Violencia

L'Executiu aprova el marc legal per erradicar la violència institucional contra les dones

query_builder   29 juny 2021 14:30

event_note Nota de premsa

L'Executiu aprova el marc legal per erradicar la violència institucional contra les dones

  • L’acord referma el compromís del Govern amb el desplegament de les accions previstes per la Llei 17/2020, de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista
La Conselleria d’Igualtat i Feminismes reactivarà i reformularà el grup de treball sobre violència institucional contra les dones de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista. L’objectiu d’aquesta iniciativa és garantir l'efectivitat dels drets de les dones a viure lliures de violències masclistes i assegurar l'actuació amb diligència deguda de tots els poders públics. Per això s’establirà una coordinació interinstitucional que millori la intervenció i la protecció, i que desenvolupi totes aquelles mesures que garanteixin una reparació integral previstes a la Llei 5/2008 del dret de les dones a erradicar la violència masclista.

En aquest sentit, el grup de treball vetllarà perquè ni les administracions ni les institucions públiques, així com les lleis, provoquin o contribueixen a la violència contra les dones ni a la seva revictimització.

L’acord del Govern també preveu iniciar, en el termini més breu possible, l’avaluació diagnòstica integral sobre la victimització de les dones i les seves filles i fills, inclosos els circuits d’abordatge de la violència masclista, per tal de facilitar l’establiment dels criteris sobre l’aplicació de la diligència deguda en termes de prevenció i garanties de no repetició i de remoció d’estructures i pràctiques revictimitzadores. A l’avaluació diagnòstica caldrà tenir en compte els diferents eixos de desigualtat des d’una perspectiva interseccional que poden afegir més discriminació i revictimizació a les dones com és, per exemple, tenir problemes de salut mental o consumir alcohol i/o altres drogues.

Mesures de reparació pels actes de violència institucional

Amb el lideratge de la Conselleria d’igualtat i Feminismes, s’iniciaran els treballs, en el termini més breu possible, de l’avaluació anual de victimització de les dones i de llurs filles i fills en els processos judicials, tal com també preveu la Llei 5/2008, tot aprofundint en els prejudicis i estereotips de víctima i les seves conseqüències.

L’acord també preveu definir el model d’atenció a les violències masclistes, previst en la mateixa llei, per tal de recollir els aspectes tècnics i organitzatius necessaris per a implantar-lo.

Al mateix temps, es definiran les mesures de reparació pels actes de violència institucional ocorreguts, incloent-hi l’anul·lació de l’acte, sempre que sigui possible, així com la revisió de la pràctica que va donar lloc a la violència institucional. El protocol del model d’atenció ha d’establir el suport a oferir a les dones que decideixin iniciar un procediment de reclamació de responsabilitat.

En aquest sentit, el protocol també ha d’establir una cultura de rendició de comptes en les intervencions i les polítiques públiques, proporcionant així una oportunitat autèntica per a l’avaluació i la millora continuada de l’acció pública que beneficiarà tant les persones ateses en la xarxa com les professionals que en formen part.

Finalment, el Govern es compromet a impulsar i supervisar les mesures adoptades per les institucions i les administracions públiques amb un protocol per a la prevenció, detecció i actuació davant les situacions de violència contra les dones en la política previstes en la Llei 5/2008.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined