Foto
 
  • Saura ho ha dit en la inauguració d’un jornades sobre bon govern, transparència i participació coorganitzades per la Generalitat i l’ONU
  • La trobada, que reuneix prop de 400 participants, culminarà dimecres amb el lliurament dels premis de Nacions Unides al bon govern. Hi assistiran el sots-secretari general de l’ONU, Sha Zukang, la secretària d’Estat de Funció Pública, Consuelo Rumí, el president José Montilla i el conseller Joan Saura
  • Al final de les jornades, el dia 23, es presentarà una Declaració de Barcelona sobre transparència i bon govern
 
El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha proposat avui que totes les forces polítiques prenguin com a compromís comú l’aprovació d’una Llei d’accés a la informació tant a nivell català com estatal en la pròxima legislatura. Aquesta seria, segons el conseller, una de les mesures a prendre per recuperar la confiança en la política. També ha proposat altres mesures de transparència com “més controls i limitacions en les despeses electorals”, la prohibició de donacions anònimes a fundacions vinculades a partits, la creació d’un registre públic dels crèdits que tenen els partits o publicitar el patrimoni dels candidats. Per últim, ha defensat el foment de la participació ciutadana en l’elaboració de les polítiques públiques de forma més clara i directa.
 
El conseller ha advertit de l’actual situació de desafecció i ha apostat per retornar la confiança a la gent demostrant “que la política és útil i necessària i urgent” i “multiplicant els mecanismes i les vies per a que la gent tingui més possibilitats i més capacitats per decidir, influir, controlar i exigir”. També ha advertit que “la desafecció és un terreny abonat per al populisme i la demagògia” i ha demanat un compromís per allunyar-se de “debats malintencionats, perversos i temeraris”.
 
El conseller ha fet aquestes declaracions en la inauguració de les jornades sobre transparència, participació i bon govern que coorganitzen la Generalitat i l’ONU. En el seu parlament, també ha recordat que la Generalitat va ser la primera administració de l’Estat a crear una Direcció General de Participació i
la primera a aprovar un Pla Interdepartamental de Participació. El pla preveia l’elaboració d’una trentena de lleis, programes i plans amb participació de la ciutadania fins al 2010, i s’ha acomplert al 100%.
 
Saura ha inaugurat les jornades amb la directora de la Divisió d’Administració Pública i Desenvolupament de l’ONU, Haiyan Qian, que ha destacat la necessitat de complir els objectius de desenvolupament del Mil.leni, especialment perquè “en la darrera dècada hi ha hagut molts desafiaments que han retardat el desenvolupament i el progrés”. Qian ha destacat la necessitat d’un marc legislatiu adequat i d’unir esforços per millorar el desenvolupament del servei públic. També ha destacat que aquest any es lliuraran 23 guardons al bon govern, la xifra més important des que s’atorguen aquests premis.
 
La trobada, que reuneix prop de 400 experts politòlegs, gestors públics d’arreu del món i membres de l’ONU, culminarà dimecres amb el lliurament dels Premis de Nacions Unides al Servei Públic i a l’E-government, els més prestigiosos del seu àmbit dins el panorama internacional. El mateix dia 23, s’aprovarà una Declaració de Barcelona sobre pràctiques de bon govern i transparència.
 
L’acte de lliurament de premis (23 de juny) comptarà amb la presència del sots-secretari general de l’ONU per a Afers Econòmics i Socials, Sha Zukang,  la secretària d’Estat de Funció Pública, Consuelo Rumí, el president de la Generalitat, José Montilla, el conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, i el segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà. Recolliran guardons, entre altres, representants d’administracions de països com Alemanya; Brasil; Bahrein; Austràlia; Canadà; Japó; Emirats Àrabs; Tanzània o Tunísia. El govern espanyol també rebrà un premi pels seus projectes en e-government.
 
Jornades de debat (21 i 22 de juny)
Coincidint amb el lliurament dels premis, l’ONU i la Direcció General de Participació Ciutadana celebren dues jornades de debat (21 i 22 de juny) al voltant de la participació de la ciutadania en l’elaboració de polítiques públiques, la transparència i el bon govern. La primera jornada, avui, se centra en la participació a Europa, l’Estat i Catalunya i aborda qüestions com la qualitat de la democràcia o la participació en l’àmbit supraestatal. Entre els ponents destaquen Bruno Kaufman, expert en participació i democràcia directa, el politòleg Fernando Vallespín i Jeremy Millard, amb 35 anys d’experiència en l’e-government.
 
A partir del migdia i durant el dia 22 es desenvoluparan diferents tallers temàtics:
 
  • La promoció de la transparència i la innovació en la provisió de serveis
  • La implicació dels ciutadans a l’esfera pública per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament del Mil·leni.
  • La millora de la gestió del coneixement i la e-governança. Taller coordinat per la Direcció General de Participació Ciutadana que inclourà l’exposició de les bones pràctiques dels premiats.
  • El paper del servei públic per a la gestió de crisi i reconstrucció. Trenta experts debatran sobre les capacitats de l’administració pública per fer front a les crisis, subministrar serveis públics en post-conflictes, catàstrofes..etc.
 
Com a conclusió dels debats, el dia 23 es presentarà la Declaració de Barcelona sobre transparència i bon govern.
 
Dia del Servei Públic de les Nacions Unides
L’any 2003, l’Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 23 de juny com a Dia del Servei Públic amb la voluntat de celebrar la importància del servei públic a la comunitat, destacar la seva contribució en processos de desenvolupament i reconèixer el treball dels servidors públics.
 
La finalitat dels premis i del dia del Servei Públic és contribuir als objectius de desenvolupament acordats internacionalment, inclosos els Èxits de Desenvolupament del Mil·lenni (Millenium Development Goals, MDGs) a través de promoure l’eficiència, la transparència, la responsabilitat i la inclusió al servei públic.
 
Programa d’Administració Pública de les Nacions Unides
La Divisió d’Administració Pública i Gestió del Desenvolupament assessora els estats membres en la millora del servei públic, la construcció de la institució pública i el desenvolupament dels recursos humans per tal d’assolir els objectius acordats internacionalment. La Divisió promou la transformació de l’administració pública a tot el món per fer-la més orientada al ciutadà, eficient, efectiva, transparent, responsable i inclusiva a través d’un ús efectiu de la informació i les tecnologies de la comunicació, entre altres vies.
 
La DG de Participació Ciutadana de la Generalitat
La DG de Participació Ciutadana de la Generalitat (Dep. Interior, Relacions Institucionals i Participació) va rebre el premi al Servei Públic l’any 2008 per la seva trajectòria des de la seva creació el gener de 2004 fins a finals de 2007. La DGPC es va crear responent a la voluntat de traslladar a la pràctica les reflexions entorn a la nova governança o l'Administració Pública Deliberativa. Es va tractar d'una aposta ‘innovadora’ ja que va ser la primera unitat administrativa d'aquest tipus que es va crear a Espanya.
 
La DGPC ha col·laborat amb tots els departaments del Govern en el disseny i l'execució de processos participatius. A més, ha promogut l’elaboració i aprovació del Pla Interdepartamental de Participació 2008-2010, amb un centenar d’actuacions per introduir la participació ciutadana en la definició de les polítiques públiques del govern català. En l'àmbit del medi ambient, cal destacar el procés participatiu per al Pla de mitigació del canvi climàtic o el procés sobre la gestió de les conques hidrogràfiques. En l'àmbit del benestar social, s’han realitzat processos participatius per les lleis de serveis socials, infància, joventut i acollida d'immigrants. La DGPC també ha introduït la participació en camps inèdits fins ara: la reforma de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, el Pla d'equipaments penitenciaris, el Pla d'investigació i desenvolupament 2005-2008; el Pacte Nacional per Immigració.. etc.
 
La Generalitat també ha donat un ampli suport a les iniciatives de participació en l'àmbit local. Des de 2005, la DGPC hi ha destinat més de 9 milions d'euros, a través de diferents línies de subvencions, el que ha permès donar suport a més de 900 experiències locals de participació ciutadana (pressupostos participatius, processos, creació d’òrgans locals de participació..).

2  

Imatges

Foto 1

Foto 1 194

Foto 2

Foto 2 207

2  

Talls de so

Tall de veu Joan Saura
mp3 | 528

Tall de veu Joan Saura 2
mp3 | 538