FGC

Dues propostes de l'escola Pereanton de Granollers guanyen el projecte educatiu 'La Descoberta dels Pirineus'

query_builder   1 juny 2021 12:26

event_note Nota de premsa

Dues propostes de l'escola Pereanton de Granollers guanyen el projecte educatiu 'La Descoberta dels Pirineus'

  • Alumnes d’aquesta escola proposen desenvolupar als Pirineus una gimcana per descobrir l’entorn natural i un sistema de lloguer de bicicletes per accedir a les estacions de muntanya
  • Ferrocarrils i la Fundació Creativació impulsen el projecte, en què han participat prop de 700 alumnes de 12 centres educatius
  • L’objectiu és fomentar el coneixement de la biodiversitat, la millora de la sostenibilitat i la reducció de l’estacionalitat als Pirineus
FGC
Alumnes treballant en les seves propostes de projectes per desenvolupar als Pirineus.


L’escola pública d’infantil i primària Pereanton de Granollers ha guanyat la primera edició del projecte educatiu ‘La Descoberta dels Pirineus’ impulsat per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i la Fundació Creativació amb l’objectiu d’implicar l’alumnat de les escoles catalanes en la preservació, millora i coneixement dels Pirineus.

Les dues propostes que l’escola ha presentat i que han estat escollides per FGC i la Fundació són, d’una banda, l’organització d’una gimcana de 10 proves als albergs dels Pirineus per donar a conèixer algunes espècies d’animals i fomentar el respecte per l’entorn i les persones que hi viuen. L’altra proposta escollida és la creació d’un servei de lloguer de bicicletes de muntanya per potenciar el transport sostenible fins a les estacions de muntanya i combinar tren o autobús amb l’ús de les bicicletes.

En aquesta primera edició de ‘La Descoberta dels Pirineus’ han participat prop de 700 alumnes de 12 centres educatius de primària repartits pel territori. L’objectiu és apropar als nens i nenes que viuen lluny dels Pirineus aquest entorn natural únic i implicar-los en la seva preservació pensant idees creatives i innovadores que resolguin els seus reptes entorn a tres àmbits d'actuació: la sostenibilitat, la biodiversitat i el concepte de promoure activitat a la muntanya els 365 dies de l’any.

El projecte va començar el gener i durant aquests mesos l’alumnat de les diferents escoles i els diferents equips docents han participat en tallers virtuals on l’equip tècnic de les estacions de muntanya de Ferrocarrils els han explicat la realitat de l’entorn, els reptes actuals i els han facilitat les eines per pensar i treballar en els diferents projectes.

Avui s’han presentat els vuit projectes finalistes, unes propostes que els nens i nenes, d’entre tercer i sisè de primària, han presentat al jurat d’FGC i la Fundació i que han plantejat diverses solucions per aplicar als Pirineus, com per exemple la construcció d’un jardí botànic per protegir espècies vegetals autòctones, la creació d’un sistema papereres fetes de material reciclat de residus de rebuig trobats als Pirineus o la publicació d’unes tires còmiques per conscienciar sobre la protecció de la biodiversitat de la zona. 

Tal com explica el director de Vall de Núria, Toni Casals, “tots els projectes presentats contribueixen a la tasca que duem a terme des d’FGC a les estacions de muntanya per cuidar i protegir un entorn natural excepcional i involucrar l’alumnat des de ben petits en la protecció i desenvolupament d’aquest espai. Ferrocarrils no només gestiona actius en aquests entorns, sinó que també hem de contribuir al seu desenvolupament”. Casals afegeix que el projecte permet reflexionar sobre la lluita contra el canvi climàtic i l’adaptació als seus efectes i “reflexionar a la vegada sobre com afrontar la pèrdua de la biodiversitat, els canvis en els paisatges i la despoblació de les comarques”.

Per la seva banda, el director de la Fundació Creativació, Miquel Àngel Oliva, ha assegurat que "la millor opció per donar a conèixer un entorn i les seves necessitats entre els infants és implicant-los. Amb aquest projecte hem aconseguit que l'alumnat de les escoles participants, a través del pensament crític aprengui a analitzar els reptes reals dels Pirineus i sobretot, a pensar idees creatives que puguin desenvolupar-se per contribuir a millorar l'entorn".

Més enllà de veure reconegut el seu esforç i implicació en els reptes plantejats, els grups impulsors de les propostes guanyadores visitaran durant dos dies la destinació de muntanya de Vall de Núria per poder explorar sobre el terreny, amb l’ajuda de l’equip tècnic de Ferrocarrils, el desenvolupament de les accions proposades.

Podeu consultar tots els projectes finalistes i les presentacions que han fet els i les alumnes a la pàgina web de la Fundació Creativació  www.creativationchallenge.com

4  

Imatges

Foto

Foto 2862

Alumnes escola Pereanton

Alumnes escola Pereanton 294

Alumnes escola Pereanton

Alumnes escola Pereanton 416

Foto

Foto 2445

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 363

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined