notable repte. Aquesta nova eina permet simplificar els processos de control, estalviar recursos i garantir el correcte pagament dels fons europeus.

Amb aquest premi, el Departament d’Agricultura haurà aconseguit dos guardons, ja que en l’anterior edició dels premis Alfons Ortuño (2018) va ser premiat amb el primer  premi pel  ‘Subministrament de dades gràfiques de les explotacions agrícoles de Catalunya.

Des del Departament d’Agricultura s’impulsa la digitalització del sector, i s’aposta per la utilització de les noves tecnologies, en benefici dels agricultors i ramaders.

Per a més informació:

http://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/210323_not_premi_alfons_ortuno_2020 

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat