Inauguració vagó d'FGC vinilat amb motiu del Dia Internacional per l'Alliberament LGBTI+

La Generalitat formarà el personal d'FGC per fer de Ferrocarrils un espai segur i lliure de violències LGBTI-fòbiques

query_builder   28 juny 2021 18:23

event_note Nota de premsa

La Generalitat formarà el personal d'FGC per fer de Ferrocarrils un espai segur i lliure de violències LGBTI-fòbiques

  • Un curs forma el personal de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i facilita les eines per saber com identificar i reaccionar davant d’una situació de discriminació per motiu d’orientació sexual, d’identitat o expressió de gènere
  • La Conselleria d’Igualtat i Feminismes i FGC col·laboren en una campanya per promoure les vies de denúncia que té la ciutadania
  • La consellera Tània Verge Mestre ha remarcat la necessitat de fer visible la política de tolerància zero envers les agressions LGBTIfòbiques
Inauguració d'un tren d'FGC vinilat amb motiu del  Dia Internacional per l'Alliberament LGBTI+

Les persones que treballen a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) poden accedir, des d’avui, al curs ‘Com afrontar la discriminació LGBTI+’, elaborat per la Secretaria d’Igualtats de la Conselleria d’Igualtat i Feminismes. Aquesta formació donarà eines al personal d’FGC per saber com reaccionar davant de situacions de discriminació LGBTI+. Una formació que es compromet amb la voluntat de la Generalitat de fer que els FGC siguin un espai segur i lliure de violència LGTBI-fòbica.

L’inici d’aquesta formació coincideix amb la commemoració, avui, del Dia per l’alliberament Lesbià, Gai, Bisexual, Trans* i Intersexual. Amb motiu d’aquest dia, la consellera del Departament d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge; la secretària d’Igualtat, Mireia Mata, i la presidenta d’FGC, Marta Subirà, han presentat a l’estació de Pl. Catalunya un tren d’FGC vinilat amb motius de la campanya contra la LGBTI-fòbia que Ferrocarrils du a terme conjuntament amb la Secretaria d’Igualtats per donar a conèixer a la població la diversitat d’orientació sexual, d’identitat de gènere i promoure la denúncia de fets LGBTI-fòbics.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha assegurat que “la presentació d'aquest nou vagó vinilat és un pas més per donar a conèixer i respectar la diversitat d’orientació sexual, d’identitat i d’expressió de gènere així com per fer visible la política de tolerància zero envers les agressions LGBTIfòbiques”. La consellera Verge ha recordat que vetllar pels drets LGTBI+ “és responsabilitat de totes i cadascuna de les administracions i de les persones que componen aquest país contribuir a crear una societat basada en l’equitat, és a dir, en una distribució justa dels drets, els beneficis, les obligacions, les oportunitats i els recursos. I fer-ho sobre la base del reconeixement i el respecte de la diferència.” En aquest sentit, la titular d’Igualtat i Feminismes, ha afirmat que “des de la Conselleria treballarem, de forma transversal i coordinada amb tots els departaments del Govern per erradicar tots els tipus de discriminacions que encara han d’afrontar massa sovint les persones LGBTI+”. La consellera Verge també ha felicitat FGC pel seu pla de formació i  ha posat en valor la importància d’aquestes iniciatives a l’hora de la lluita pels drets LGTBI+: “La formació impulsa la sensibilització, un pas necessari per la prevenció, la detecció i l’actuació davant les violències. És imprescindible, doncs, que el personal dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya tingui la formació i les eines necessàries per saber com reaccionar davant d’una situació de discriminació per motiu d’orientació sexual, d’identitat o expressió de gènere.”

Per la seva part, la secretària d’Igualtats, Mireia Mata Solsona, ha posat de relleu la importància que serveis com els FGC també s’impliquin en la defensa dels drets LGBTI+ ja que “el transport públic és un puntal de la vida de les persones, en els seus desplaçaments laborals, de lleure i familiars. Cal que siguin un espai segur, a totes hores, per a tots els col·lectius, molt especialment infants, dones i persones LGBTI+. I això ho aconseguirem amb la implicació i actuació no només de les persones víctimes, sinó també de tot el personal de FGC i de totes les persones usuàries que puguin ser testimonis d'una situació de vulneració de drets o agressions. És un deure de tothom".

