Imatge de la visita

Damià Calvet: "Aquest 2021 destinarem 63M€ a fomentar la circularitat dels residus"

query_builder   20 abril 2021 18:11

event_note Nota de premsa

Damià Calvet: "Aquest 2021 destinarem 63M€ a fomentar la circularitat dels residus"

  • Durant aquests darrers quatre anys s’haurà destinat més de 100M€ a ajudes per aquest concepte

 

  • El Consell de Direcció de l’ARC aprovarà properament un import de 22,5M€ per a la nova convocatòria d’ajuts de foment de la recollida selectiva de residus municipals
Imatge de la visita

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat que aquest 2021 es destinaran 63 milions d’euros per fomentar la circularitat dels residus. Calvet ha explicat que aquest any es doblaran els ajuts destinats a aquest concepte respecte als atorgats els darrers tres anys, durant una visita a la planta de residus Rcypharmac del Grup Llorens GMR de Granollers.

 

En aquesta 12a legislatura que acabem de deixar hem pogut atorgar 38 MEUR en subvencions cap a les empreses que practiquen l’economia circular i només en aquest 2021 fem una aposta per doblar aquests recursos amb 63 MEUR també a les entitats que gestionen aquests recursos”, ha detallat Calvet.

 

El conseller ha xifrat l’economia circular al nostre país: “Tot el que envolta l’economia circular representa a Catalunya gairebé 1.000 empreses, 5.000 milions d’euros de moviment econòmic i 36.000 treballadors. Però hem de fer un esforç. En la propera legislatura hem de poder aprovar definitivament una Llei de residus que optimitzi els usos dels recursos. També hem de poder comptar amb el Clúster de l’economia circular per generar sinergies entre les empreses i, tot això, necessita recursos.”

 

El titular de Territori i Sostenibilitat ha explicat que “cal disposar d’una economia més preparada per afrontar aquest cicle de reactivació econòmica amb l’Agenda Verda al centre de totes les decisions. I l’Agenda Verda bàsicament és economia circular com la que practica aquesta empresa que he pogut visitar avui.”

 

Es tracta d’ajudes destinades a finançar actuacions de  prevenció, de foment de la recollida selectiva de residus municipals, foment de l’ús d’àrids reciclats, gestió adequada de la retirada d’amiant, foment de la prevenció i reciclatge de residus industrials, foment de l’economia circular i compra pública d’innovació. Durant el període 2018-2020 aquests ajuts van ascendir a més de 38 milions d’euros. “En aquests darrers 4 anys haurem atorgat ajuts per un import de més de 100 milions d’euros”, ha dit el conseller.

 

En aquest sentit, el conseller ha anunciat que en el proper Consell de Direcció de l’ARC que s’ha de celebrar el dia 22 s’aprovarà destinar un import de 22,5 milions d’euros a la nova convocatòria d’ajuts de foment de la recollida selectiva de residus municipals. Es tracta de l’import provinent del Fons Europeus assignats per l’Estat per al foment de la recollida selectiva de bioresidus (fracció orgànica i fracció vegetal), residus tèxtils i olis vegetals usats.

 

Calvet també ha explicat que el Departament, a través de l’ARC, preveu afegir a la convocatòria 1M€ addicional de pressupost propi per atendre conceptes no elegibles com els estudis previs i les actuacions realitzades per organismes de promoció econòmica per al foment de la recollida selectiva de residus assimilables a municipals a les empreses.

 

Així mateix, el conseller ha anunciat que el Consell de Direcció de l’ARC també aprovarà un ajut d’un milió d’euros a l’Àrea Metropolitana de Barcelona per a elaborar  plans de millora i optimització de les recollides selectives a diferents municipis de l’AMB.

 

Aquest 2021 també es preveu atorgar ajuts al sector de gestors de residus per un import de 14 milions d’euros. El conseller ha explicat que inicialment la convocatòria estava quantificada en 5M€, però degut a l’elevada demanda s’ha decidit incrementar-la amb una aportació de 9 milions més.

 

Aquests ajuts es destinen a subvencionar millores en els processos de prevenció, de preparació per a la reutilització, reciclatge o incorporació de materials reciclats i projectes de recerca i desenvolupament experimental.

 

Un sector econòmic clau

 

Damià Calvet ha afirmat que plantes com la que avui ha visitat a Granollers, destinada a la valorització de residus farmacèutics i cosmètics, són un bon exemple del que representa una gestió de residus orientada cap a l’economia circular. En aquest sentit, ha destacat que iniciatives com la nova Llei de Residus i Ús Eficient dels recursos que s’està ultimant o la posada en marxa del Clúster de residus de Catalunya són un exemple clar cap on volem avançar.

 

Els gestors de residus de Catalunya conformen un sector econòmic clau que aporta beneficis econòmics, ambientals i socials a la societat catalana amb més d’un miler d’empreses gestores implicades. La seva xifra de negoci supera els 5.500 M€, el què ens dona una idea de la seva magnitud a l’economia del nostre país, i més tenint en compte que quatre de cada cinc euros d’aquests correspon a organitzacions que tenen la seu social a Catalunya.

 

L’ocupació que genera aquest sector supera els 36.000 treballadors directes, el què equival a un 6% de l’ocupació industrial de Catalunya.

 

El conseller Damià Calvet ha subratllat que “per fer possible la transició cap una economia circular, cal que que el sector dels gestors de residus sigui un sector fort i musculat, amb capacitat de transformació i innovació”. Calvet ha apostat per establir aliances i col·laboracions al llarg de tota la cadena de valor, per tal de que la transformació de residus en recursos es faci de la mà dels demandants dels recursos i perquè aquests posin en el mercat uns productes i uns serveis que permetin la seva circularitat d’una forma eficient i realista. “Un sector que no parli de residus, sinó de recursos i que posi el seu granet de sorra per avançar cap a un canvi de model que, en definitiva, busca repercutir positivament sobre la salut, el benestar i la prosperitat de les persones”, ha conclòs el conseller.

2  

Imatges

Imatge visita

Imatge visita 138

Imatge visita

Imatge visita 143

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 504