Els Mossos d'Esquadra desmantellen a Badalona un clan familiar que extorquia veïns amb l'objectiu de fer-los fora dels seus pisos i quedar-se'ls per instal·lar plantacions de marihuana

Els MMEE desmantellen a Badalona un clan familiar que extorquia veïns amb l'objectiu de fer-los fora dels seus pisos i quedar-se'ls per instal·lar plantacions de marihuana

query_builder   24 juliol 2021 10:19

event_note Nota de premsa

Els MMEE desmantellen a Badalona un clan familiar que extorquia veïns amb l'objectiu de fer-los fora dels seus pisos i quedar-se'ls per instal·lar plantacions de marihuana

  • L’operatiu va permetre la detenció de 15 persones, 3 van ingressar a presó i a 7 se’ls va imposar una ordre d’allunyament de les víctimes 
  • Els investigadors van realitzar 15 entrades a pisos de Badalona, Barcelona i a una casa de Piera i van localitzar 9 plantacions de marihuana indoor
  • Gràcies a aquest operatiu policial les víctimes podran recuperar les seves propietats

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) conjuntament amb la Unitat d’Investigació de la comissaria de Badalona van desarticular un grup familiar que extorquia veïns i els feia fora dels seus habitatges. En una investigació que es va iniciar a finals de l’any passat i que va culminar el 20 de juliol els agents van detenir 15 persones i van localitzar 9 plantacions de marihuana indoor en diversos pisos.

Els 15 arrestats constituïen un clan familiar assentat a Badalona que havia creat ramificacions a Nou Barris (Barcelona) i a Piera (Anoia). El grup aconseguia de manera il·lícita quedar-se amb pisos dels veïns de la zona que després utilitzaven per instal·lar plantacions de marihuana indoor.

Les detencions es produeixen arran d'una complexa investigació iniciada el setembre de 2020 a partir d’una denúncia rebuda a la comissaria de Badalona en què una família exposava que s’havia hagut d’exiliar del seu barri, forçada per les constants amenaces del clan familiar.

La Unitat d’Investigació de Badalona va aconseguir noves denúncies en què les víctimes relataven fets similars. El clan familiar acusava les víctimes de tenir un deute amb ells que era fals i, sota aquest pretext, els amenaçaven greument i els intimidaven. Per fer-ho, aprofitaven la superioritat numèrica del clan i la seva reputació de gent violenta. En acabat, el clan exigia la cessió del pis a la família per tal de saldar el presumpte deute, motiu pel qual les víctimes es veien obligades a abandonar el seu lloc de residència i emprendre un exili forçós per por a les represàlies.

Davant la gravetat dels fets, es va iniciar una investigació, tutelada pel Jutjat d’Instrucció número 2 de Badalona. Els investigadors van aconseguir identificar els integrants del clan familiar i van aconseguir indicis de la seva participació en els fets delictius descrits per les víctimes. A més,  van descobrir que els integrants d’aquest entramat delictiu empraven aquests immobles sostrets per instal·lar plantacions indoor de marihuana. La majoria d’aquests  pisos estaven ubicats al barri de Sant Roc de Badalona, tot i que també van detectar que el cultiu de cànnabis indoor s’estenia a diversos domicilis de Nou Barris i en una casa de Piera. Amb aquesta activitat els membres del grup obtenien els ingressos econòmics més rellevants.

Durant aquesta primera fase de l’operació, els investigadors van detenir 4 persones i es van fer 5 entrades a pisos.

Finalment, el passat 20 de juliol es va culminar la investigació. Els agents van realitzar deu entrades i registres, un a Piera, tres a Barcelona i 6 a Badalona. En aquests pisos s’hi van localitzar 9 plantacions de marihuana i especialistes de la companyia elèctrica va detectar i inhabilitar diverses instal·lacions elèctriques fraudulentes, les quals comporten un risc seriós d’incendi per als veïns. L’operatiu es va saldar amb 11 persones detingudes.

Gràcies a aquest operatiu policial les víctimes podran recuperar les seves propietats. La investigació continua oberta i no es descarten més denuncies i detencions.

Un cop van passar a disposició del jutjat d'instrucció número 2 de Badalona, l'autoritat judicial va decretar l'ingrés a presó de 3 membres del clan i la llibertat amb càrrecs per la resta. A banda, va imposar una ordre d’allunyament de les seves víctimes a 7 dels arrestats.

Àrea de Comunicació

Barcelona, 24 de juliol de 2021