
Els ajuntaments de més de 20.000 habitants i els consells comarcals rebran aquest any del Departament d’Acció Social i Ciutadania 181.766.052,92 euros per desenvolupar programes d’atenció social. Així ho recullen els contractes programa en matèria de serveis socials que ha presentat aquest matí la consellera Carme Capdevila.
L’aportació que rebran enguany els ajuntaments i consells comarcals representa un increment del 12% respecte als 162,3 milions d’euros que van rebre el 2009. Els ajuntaments que es beneficien directament d’aquest fons són els 62 que tenen més de 20.000 habitants, els 40 consells comarcals i la Mancomunitat de la Plana.
Amb l’increment del 12% dels contractes programa, el Departament d’Acció Social fa un esforç important per garantir el finançament dels serveis socials locals i comarcals, que no es veuen afectats per l’ajustament econòmic acordat pel Govern. De fet, en aquesta legislatura –coincidint amb el pitjor de la crisi- el fons que el Departament d’Acció Social ha destinat als contractes programa registra un increment acumulat del 49 % i s’han destinat 487,7 milions d’euros.
El compromís del Departament d’Acció Social també queda palès amb el fort increment que experimenta el fons dels contractes programa destinat a sufragar els serveis socials bàsics. A aquesta partida es destinaran enguany 124,6 milions d’euros, 16 milions més que l’any passat, i representa gairebé el 70% de l’import global dels contractes programa. Un bon finançament dels serveis bàsics és essencial per fer front a la crisi ja que, en ser la primera finestra a la qual s’adreça la ciutadania amb dificultats, són els que noten més directament el seu impacte.
Els diners destinats als serveis bàsics permeten finançar, entre d’altres, actuacions com l’ajuda domiciliària així com contribuir a finançar els professionals dels serveis socials locals.
Dins d’aquesta partida de 124,6 milions també s’inclou el fons extraordinari per a ajudes d’urgència social que Acció Social ha habilitat per segon any consecutiu. Aquest fons està dotat amb 5 milions d’euros i serveix per atendre les necessitats més elementals de les persones afectades per la crisi com les despeses d’habitatge i l’alimentació, entre d’altres.
Més de 57 milions d’euros per a la resta de programes dels contractes
A banda dels més de 124 milions d’euros per reforçar els serveis socials bàsics, els contractes programa també distribuiran 57.126.161,36 euros entre ajuntaments i consells comarcals. Aquests diners permetran finançar la resta d’actuacions incloses al programa: transport adaptat; atenció a les persones amb dependència i discapacitat; drogodependències i prevenció de la SIDA; inclusió social; atenció a la infància i l’adolescència; famílies monoparentals; dones i els seus fills/es en situació de violència masclista; i integració de les persones estrangeres immigrants.
En aquest sentit els programes relacionats amb l’acollida i integració de les persones immigrades, després dels serveis bàsics, són els més ben dotats econòmicament amb una partida de 15,3 milions d’euros. A continuació se situen els Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) amb un ajut global de 14 milions d’euros i el finançament del transport adaptat amb 6,6 milions d’euros.
La signatura dels contractes programa es deriva de l’Acord Marc en matèria de serveis socials subscrit el 2008 entre el Departament d’Acció Social i Ciutadania, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis. Aquest Acord, vigent fins l’any vinent, fixa un nou esquema de coordinació, cooperació i col·laboració interadministrativa per a la prestació i finançament dels serveis socials.