Protecció Civil demana limitar al màxim la mobilitat aquesta nit i matinada per la previsió de noves pluges a la zona afectada per les inundacions del Montsià i Baix Ebre

query_builder   1 setembre 2021 22:35

event_note Nota de premsa

Protecció Civil demana limitar al màxim la mobilitat aquesta nit i matinada per la previsió de noves pluges a la zona afectada per les inundacions del Montsià i Baix Ebre

  • Protecció Civil de la Generalitat manté l’Alerta el Pla d’emergències INUNCAT
  • El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins les 20.00 hores 660 trucades per incidències, de les quals 449 a Alcanar
  • Es mantenen els centres d’acollida a Alcanar i Ulldecona per a les persones que ho necessitin

 

Protecció Civil de la Generalitat manté l’Alerta del Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per les inundacions produïdes per les pluges torrencials que han afectat el Montsià i el Baix Ebre aquest matí i migdia i per les incidències que han ocasionat. El comitè tècnic del pla INUNCAT s’ha reunit de nou aquest vespre per fer seguiment de l’emergència.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), de cara a la pròxima nit i matinada s’espera una nova tongada de precipitacions intenses que entraran per l’oest i el sud i escombraran bona part del territori. No es preveu que les pluges siguin tant intenses com les del matí, però es podrien superar de manera local els 20 l/m2.

És per això que de cara a la nit i matinada, des de Protecció Civil de la Generalitat es continua demanant a la població de les comarques del Baix Ebre i Montsià que evitin la mobilitat, i que no baixin als pàrquings ni als soterranis dels seus habitatges sinó que es mantinguin a les plantes superiors.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins les 20.00 hores 660 trucades sobretot del Montsià (600), de les quals destaquen les 449 trucades del municipi d’Alcanar.

Els Bombers de la Generalitat han atès uns 400 avisos al llarg del dia, un 75% dels quals al municipi d’Alcanar. El 25% dels avisos corresponien a gent en risc i s’ha prioritzat la cobertura d’aquests serveis. S’han fet 3 rescats en helicòpter de gent en situació de risc greu.

A càmping dels Alfacs, a Alcanar, s’han rescatat juntament amb Mossos d’Esquadra 4 persones en risc, i s’han atès una vuitantena més que havien hagut de refugiar-se al restaurant perquè l’aiguat havia danyat els seus bungalows.

A Ulldecona, a les Basses, s’han atès 11 persones i 4 gossos en masies aïllades (3 d’elles presentaven hipotèrmia lleu i han estat traslladades a l’hospital). També a Ulldecona, l’accés a un polígon industrial s’ha inundat i impedia l’entrada i sortida d’operaris però no hi ha hagut ferits.

També s’han mobilitzat 3 dotacions del Grup d’Estructures Col·lapsades (GREC) per revisar l’estat de les infraestructures i l’obra civil afectades per l’aigua.

Efectius dels Mossos d’Esquadra (una trentena) i de les policies locals també es troben desplaçades a la zona.

A petició de l’Ajuntament d’Alcanar i en coordinació amb Protecció Civil de la Generalitat, Creu Roja de Catalunya ha muntat un centre d’acollida al pavelló municipal d'Alcanar amb capacitat per a una vuitantena de persones amb lliteres, mantes i roba seca. En aquests moments 16 persones es troben acollides al pavelló. A banda, també hi ha disponibles dos hotels, a la platja d’Alcanar (hotel Carles III amb 20 persones i l'hotel Montecarlo amb 3 persones). 

El CECAT de Protecció Civil de la Generalitat es manté en contacte amb els ajuntaments de la zona per avaluar i atendre les possibles necessitats de la població especialment la més vulnerable. Tècnics de Protecció Civil de la Generalitat estan actuant sobre el terreny per facilitar les tasques de coordinació i atenció a la població.

A petició del CECAT de Protecció Civil els serveis de manteniment de carreteres han reforçat els equips per agilitzar la neteja de les vies afectades per facilitar la mobilitat dels equips d’emergència i reduir possibles noves afectacions per les pluges previstes de matinada.

Segons ha informat el Servei Català de Trànsit, es mantenen tallades la N- 340 entre Amposta i Alcanar i la TV-3316 a Alcanar.

D’altra banda, als voltants de les 19.30 hores, s’ha restablert la circulació de la R-16 entre l'Aldea i Tortosa.

Quant a la manca de subministrament elèctric, a hores d’ara es mantenen uns 5.000 abonats sense llum a la zona del Delta de l’Ebre i també consten incidències en les telecomunicacions a la zona. El CECAT de Protecció Civil de la Generalitat està coordinant la priorització de la resolució d’aquestes incidències. Uns 50 efectius d’Endesa estan treballant en aquest moments en l’operatiu i s’estan desplaçant grups electrògens a la zona per analitzar la seva instal·lació en coordinació amb els ajuntaments.

A l’operatiu hi treballen un centenar de Bombers de la Generalitat, 30 patrulles del cos de Mossos d’Esquadra, 19 dotacions del SEM, 8 dels Agents Rurals, 2 de Protecció Civil de la Generalitat i recursos de la Creu Roja.