Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori
Gorka Knörr Borràs, delegat del Govern davant la Unió Europea
Nascut a Tarragona l’any 1950.
Format a l'Escola Superior de Tècnica Empresarial (ESTE) de Donostia, ha estat lligat al món de la comunicació, de l'ensenyament i la cultura des de 1971, i al món de l'empresa des de 1974, tant a nivell privat com institucional, i particularment en les relacions internacionals.
Entre 1983 i 1985 va ser portaveu de la Presidència del govern basc i responsable de les àrees de premsa, publicitat, relacions públiques i el Departament de Relacions Externes. El juliol de 1985 es va incorporar a l’àrea financera del grup Mondragón Corporació Cooperativa (MCC). Entre juliol de 1998 i gener de 1999 va ser director de l’EUSTAT (Euskal Estadistika Erakundea - Institut Basc d'Estadística) del Govern basc.
En el terreny polític, va concórrer a les eleccions al Parlament Europeu de 1999 com a número dos a la llista del Partit Nacionalista Basc - Eusko Alkartasuna - Esquerra Republicana de Catalunya - Unió Mallorquina. Com a eurodiputat, va fundar el Grup Verds/Aliança Lliure Europea, del qual va passar a formar-ne part, i va esdevenir vicepresident de l’Aliança Lliure Europea. Entre 1999 i 2003 va ser secretari general d'Eusko Alkartasuna, partit socialdemòcrata basc membre de l'Aliança Lliure Europea (ALE).
El juny de 2001, renuncia al seu escó del Parlament Europeu per recollir l’acta de diputat al Parlament Basc. Va ser vicepresident primer del Parlament fins al final de la legislatura. Condemnat pel jutge Marchena en la causa contra la Mesa del Parlament basc el 2008, va guanyar el recurs al TEDH el 13 de juny del 2017.
El 2012 es va incorporar com a director general a l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i el juliol del 2019 va ser nomenat delegat del Govern de la Generalitat a Madrid.
Cantant professional entre 1971 i 1983, és persona coneguda en els àmbits culturals. Va ser membre del Consell d'Administració de la radiotelevisió pública basca EITB entre 1987 i 1999, i és membre de la Reial Societat Bascongada d'Amics del País, d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana.
Vinculat també al món de l'esport professional, és fundador i conseller de Saskibaskonia SAD, societat a la qual pertany l'equip de bàsquet TDSystems-Baskonia, de la primera divisió a l'Estat espanyol (ACB).
És fundador i primer president de l'Espai Catalunya Topalekua de Donostia, casal català dedicat a la projecció de Catalunya i a la promoció de la indústria, la cultura, el comerç i el turisme català a Euskadi.
Parla castellà, basc, català, aranès, francès, anglès i italià. Actualment cursa estudis d’alemany, recuperant els orígens de la seva família, procedent del Land de Baden-Würtenberg.
Mercè Rius Serra, directora general de Transports i Mobilitat
Nascuda a Badalona l’any 1968.
Doctora en Ciències Biològiques per la Universitat de Barcelona (UB) i tècnic superior en Prevenció de Riscos Laborals. Ha cursat també el Programa de Desenvolupament Directiu (PDD) d’IESE.
En l'àmbit del sector públic, ha estat regidora a l'Ajuntament de Badalona i diputada adjunta de Medi Ambient a la Diputació de Barcelona.
Ha estat directora de l’Institut Català d’Energia (ICAEN) i, des del 2016, directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic.
En el sector privat, ha estat cap de planta de diverses depuradores d'aigües residuals urbanes i responsable de diferents contractes en temes relacionats amb aquest sector.
Damià Calvet i Valera, president del Port de Barcelona
Nascut a Vilanova i la Geltrú l’any 1968.
Grau en Ciències i Tecnologies de l'Edificació per la Universitat Ramon Llull i diplomat en Arquitectura Tècnica per la Universitat Politècnica de Catalunya.
Ha estat conseller de Territori i Sostenibilitat durant la XII Legislatura.
També ha estat director de l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) i president de CIMALSA, empreses públiques de transformació de sòl per a activitats econòmiques, durant el període 2013-2018.
Els anys 2011 i 2012 va estar secretari de Territori i Mobilitat i entre 2001-2004 va exercir de director general d’Arquitectura i Habitatge. Anteriorment, entre 1997 i 2001, també havia estat cap de Gabinet de la Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques.
En l’àmbit municipal ha estat tinent d'Alcalde d’Urbanisme, Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i regidor de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
Entre els anys 2004 i 2010 va treballar de directiu en el sector privat i també ha estat docent del programa de Màster de Project Management en Edificació de la UPC.
Departament de Recerca i Universitats
Pilar Sorribas Arenas, directora de Serveis del Departament de Recerca i Universitats
Nascuda a Barcelona l’any 1965.
És llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona (UB) i màster en Direcció Pública per la Universitat Oberta de Catalunya i l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (UOC-EAPC).
Va començar a treballar a la Generalitat de Catalunya l'any 1984 i des d'aleshores ha desenvolupat diversos càrrecs, tots ells relacionats amb l'àmbit dels recursos humans i les relacions sindicals.
Amb la creació del Departament de Recerca i Universitats, Sorribas va ser nomenada directora general de Planificació. Prèviament va exercir com a la directora general de Funció Pública al Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública i amb anterioritat va ocupar la Sub-direcció General de Relacions Sindicals i Polítiques Socials de la Direcció General de Funció Pública del 2011 al 2018. Anteriorment, va treballar a l’Àrea de Polítiques Sindicals de la Secretaria d'Universitats i Recerca del 2009 al 2011, i a l’Àrea de Personal Laboral de la Direcció General de Funció Pública del 2003 al 2009.
