Imatge d'arxiu de la Sala Balcó de l'Arts Santa Mònica

El Departament de Cultura convoca 20 beques per a creadors a l'Arts Santa Mònica

query_builder   8 juliol 2021 09:00

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura convoca 20 beques per a creadors a l'Arts Santa Mònica

  • Les beques són residències artístiques de recerca i experimentació i s’adrecen a artistes domiciliats a Catalunya
  • La convocatòria estarà oberta del 29 de juny al 13 de juliol
  • Al mes de setembre el Departament convocarà una altra línia de beques, aquest cop a la recerca i la innovació en els àmbits de les arts visuals, de les arts escèniques, de la música i del pensament
Imatge d'arxiu de la Sala Balcó de l'Arts Santa Mònica

El Centre Arts Santa Mònica acollirà vint beques de creació en format de residències artístiques per a projectes de recerca i experimentació. Aquesta és una de les primeres accions que es posen en marxa en el marc del pla de treball presentat pel nou director del centre, Enric Puig, centrat en la participació col·lectiva i la creació de nous formats.

L’esmentada convocatòria de residències es dirigeix a artistes amb domicili a Catalunya i té per objectiu promoure un projecte d’investigació i experimentació artística d’una persona física en l’àmbit de la creació. Els artistes becats podran utilitzar els recursos d’Arts Santa Mònica per a desenvolupar els seus projectes que aniran més enllà del fet expositiu.

La finalitat d’aquestes residències és proporcionar als artistes un acompanyament durant el procés creatiu per a progressar en el seu desenvolupament professional, enriquir el procés de creació a partir del contacte i l’intercanvi amb altres residents i desenvolupar un procés de creació artística en el marc d’una realitat social.

Les modalitats de les residències artístiques són:

a) Recerca en mediació i activació de públics
b) Recerca en arquitectura, disseny d'espais i disposicions corporals
c) Recerca en creació i programació digital
d) Recerca en formes experimentals de comunicació digital
e) Recerca en disseny editorial experimental
f) Recerca sobre programes artístics educatius
g) Recerca sobre formes experimentals de gastronomia i socialització

 

El nou rumb del Centre Arts Santa Mònica

El Centre Arts Santa Mònica, que ara inicia una nova etapa, és gestionat per l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) en col·laboració amb la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques del Departament de Cultura que en fixa les línies estratègiques de les activitats que s’hi duen a terme.

Una de les claus del nou període serà posicionar l’Arts Santa Mònica com un laboratori de participació col·lectiva a través de diversos canals. La nova proposta expositiva té la vocació d’acostar Santa Mònica a un públic curiós i involucrar-lo a la proposta com a creador o espectador.

D’altra banda, el centre vol apropar-se al barri amb projectes que arrelin en les comunitats veïnals. Es tracta, doncs, de democratitzar el concepte d'art per tal de trencar amb les velles lògiques piramidals, a la recerca d'un art que promogui l'horitzontalitat, el pensament col·lectiu i la igualtat de drets i oportunitats entre la ciutadania.

A més, el nou Santa Mònica, no només renovarà el seu contingut, sinó també el seu l’espai. Així, l'edifici experimentarà una sèrie de modificacions arquitectòniques amb l’objectiu de fer-lo més obert i accessible a partir del mes de setembre.  

 

Convocatòria de les beques a la recerca i la innovació en els àmbits de les arts visuals, de les arts escèniques, de la música i del pensament

Paral·lelament, la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques obrirà el termini de presentació de les sol·licituds de les beques a la recerca i la innovació en els àmbits de les arts visuals, de les arts escèniques, de la música i del pensament del 7 al 22 de setembre.

L'objecte d'aquestes bases és promoure el treball individual d'una persona física o agrupacions de persones físiques sense personalitat jurídica en un projecte de recerca, innovació, investigació i experimentació, que representin una aportació de continguts i conceptualització dels llenguatges en els àmbits corresponents.

Les modalitats de subvenció són les següents:

a) Beques per a projectes de recerca i innovació en qualsevol dels llenguatges artístics contemporanis en l'àmbit de les arts visuals.
b) Beques per a projectes de recerca i innovació en l'àmbit de les arts escèniques.
c) Beques per a projectes de recerca i innovació en l'àmbit de la música.
d) Beques per a projectes de recerca promoguts per investigadors, pensadors, crítics, historiadors, comissaris, etc., que duguin a terme un treball d'investigació teòric en els àmbits de la cultura artística, humanista, del pensament i dels nous sectors creatius, amb la finalitat de presentar-lo públicament.

 

 

Per a més informació sobre la convocatòria

Es pot consultar la RESOLUCIÓ CLT/1993/2021, de 22 de juny, de convocatòria per a la concessió de beques, en règim de concurrència competitiva, per a projectes de recerca i experimentació artística en residència al Centre Arts Santa Mònica (ref. BDNS 572031).

https://dogc.gencat.cat/ca/document-del-dogc/?documentId=904877

1  

Imatges

Imatge d'arxiu de la Sala Balcó de l'Arts Santa Mònica

Imatge d'arxiu de la Sala Balcó de l'Arts Santa Mònica 57