Eutanasia

El Govern aprova la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya per fer efectiu el dret a la prestació d'ajuda a morir

query_builder   22 juny 2021 13:30

event_note Nota de premsa

El Govern aprova la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya per fer efectiu el dret a la prestació d'ajuda a morir

  • També dona llum verda a la creació del Registre de professionals sanitaris objectors de consciència a realitzar l’ajuda per morir

El Govern ha aprovat aquest migdia un decret llei per crear, per un costat, la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya i, per l’altre, un Registre de professionals sanitaris objectors de consciència a realitzar l’ajuda per morir.

L’objectiu de la Comissió és avaluar amb caràcter previ i posterior el compliment dels requisits legals per obtenir la prestació de l’ajut per morir i resoldre per via administrativa les reclamacions que es plantegin.

En el cas de Catalunya, aquesta Comissió està formada per la presidència, la vicepresidència, entre nou i onze vocalies, que hauran d’estar integrades per professionals de la medicina, del dret, de la infermeria, de la psicologia, del treball social i per representants de la societat civil, i per la secretaria.  En concret, seran tres professionals de medicina, tres juristes, dos professionals d’infermeria, un de psicologia, un de treball social i un de la societat civil.

Les persones que ocupen les vocalies corresponents a professionals de la medicina, de la infermeria, de la psicologia i del treball social han de tenir experiència professional acreditada en els àmbits de l’atenció primària, hospitalària, sociosanitària o de la salut mental i disposar de formació en bioètica. La meitat d’aquestes vocalies seran proposades pels col·legis professionals. Les persones que ocupen les vocalies corresponents a professionals del dret han de tenir experiència acreditada en el seu àmbit professional, coneixements de dret sanitari i formació en bioètica.

El nomenament de les persones que ocupen les vocalies correspon al conseller o consellera del Departament de Salut, un cop escoltat el Comitè de Bioètica de Catalunya.

Per altre costat, l’Executiu també ha aprovat la creació del Registre de professionals sanitaris objectors de consciència a realitzar l’ajuda per morir. L’objectiu és recollir i custodiar les dades personals dels professionals sanitaris que declarin la seva objecció de consciència per realitzar la prestació de l’ajuda per morir, així com facilitar als responsables dels centres on es faci la prestació d’ajuda per morir les dades necessàries sobre els professionals que hagin declarat la seva objecció de consciència amb la finalitat de gestionar la prestació de forma confidencial.

El Registre també està sotmès a la normativa de protecció de dades de caràcter personal.

El Decret llei remarca que en qualsevol moment es pot revocar l’objecció de consciència en les mateixes condicions que es va fer la inscripció,  així com també assenyala que els professionals que s’acullin a l’objecció per un cas concret no caldrà que s’inscriguin al Registre.

La creació d’aquests dos òrgans aprovats avui per Decret llei és conseqüència del desenvolupament de la Llei Orgànica de Regulació de l'Eutanàsia, aprovada el passat mes de març.

Llei Orgànica de l'Eutanàsia

Catalunya ha estat sempre punta de llança en la reivindicació d’aquest dret. L’any 2017, el Parlament de Catalunya va aprovar una Proposició de llei que reclamava al Congrés dels Diputats la despenalització d’aquesta pràctica i el 2019 el Govern va impulsar una taula de partits perquè Catalunya avancés en la regulació de l’eutanàsia: es va acordar tornar a reclamar-ne al Congrés dels Diputats la despenalització i es va crear un grup de treball permanent dins el Parlament. Tot plegat, amb l’impuls i el suport de la tasca duta a terme per l’associació “Dret a Morir Dignament”.

El 18 de març de 2021 va ser aprovada la Llei Orgànica de Regulació de l'Eutanàsia, que entrarà en vigor el 25 de juny de 2021. Aquesta Llei vol donar resposta jurídica, sistemàtica, equilibrada i garantista a una demanda de la societat actual.

A Catalunya, el desplegament del model assistencial de prestació de l’ajuda a morir de l’eutanàsia s’inspira en els principis següents: autonomia personal, equitat territorial, accessibilitat, acompanyament de la persona i del seu entorn per part de l’equip assistencial, respecte a les preferències de la persona, seguretat assistencial i jurídica i confidencialitat.

Per conèixer els diferents serveis i recursos vinculats a l’etapa final de la vida, podeu consultar l’enllaç següent:

https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/etapes-de-la-vida/final-vida

 

Per conèixer tota la informació d’interès específic per a professionals, on podreu accedir a eines i formació entre d’altres, podeu consultar l’enllaç següent:

https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/etapes-de-la-vida/final-vida/eutanasia/professionals/

 

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined