- El projecte planteja la restauració de 37,78 hectàrees de zona humida, que incidirà en la millora de diversos hàbitats d’interès comunitari i espècies protegides dins l’àmbit d’actuació
El Govern ha aprovat declarar d’interès social, a l’efecte d’expropiació forçosa, el projecte constructiu de la restauració i ordenació de la zona dels Prats d’Albinyana, promogut per l’Autoritat Portuària de Tarragona, al terme municipal de Vila-seca.
El projecte de restauració es va redactar en compliment dels condicionants indicats en el procediment d’avaluació ambiental estratègica del Pla especial d’ordenació de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del Port de Tarragona, com a mesura compensatòria d’impacte ambiental d’aquest Pla.
Aquest projecte planteja la restauració de 37,78 ha de zona humida en l’espai inclòs a la Xarxa Natura 2000, ES5140004, Séquia Major. Aquestes actuacions incideixen en la millora de diversos hàbitats d’interès comunitari (HIC) i espècies protegides dins l’àmbit d’actuació. L’àmbit afectat està inclòs en una àrea d’interès faunístic i florístic.
Així, l’execució del projecte de restauració permetrà consolidar una de les majors zones humides entre el delta del Llobregat i el Delta de l’Ebre, amb una importància estratègica, entre altres, per a la migració de les espècies lligades a aquests ambients, especialment d’ocells aquàtics.
El projecte preveu una illa especialment pensada per adequar espais aptes per a la possible nidificació de gavina corsa, Ichthyaetus audouinii, espècie protegida i que presenta una colònia de cria actualment en zona portuària amb la vulnerabilitat que això representa. També es preveu la creació de diferents ambients lacustres amb hàbitats favorables per a la recuperació del fartet, Lebias ibera, petit peix protegit en la categoria d’en perill d’extinció i que té a la séquia major una de les migrades poblacions que es veuran afavorides per aquesta actuació.
Aquesta declaració obre la porta a l’execució de mesures compensatòries determinades en els procediments d’avaluació ambiental que sovint es trobaven en serioses dificultats d’execució per poder disposar dels espais adequats per poder-les executar i l’aplicació del principi de la correcció o compensació dels impactes en el lloc on es produeixen.