Per la seva banda, la presidenta de Ferrocarrils, Marta Subirà Roca, ha destacat que “Ferrocarrils som una empresa feminista que treballa per promoure la igualtat efectiva entre dones i homes, sobretot, promovent l’arribada de dones a especialitats professionals altament masculinitzades. I també som una empresa inclusiva i diversa, on respectem homes i dones independentment del seu gènere, orientació o identitat sexual. Aquest foment de la igualtat i de la inclusivitat forma part de l’ADN de Ferrocarrils”. Subirà ha reiterat que la companyia vetlla “perquè les nostres instal·lacions, trens i estacions siguin espais segurs per a les dones i lliures d’actituds LGBTI-fòbiques. Amb aquesta campanya promovem el nostre rebuig i incidim en la manera de com denunciar aquestes accions. Per a Ferrocarrils és prioritari donar una resposta ràpida i eficaç a aquest tipus de situacions, i és per això que volem que el personal estigui compromès en aquest aspecte, que tingui tota la informació necessària i pugui donar la resposta pertinent. Volem que la ciutadania se senti el màxim d’inclosa i atesa possible i és per això que prenem part amb totes les eines al nostre abast per tal de no donar espai a la impunitat”.

Un tren vinilat contra la violència LGBTI-fòbica

La decoració amb vinils d’un dels trens de FGC és una iniciativa que es va endegar l’any 2018, coincidint amb el quart aniversari de la Llei 11/2014 per a garantir els drets LGBTI+ i per erradicar l'LGBTI-fòbia. La campanya se centra en promoure la denúncia d’aquest tipus d’actituds i és per això que destaca les vies de denúncia que té la ciutadania davant una situació de discriminació per motiu d’orientació sexual, d’identitat o expressió de gènere: es pot denunciar per telèfon (112, 012), per Internet (lgbti.gencat.cat), a les oficines d’atenció al ciutadà (OAC) que hi ha a totes les comissaries dels Mossos d’Esquadra (24 hores al dia) o a qualsevol punt de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI+ de Catalunya repartits per tot el territori.

FGC, empresa feminista i activista per la diversitat i la inclusió

Entre els objectius que s’ha marcat FGC en la seva Estratègia d’Activisme 2030, la companyia està especialment compromesa amb les polítiques d’igualtat de gènere, un compromís que s’evidencia en una gestió que busca assolir la igualtat de tracte i d'oportunitats a l'organització, eliminant qualsevol tipus de discriminació per raó de sexe.

A més, la companyia manifesta la voluntat de ser una empresa diversa i inclusiva, amb una gestió basada en la igualtat i l’equitat i compromesa amb totes aquelles persones i col·lectius que tenen interessos en FGC. En aquesta línia, la responsable de Gestió de la Seguretat i una de les coordinadores del Pla d’Igualtat, Adrina Bachiller, és la representant d’FGC en el primer grup de treball per a la gestió de la diversitat LGBTI+ a empreses i organitzacions impulsat per la Fundació Factor Humà i Barcelona Activa. Aquest grup de treball, que es va constituir l’any passat, s’ha creat com a espai per a compartir experiències, reflexionar, trobar sinergies i proposar accions per avançar en un model de societat més inclusiva i igualitària.

D’altra banda, Ferrocarrils ha signat convenis de col·laboració i acords amb diferents institucions i organismes per tal de fomentar les polítiques d’igualtat i paritat, col·laborar amb l’atenció a les dones víctimes de violència masclista i impulsar la prevenció de la discriminació LGBTI+.

La Xarxa SAI LGBTI+ dona servei a tot el territori

La Secretaria d’Igualtats impulsa des del 2017, en coordinació amb els ens locals, la Xarxa Pública de Serveis d'Atenció Integral LGBTI+ de Catalunya (Xarxa SAI). Els SAI LGBTI+ pretenen sensibilitzar i informar a persones i entitats, per tal de mostrar la diversitat d'orientació sexual i d'identitat de gènere i prevenir LGBTI-fòbia. Aquest recurs dona resposta a les situacions de discriminació, i també, a qualsevol necessitat d'acompanyament, suport o informació que tingui la ciutadania en relació a la diversitat sexual i de gènere, i s’ha consolidat com un referent local LGBTI+. Avui Catalunya disposa 110 punts SAI amb cobertura a totes les comarques catalanes.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined