Higiene mans

5 de maig, Dia Mundial de la Higiene de Mans

El Programa d'higiene de mans permet garantir una atenció sanitària neta i segura per a pacients i treballadors sanitaris

query_builder   5 maig 2021 09:00

event_note Nota de premsa

5 de maig, Dia Mundial de la Higiene de Mans

El Programa d'higiene de mans permet garantir una atenció sanitària neta i segura per a pacients i treballadors sanitaris

  • Salut impulsa la pràctica de la Higiene de Mans, decisiva per prevenir les infeccions, inclosa la Covid-19

El dia 5 de maig se celebra el Dia Mundial de la Higiene de Mans amb el lema “Segons que salven vides: renta’t les mans!", a la que el Departament de Salut se suma per reconèixer la feina que duen a terme tots els professionals sanitaris, i no sanitaris, en   l'atenció que presten als malalts per la COVID-19 i en la prevenció de la transmissió del coronavirus. Salut fa una crida als professionals i centres sanitaris per aconseguir una actuació eficaç en higiene de mans en el punt d'atenció, un espai que reuneix tres elements: el pacient, el treballador sanitari i l’atenció o tractament que implica el contacte amb el pacient o el seu entorn.

En aquest sentit, el Programa d’higiene de mans del Servei de promoció de la Qualitat i la Bioètica del Departament de Salut treballa per consolidar la pràctica professional de la higiene de mans com a decisiva per a la salut, perquè es mantingui en el temps i sigui prioritària en tots els centres assistencials, sanitaris i socials. Tot plegat, amb l’objectiu de garantir una atenció sanitària neta i segura per a tothom.

Una higiene de mans adequada, entre 20 i 60 segons.

En l’assistència sanitària que presten els professionals de la salut és imprescindible executar la higiene de mans en el moment adequat i mitjançant la tècnica i la durada correctes. Si el rentat de mans es fa amb preparat de base alcohòlica, es farà entre 20 i 30 segons, mentre que si es renten les mans amb aigua i sabó el procés ha de durar entre 40-60 segons.

L'OMS atorga un grau d'evidència màxim, i de seguretat, a la fricció de les mans amb un preparat de base alcohòlica abans i després del contacte directe amb els pacients. Tot i això, la higiene de mans amb aigua i sabó és igualment eficaç per inactivar els virus de la Covid-19, atès que el sabó dissol la membrana superficial oliosa que té, i acaba per matar el virus. A més, el rentat de mans n’elimina els gèrmens mitjançant l’acció mecànica.

Rentat de mans, la pràctica no professional per evitar transmetre la COVID-19

La ciutadania també té un paper fonamental en la lluita contra la transmissió de les infeccions, i ara mateix en especial contra la COVID-19, mitjançant la pràctica de rentat de mans, integrant-la com a part dels seus hàbits freqüents i quotidians.

Recordem que el coronavirus SARS-CoV-2, causant de la malaltia COVID-19, es propaga principalment per contacte directe amb les secrecions respiratòries que es generen al parlar, amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Es pot contraure la malaltia inhalant aquestes gotetes per proximitat amb la persona infectada i/o tocant els objectes o les superfícies on han caigut aquestes gotetes i tocant després els ulls, el nas o la boca sense haver-se rentat les mans. Per això, és tan important tapar-se la boca amb mocadors d’un sol ús o amb el colze en tossir i esternudar, rentar-se les mans molt sovint, mantenir una distància de seguretat amb la resta de persones (mínim 1,5 metres), l’ús adequat de les mascaretes i ventilar al màxim possible els espais tancats per afavorir una renovació d'aire suficient, així com realitzar a l’aire lliure aquelles activitats que ho permetin.

Dia Mundial de la Higiene de Mans 2021 a les xarxes socials

Per contribuir a la bona pràctica de la higiene de mans entre els professionals per a una assistència sanitària segura, el Departament de Salut  proposa que es mostri el suport a la diada d’aquest any a les xarxes socials amb les etiquetes #handhygiene, #InfectionPrevention i #CleanYourHands i que s’esmentin els perfils @WHO i @salutcat.

1  

Fitxers adjunts

Higiene de mans 2021

Higiene de mans 2021
PDF | 267