regadiu

El Govern aprova el finançament d'obres d'ampliació del regadiu de Segrià Sud al terme municipal d'Almatret per 1,66 milions d'euros

query_builder   29 juny 2021 14:28

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el finançament d'obres d'ampliació del regadiu de Segrià Sud al terme municipal d'Almatret per 1,66 milions d'euros

  • També ha donat llum verda a contractar les obres de millora de la xarxa de regadiu de la Comunitat de Regants de Sant Julià de Ramis, Cervià de Ter, Sant Jordi Desvalls, Colomers i Jafre, al terme municipal de Sant Jordi Desvalls, per un import total de 197.000 euros

El Govern ha autoritzat realitzar una despesa per contractar les obres d’ampliació del reg de la Comunitat de Regants de Segrià Sud a la zona anomenada M3b1, que se situa al terme municipal d'Almatret, per un import total d’1.660.081 euros.

L’autorització de despeses té un caràcter pluriennal, distribuït en les anualitats següents: 500.000 euros l’any 2021, 400.000 euros l’any 2022 i 760.081 euros l’any 2023. 

Aquestes obres corresponen a una fase més del regadiu del Segrià Sud que està desenvolupant el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Aquest regadiu està confrontant amb l’àmbit afectat per l’incendi de la Ribera d’Ebre de l’any 2019. És per això que s’impulsa la implantació del regadiu per poder mantenir el mosaic agroforestal d’aquesta part de la comarca del Segrià. Així, el projecte permetrà implementar el regadiu de suport en una superfície total de 297,40 hectàrees ubicades al terme municipal d’Almatret, i es donarà continuïtat a les obres finalitzades durant aquest 2021 corresponents al total de 348,50 hectàrees als terme municipals de Maials i Seròs.

El tipus de dotació de reg d’aquesta comunitat és de suport, atès que es rega amb volums baixos de l’ordre de 2.000 m3/hectàrea i any. Aquesta dotació permet assolir produccions que fan viables les explotacions que en condicions de secà no ho serien. A més, el sistema de reg és per degoteig, amb la qual cosa es garanteix una alta eficiència en la distribució de l’aigua.

Des del punt de vista ambiental, el Projecte de modificació de les característiques de la concessió del reg del Segrià Sud i l’estudi d’impacte ambiental que comprèn la zona M3b1, entre altres, es van sotmetre a exposició pública, i en data 7 de maig de 2014 la Ponència Ambiental va aprovar la Declaració d’Impacte Ambiental, les prescripcions de la qual s’han inclòs dins del projecte constructiu.

D’altra banda, el Govern també ha aprovat el finançament de les obres de millora de la xarxa de regadiu de la Comunitat de Regants de Sant Julià de Ramis, Cervià de Ter, Sant Jordi Desvalls, Colomers i Jafre, en el terme municipal de Sant Jordi Desvalls, que també executarà el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), amb una inversió total de 197.000,49 euros. 

Aquesta autorització de despeses també té un caràcter pluriennal, distribuït en les anualitats següents: 137.900,34 euros l’any 2021 i 59.100,15 euros l’any 2022. La Comunitat de Regants de Sant Julià de Ramis, Cervià de Ter, Sant Jordi Desvalls, Colomers i Jafre abasta una superfície de 1.660 hectàrees.

El projecte consisteix en el canvi de la xarxa de reg per gravetat a una xarxa de reg pressuritzada (a baixa pressió) de dos trams de sèquies secundàries de la Comunitat de Regants, ubicats en el terme municipal de Sant Jordi Desvalls, que permetran la millora de  54,71 hectàrees de reg. Actualment, aquests dos trams presenten greus deformacions i deficiències a nivell estructural per l’efecte de les pèrdues d’aigua.

  • Tram 1: Aquest tram ressegueix el Camí vell de Sant Mateu de 640 metres de longitud.
  • Tram 2: Aquest tram ressegueix el Camí de la Parcel·lària i camins col·lindants, aproximadament uns 1.670 metres de longitud.

En l’estat en què es troba actualment el canal, se suposen unes pèrdues d’aigua importants. Aquestes actuacions permetran reduir les pèrdues en aproximadament un 15% del volum total de l’aigua derivada, i optimitzar i millorar l’eficiència de l’ús de l’aigua en el regadiu.

Aquest projecte de millora del regadiu ja va passar la tramitació ambiental simplificada amb caràcter favorable a través de la resolució de data 4 de juny de 2013 de la Ponència Ambiental de l’aleshores Departament de Territori i Sostenibilitat.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined