La Grossa

El Govern aprova la transformació de l'EAJA en una societat anònima de naturalesa unipersonal

query_builder   15 juny 2021 13:36

event_note Nota de premsa

El Govern aprova la transformació de l'EAJA en una societat anònima de naturalesa unipersonal

  • Dona llum verda a la constitució de la societat “Loteries de Catalunya, SAU” i als seus estatuts, que continuarà destinant íntegrament tots els seus beneficis a programes socials a Catalunya

El Govern ha donat el vistiplau a la transformació de l’Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat de Catalunya (EAJA) en una societat anònima de naturalesa unipersonal, amb capital 100% públic. Així mateix, l’Executiu ha donat llum verda a la seva constitució com a societat anònima amb la denominació “Loteries de Catalunya, SAU” i n’ha aprovat els nous estatuts. D’aquesta manera l’EAJA, que va ser creada per la Llei 5/1986 de 17 d’abril com a entitat autònoma de caràcter comercial, culmina un procés previst a la Llei d’acompanyament dels pressupostos de la Generalitat per al 2020 (Llei 5/2020) i que es va iniciar per l’acord de Govern 70/2020 de 2 de juny.

L’objectiu d’aquest canvi de personalitat jurídica de l’entitat respon a una doble finalitat: d’una banda, crear un operador independent en l’àmbit de les loteries, en línia amb les principals loteries europees, que doni transparència al mercat i que s’ajusti al principi de separació entre regulador i operador que marca la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea; de l’altra, adequar l’estructura organitzativa i el règim jurídic de l’entitat, per dotar-la de major flexibilitat i perquè pugui competir en el mercat de les loteries públiques en igualtat de condicions amb altres operadors.

D’acord amb el text aprovat avui pel Govern, la nova entitat continuarà destinant íntegrament, per Llei, tots els seus beneficis a projectes i programes que promoguin la prosperitat i la cohesió social que es canalitzen a través de diferents Departaments de la Generalitat de Catalunya.

La nova societat començarà a operar el proper 1 de juliol

“Loteries de Catalunya, SAU” neix amb un capital social de 857.000 euros. El personal que actualment forma part de la plantilla de l’EAJA s’integrarà a la nova societat i passarà a regir-se pel dret laboral. En els propers dies, el director general de Patrimoni de la Generalitat, Josep Solà, signarà l’escriptura de constitució de la nova societat amb l’objectiu que aquesta pugui començar a operar l’1 de juliol.

En línia amb els principals països europeus

La transformació de l’EAJA en societat mercantil es troba en la línia del que ja han fet les principals loteries europees com les de França, el Regne Unit, Alemanya, Itàlia o els països nòrdics que, o bé ja van ser creades com a societats mercantils, o bé s’han anat transformant durant els darrers anys per separar l’òrgan regulador de l’operador del joc. De fet, el 2011 el Govern espanyol va crear la SELAE (Sociedad Estatal de Loterías y Apuestas del Estado) com a hereva de la LAE, l’organisme estatal que operava i regulava les loteries estatals i, a partir d’aleshores, la SELAE opera i la Dirección General de la Ordenación del Juego, regula.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined