Universitat

El Govern aprova el Decret de preus públics universitaris per al pròxim curs, que fixa una reducció de fins al 40% en els màsters oficials per equiparar-los als estudis de grau

query_builder   29 juny 2021 14:27

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Decret de preus públics universitaris per al pròxim curs, que fixa una reducció de fins al 40% en els màsters oficials per equiparar-los als estudis de grau

  • Tots els màsters universitaris de la UB, UAB, UPC, UPF, UdL, UdG i URV passaran a tenir un preu per crèdit de 27,67 euros
  • Es manté la rebaixa global del 30% aplicada ja aquest curs en tots els estudis públics oficials de grau i màster, així com els descomptes addicionals per als estudiants de rendes més desfavorides

El Govern ha aprovat el Decret de preus públics universitaris per al pròxim curs 2021-2022, que fixa una reducció de fins al 40% en els màsters oficials per equiparar-los als estudis de grau. Aquesta nova rebaixa en els preus públics dels estudis universitaris s’afegeix a la rebaixa global del 30% ja aplicada aquest curs 2020-2021. Així mateix, el nou Decret continua incorporant els descomptes addicionals per als estudiants amb rendes més desfavorides mitjançant les beques Equitat.

El pròxim curs 2021-2022, els màsters universitaris de la UB, UAB, UPC, UPF, UdL, UdG i URV passaran tenir un preu per crèdit en primera matrícula de 27,67 euros, el mateix preu que es paga en els graus de coeficient d’estructura docent C. Aquest nou preu representa una rebaixa de 18,44 euros en el preu per crèdit en la major part de titulacions de màster oficial, la qual cosa significa una rebaixa del 40%. Pel que fa als màsters que habiliten per a l’exercici d’activitats regulades, el preu per crèdit passa dels 28,82 als 27,67euros, amb una reducció del 4%.

Aquesta primera equiparació en els preu de màster i grau universitari té un cost econòmic de 9,3 milions d’euros que assumeix pressupostàriament el Departament de Recerca i Universitats i, per tant, no impactarà en les finances de les universitats.

Aquesta nova rebaixa en els preus públics dels estudis universitaris s’afegeix a la que ja s’aplica des d’aquest curs 2020-2021 i que ha suposat que la totalitat dels estudiants de les universitats públiques catalanes paguin un 30% menys en els crèdits matriculats de grau i màster. En els estudis de grau, es manté la rebaixa del 30% i el preu del crèdit matriculat per primera vegada continuarà sent de 17,69 euros (coeficient d’estructura docent A), de 25,04 euros (coeficient d’estructura docent B) i de 27,67 euros (coeficient d’estructura docent C).

Tal i com recull el text del Decret, amb aquesta nova rebaixa es dona compliment al Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC), aprovat pel Govern el 9 de juny de 2020, que inclou com un dels objectius d’actuació la millora de l’equitat de l’educació superior a Catalunya i, específicament, completar el procés de reducció de preus públics a tots els trams de renda, mantenint les reduccions específiques en els trams de renda més baixos.

 Beques per a les rendes més desfavorides

En aquesta línia, el Govern manté la política pròpia de beques per tal d’afavorir l’equitat en l’accés a la universitat. Les beques Equitat estan dirigides als estudiants amb rendes més baixes que no gaudeixen de matrícula gratuïta perquè queden exclosos de la beca general, pendent encara de traspassar al Govern de Catalunya per part de l’Estat. Així, els estudiants que se situen en els trams 1 i 2 de renda es poden beneficiar de descomptes addicionals en graus i màsters universitaris que habiliten per a l’exercici d’activitats professionals regulades.

Els estudiants de grau del tram 1 es beneficien d’una rebaixa del 80% respecte al preu màxim establert i abonen per crèdit matriculat 3,54 euros (coeficient d’estructura docent A), 5,01 euros (coeficient d’estructura docent B) i 5,53 euros (coeficient d’estructura docent C). En el cas del tram 2, la rebaixa total és del 70% i el preu del crèdit matriculat per primera vegada és de 5,31 euros (coeficient d’estructura docent A), de 7,51 euros (coeficient d’estructura docent B) i de 8,30 euros (coeficient d’estructura docent C).

Pel que fa als màsters que habiliten per a l’exercici d’activitats professionals regulades, amb la nova rebaixa general i aplicant els descomptes de les beques Equitat, els estudiants de tram 1 pagaran 20,75 euros el crèdit, mentre que els de tram 2 l’abonaran a 22,14 euros.

 Preus d’un curs estàndard

A partir del pròxim curs 2021-2022, un curs de màster estàndard de 60 crèdits passarà a costar 1.660 euros. En cas dels beneficiaris de beques Equitat, el cost es reduirà i se situarà entre els 1.245 euros (tram 1) i 1.328,4 euros (tram 2).

Pel que fa als graus, la matriculació de 60 crèdits costa una quantitat d’entre 1.061 i 1.660 euros a l’any en funció del coeficient d’estructura docent del títol. Un estudi de coeficient A (Dret o Turisme) s’estableix en 1.061 euros. En el cas del coeficient B (Comunicació Audiovisual o Psicologia), costa 1.502 euros, mentre que un grau de coeficient C (Medicina o Ciències Biomèdiques) té preu de 1.660 euros.

En el cas dels estudiants amb rendes corresponents als trams 1 i 2, que poden demanar una beca Equitat, els preus d’un curs de grau estàndard oscil·len entre els 212,4 i els 498 euros.

En el cas de les segones i successives matrícules, es mantenen els coeficients de multiplicació però d’acord amb els nous preus.

Vistiplau de la comunitat universitària

Prèviament a l’aprovació avui per part del Consell Executiu, el de 3 juny passat, la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) —organisme que aplega el Govern i el sistema universitari català— va donar llum verda al Decret de Preus per al curs 2021-2022. El text també va obtenir l’informe favorable de la Conferència General del CIC, que inclou representats de la comunitat universitària (rectors, presidents dels consells socials, i representants dels estudiants i els treballadors).

undefined
undefined
undefined
undefined