- Es crea la Secretaria d’Afers Econòmics i de Fons Europeus, que substitueix l’antiga Secretaria d’Economia, i la Direcció General de Fons Europeus que s’encarregarà, entre d’altres, de la gestió dels Next Generation EU
- La Direcció General de Pressupostos i la de Política financera dependran de la Secretaria General
El Govern ha donat avui llum verda al Decret que defineix el nou organigrama del Departament d’Economia i Hisenda que té, com a principals novetats, la creació de la Secretaria d’Afers Econòmics i de Fons Europeus i la Direcció General de Fons Europeus. La nova secretaria, que substitueix l’antiga Secretaria d’Economia, es crea amb l’objectiu de donar resposta a un dels principals reptes d’aquesta legislatura, que serà la gestió dels fons europeus que han de permetre desenvolupar projectes de transformació i recuperació de l’economia després de la pandèmia de la Covid-19.
Aquesta secretaria, doncs, tindrà com a principal objectiu impulsar i coordinar la política econòmica del Govern, la recerca i els estudis sobre l’economia catalana, així com dirigir, planificar i coordinar les actuacions de la Generalitat en matèria de fons europeus regionals (estructurals i d’inversió) i del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, coneguts com a Next Generation EU. En aquest sentit, la nova Direcció General de Fons Europeus serà l’encarregada de negociar amb l’Administració General de l’Estat l’assignació de recursos dels fons europeus. Amb aquesta mateixa finalitat, es relacionarà amb els serveis de la Comissió Europea per fer-ne el seguiment i el control.
A més de la nova direcció general de Fons Europeus, dependran d’aquesta secretaria la Direcció General de Promoció Econòmica, Competència i Regulació (abans a la Secretaria General) i la Direcció General d’Anàlisi i Prospectiva Econòmica, que canvia de nom (anteriorment, Direcció General d’Anàlisi Econòmica).
Cinc àrees competencials
El Decret fixa la nova estructura en cinc grans àrees competencials: quatre secretaries —General, Hisenda, Afers Econòmics i Fons Europeus, Difusió — i la Intervenció General. El nou text manté les entitats autònomes antigament adscrites al Departament —Infraestructures de la Generalitat, l’Idescat, l’ATC i l’EAJA, que continuarà dins de la Secretaria d’Hisenda fins que no es produeixi la inscripció al Registre Mercantil de la nova societat Loteries de Catalunya SAU — i les que orgànicament s’hi relacionaven, l’ICF i l’ACCO.
En concret, dependran de la Secretaria General les direccions generals del Patrimoni; de Pressupostos; de Política Financera, Assegurances i Tresor i de Contractació Pública. També s’hi inclouran el Gabinet Tècnic i els serveis territorials del Departament.
Finalment, la Secretaria d’Hisenda manté les funcions i l’estructura previstes al Decret 43/2019, de 25 de febrer, amb l’excepció de la Direcció General de Planificació i Estudis Fiscals, que desapareix de l’organigrama del Departament.
El nou Decret, que inclou onze articles, sis disposicions addicionals, quatre transitòries, una derogatòria i tres finals, entrarà en vigor el mateix dia de la seva publicació al DOGC.