Departament d'Interior
Tamara Garcia de la Calle, directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya
Nascuda a Sant Vicenç de Castellet l’any 1977.
És llicenciada en Psicologia Social i de les Organitzacions i té un Màster d’Esade en Direcció Pública (Executive Manager Public Administration, EMPA) així com un Postgrau en gestió de la formació contínua a les organitzacions i un Mestratge en Alta Funció Directiva.
Des del juny del 2017 fins a l’actualitat ha estat cap del Gabinet Tècnic del Departament de Justícia i, prèviament, havia sigut la responsable de l’Àrea de la Catalunya Exterior del Departament d’Afers, Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència.
Dins de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya havia estat la Cap del Servei de Formació Policial (abril 2012- novembre 2016); Cap del Servei de Formació Continuada (2010-2012); Responsable de Recerca (2008-2010) i Cap de Secció de Formació d’Actualització, Comandaments i Especialitats (2004-2008). A més a més, també havia treballat a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya.
Departament de Drets Socials
Carles Sala i Roca, secretari d’Habitatge i Inclusió Social
Nascut a Tarragona l’any 1967.
Doctor en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona, compta també amb dos postgraus, en Dret Local i Dret Urbanístic (URV-UAB), i la diplomatura de Graduat Social (URV).
Entre el 2011 i el 2018 va ser secretari sectorial d'Habitatge i Millora Urbana del Govern de la Generalitat de Catalunya i membre del Consell d’Administració de l’Institut Català del Sòl.
És funcionari de carrera de la Generalitat de Catalunya. Actualment desenvolupa tasques com a responsable de comptabilitat a la Gerència territorial de Barcelona comarques del Departament de Justícia. Des de 2020, també és professor associat al departament de Dret Públic de la Universitat Rovira i Virgili.
Ha estat diputat al Parlament de Catalunya (2006-2011); regidor a l’Ajuntament de Tarragona (1991-2007); diputat provincial pel partit judicial de Tarragona (1991-1999) i president del Consell Comarcal del Tarragonès (1999-2007).
Entre 2005 i 2011 va exercir d’advocat al despatx tarragoní Manumissio.
Actualment és membre de la Permanent del Consell de l'Habitatge Social de l'Ajuntament de Barcelona i de la Junta de Govern del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida. També és membre de l’Observatori de Dret Privat de Catalunya, del Patronat de la Fundació Nou Lloc dedicada a habitatge assequible i assessor jurídic del Consell de Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya.
Departament de Cultura
Francesc Xavier Vila, secretari de Política Lingüística
Nascut a Esplugues de Llobregat l’any 1966.
És catedràtic de sociolingüística catalana del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de Barcelona, del qual ha estat Director entre novembre de 2017 i juny de 2021. Llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona (1989) i doctor en Lingüística per la Vrije Universiteit Brussel (1996), ha impartit docència en diverses universitats nacionals i estrangeres. Va ser director del Màster en Assessorament, Política Lingüística i Serveis Editorials de la Universitat de Barcelona. Des d’abril del 2010 fins al seu nomenament com a Secretari de Política Lingüística ha estat director del CUSC-Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona. Anteriorment havia estat el primer director de la Xarxa CRUSCAT (Coneixements, Representacions i Usos del català) de l’Institut d’Estudis Catalans (2004-2009).
Vila té nombroses publicacions especialitzades en forma de llibres, capítols de llibre i articles en revistes, i també s'ha dedicat a la divulgació científica en forma d'articles a la premsa, conferències i altres activitats. Entre les seves darreres publicacions hi ha l'estudi Català, youtubers i instagramers. Un punt de partida per promoure l’ús de la llengua, fet en col·laboració amb Marina Massaguer i Avel·lí Flors, i els seus capítols sobre política lingüística en l'educació i sobre demolingüística apareguts al Manual of Catalan Linguistics, editat a Berlín per Joan A. Argenter i Jens Lüdtke el 2020.
Departament de Justícia
César Galván, director general d’Afers Penitenciaris
Nascut a Castellar del Vallès el 1971.
Té una llarga experiència en serveis a la comunitat des de la vessant policial i del sector públic. L’any 1997 va accedir al cos de la Policial Local de Castellar del Vallès. L’any 2003 assumeix la responsabilitat de regidor de Via Pública, Medi Ambient i Transports de l’Ajuntament de Castellar, amb Lluís M. Corominas com a alcalde de la població. Després de guanyar una plaça al cos de Mossos d’Esquadra, s’incorpora al cos l’any 2007 com a cap de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) de Sabadell, tasca que ha desenvolupat fins a l’actualitat.
Galván ha seguit cursos de conscienciació en seguretat aeroportuària, oficines de relació amb la comunitat i grups juvenils violents, impartits per l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. S’ha format en sectes destructives, psicologia criminal i actuacions policials en situacions d’emergències per la SAP- Federació de Serveis Públics. També en seguretat ciutadana, terrorisme i llibertats públiques per l’Instforpol.
El nou director general d’Afers Penitenciaris ha rebut la felicitació individual tipus A del cos dels Mossos d’Esquadra els anys 2010 i 2013 per la trajectòria a l’Oficina de Relacions amb la Comunitat i per la mediació i resolució d’un conflicte greu entre dos col·lectius enfrontats a la ciutat de Sabadell.