Comís gàbies durant l'operació

Els Agents Rurals desmantellen un punt de venda il·legal d'ocells fringíl·lids a Osona

query_builder   3 setembre 2021 11:19

event_note Nota de premsa

Els Agents Rurals desmantellen un punt de venda il·legal d'ocells fringíl·lids a Osona

En el marc d'aquesta operació s’han comissat un total de 139 exemplars d’ocells fringíl·lids

Els agents investiguen l’ús il·lícit de productes estimulants per a ocells de cant localitzats a les dependències escorcollades

Comís gàbies durant l'operació
Comís gàbies durant l'operació

Membres del Cos d’Agents Rurals de l’Àrea Regional de la Catalunya Central han desmantellat un punt de venda il·legal d’ocells fringíl·lids al municipi de Taradell (Osona). Després de mesos d’investigació i de fer diverses vigilàncies per part d’agents del Grup Especial de Verins i Antifurtivisme (GEVA), es va poder corroborar que en un magatzem situat al nucli urbà de Taradell hi tenia lloc una activitat de compravenda d’ocells fringíl·lids destinats a la participació en concursos de cant.

Sota la direcció del Jutjat d’Instrucció número 1 de Vic i amb la presència del lletrat de l’Administració de Justícia, els agents actuants van realitzar el passat 11 d’agost una entrada i escorcoll en un magatzem i un domicili particular d’aquesta població davant la sospita fonamentada que es podria estar cometent un delicte contra la fauna consistent en la tinença i venda d’espècies protegides.

Al magatzem s’hi van comissar 119 ocells fringíl·lids (45 caderneres, 36 pinsans, 36 verdums i 2 passerells) que estaven en gàbies disposats per a la venda, junt amb material d’alimentació i de tinença d’aquests ocells (gàbies, abeuradors, fundes i altres complements i aliments). També es van comissar productes veterinaris que estaven disposats per a la venda. L’activitat de comerç no estava registrada a l’Ajuntament de Taradell.

A l’habitatge de l’investigat s’hi van trobar 20 ocells més, però aquests estaven individualitzats i amb indicis que se’ls subministraven productes estimulants per a la seva participació en concursos de cant. Es van comissar més de 100 envasos d’aquests productes que s’han portat a analitzar. Aquest tipus de productes podrien ser perjudicials per la salut dels ocells i fins i tot podrien haver provocat la mort prematura de com a mínim 2 exemplars.
Al domicili també s’hi van intervenir 2.497€, presumptament provinents de la venda il·legal d’ocells fringíl·lids.

Els ocells es van traslladar al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa i després de l’avaluació veterinària es van poder alliberar al medi natural els exemplars més joves i que es trobaven en bon estat. Els reclams i altres ocells amb problemes sanitaris van quedar ingressats per tal de poder-ne garantir la seva recuperació.

 

Lluita contra el mercat negre d’espècies protegides

La Directiva 2009/147/CE del parlament Europeu i del Consell, de 30 de novembre, relativa a la conservació de les aus silvestres; la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat; i el Decret legislatiu 2/2008 de 15 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals i el Decret 139/2014, de 14 d’octubre, pel qual s’estableix el règim temporal per al període 2014-2018 de les autoritzacions excepcionals per a la captura en viu i tinença d’ocells fringíl·lids per a la cria en captivitat adreçada a l’activitat tradicional de concursos de cant, conformen el marc normatiu vigent que regula la protecció de les espècies d’ocells fringíl·lids (pinsà, verdum, passerell, cadernera i pinsà mec).

Des de l’any  2016, la Generalitat de Catalunya no ha concedit autoritzacions excepcionals per capturar al medi natural exemplars d’ocells fringíl·lids i des d’aleshores la tinença d’ocells fringíl·lids és prohibida, excepte si són nascuts en captivitat i duen les anelles inviolables corresponents. La comercialització d’aquestes espècies és prohibida en tots els casos.

5  

Imatges

Agents rurals durant l'actuació

Agents rurals durant l'actuació 4278

Imatge de les gàbies comissades

Imatge de les gàbies comissades 4892

Imatge dels ocells comissats

Imatge dels ocells comissats 4023

Imatge dels productes localitzats

Imatge dels productes localitzats 3824

Imatge de les evidències recollides

Imatge de les evidències recollides 3273

1  

Vídeos

Vídeo de l'actuació