Aiguats Alcanar

El Govern analitza l'informe de Protecció Civil amb un balanç de les afectacions i actuacions per les inundacions del Montsià i el Baix Ebre

query_builder   7 setembre 2021 14:48

event_note Nota de premsa

El Govern analitza l'informe de Protecció Civil amb un balanç de les afectacions i actuacions per les inundacions del Montsià i el Baix Ebre

  • L’informe recull les principals actuacions realitzades pels cossos d’emergència de la Generalitat. Bombers de la Generalitat, amb el suport de Salvament Marítim, Mossos d’Esquadra, Policies Locals, Agents Rurals, van rescatar i evacuar gairebé 200 persones en diferents localitzacions, com el càmping dels Alfacs i altres zones d’Alcanar

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha presentat aquest dimarts un informe realitzat per la Direcció General de Protecció Civil que explica les actuacions i afectacions per les inundacions del Montsià i el Baix Ebre de l’1 de setembre de 2021.

L’informe recull les principals actuacions realitzades pels cossos d’emergència de la Generalitat. Bombers de la Generalitat, amb el suport de Salvament Marítim, Mossos d’Esquadra, Policies Locals, Agents Rurals, van rescatar i evacuar gairebé 200 persones en diferents localitzacions, com el càmping dels Alfacs i altres zones d’Alcanar.

També es van atendre desenes de persones per part del SEM i es va acollir de forma coordinada entre Protecció Civil de la Generalitat i els ajuntaments d’Alcanar i d’Ulldecona, juntament amb Creu Roja, fins a 87 persones en diferents centres d’acollida, a més d’11 persones ateses in situ en masies aïllades. Un cop passada la fase aguda de l’emergència, els dies 3, 4 i 5 de setembre, Protecció Civil de la Generalitat i els ajuntaments afectats han mantingut un important dispositiu amb més de 100 voluntaris de protecció civil i ocasionals de diferents punts del territori per netejar habitatges, carrers i infraestructures.

Resposta ràpida i coordinada d’una situació imprevista

La resposta per part dels serveis d’emergències va ser coordinada i immediata per poder prioritzar les actuacions més urgents com ara els rescats de persones en situació de perill, així com assegurar els serveis i infraestructures en perill, sense haver de lamentar danys personals rellevants.

En aquest sentit, Protecció Civil de la Generalitat va contactar amb les sales centrals i comandaments dels serveis d’emergència per agilitzar el desplegament operatiu i la resolució de les incidències seguint els protocols del pla INUNCAT. Es va demanar de forma directa des de la sala CECAT de Protecció Civil que calia limitar la mobilitat en ambdues comarques, i es va contactar amb els operadors de serveis bàsics (electricitat, telecomunicacions, carreteres i ferrocarril) per valorar les incidències i possibles afectacions greus, monitoritzar l’estat de les xarxes, actuar segons les afectacions i informar-ne la població.

Seguint les previsions del pla INUNCAT, Bombers de la Generalitat va desplegar i coordinar un Centre de Comandament Avançat (CCA) al parc de bombers d’Amposta, per coordinar la resposta operativa in situ per a la resolució de les incidències, prioritzant les actuacions i garantint la seguretat en les intervencions.

Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra i Agents Rurals van desplegar els recursos terrestres, aquàtics i aeris especialitzats. El SEM es va desplegar a la zona, tot i que no van haver de lamentar-se afectacions personals greus. Protecció Civil de la Generalitat també s’hi va desplaçar per coordinar l’atenció de persones afectades i preparant diversos centres d’acollida conjuntament amb els ajuntaments i Creu Roja, que activa els grups logístics de què disposa.

D’altra banda, el Comitè Tècnic del pla INUNCAT es va reunir fins a tres ocasions al llarg del dia (a les 14 h, les 16.30 h i les 20 h), amb presència del conseller d’Interior, per tal avaluar la situació i mantenir la petició de no mobilitat al Montsià i al Baix Ebre. El Comitè Tècnic es va reunir també el dia 2 a les 7.30h i les 13h, moment en què es va decidir desactivar el pla INUNCAT, un cop constatat que estaven restablerts la circulació viària i ferroviària i el subministrament elèctric i que les telecomunicacions anaven recuperant-se.

Protecció Civil, de forma coordinada amb els ajuntaments afectats, va reforçar les tasques de neteja (amb voluntariat de protecció civil) en un dispositiu que es va mantenir actiu i amb una gran activitat els dies dies 3, 4 i 5 amb voluntariat de protecció civil d’arreu de Catalunya i voluntariat ocasional. Finalment, a petició de l'Ajuntament d’Alcanar, el SEM està preparant un dispositiu de psicòlegs pel seguiment dels afectats.

Els danys i l’emergència en dades

El telèfon d’emergències 112 va atendre 711 trucades de ciutadans alertant de 527 incidències.

Pel que fa al subministrament elèctric, en el moment de màxima afectació, fins a 17.646 abonats del Montsià i el Baix Ebre (sobretot i massivament a Alcanar i Sant Carles de la Ràpita) es van quedar sense llum, a banda de l’afectació telefònica fixa a Alcanar, Ulldecona i mòbil a Alcanar.

Es va produir el tall de vies principals com l’AP7, l’N-340 i altres de secundàries, i també es va veure interrompuda la circulació ferroviària.

Pel que fa als danys materials ocasionats per les greus pluges, a Alcanar es va arribar a acumular una alçada d’aigua de 60 cm a les voreres dels carrers i tots els soterranis i aparcaments de la zona més nova del casc urbà es van inundar, i l’aigua va arribar a alçades de més de 2 metres. A les Cases d’Alcanar es va produir una gran avinguda d’aigua que va arribar a alçades de més d’1,5 m, i va provocar la inundació de tota la part antiga del nucli urbà. Amb l’arribada de les aigües a la desembocadura es va produir un gran esvoranc que va fer desaparèixer un tram del vial paral·lel a la línia marítima. Aquest fet ha comportat la desaparició de part del col·lector de sanejament en el tram que connecta el clavegueram del nucli urbà amb la depuradora i altres serveis. Aquest gran forat talla la connexió viaria de la zona nord-est del municipi i la seva connexió amb la carretera N-340 i les urbanitzacions perimetrals existents en aquest nucli urbà.

D’altra banda, per sobre de l’N-340, al barranc de sant Jaume van resultar afectades torres de tensió mitjana; a les urbanitzacions d’Alcanar-platja es van descalçar parcel·les amb afectacions a algun habitatge que va quedar afectat en l‘àmbit de la fonamentació; i al Càmping dels Alfacs va haver-hi inundacions greus, vehicles arrossegats, bungalous amb danys greus i es van evacuar a tots els clients. A més, 3 centres educatius es van veure afectats.

Pel que fa al municipi d’Ulldecona, es va patir la inundació de baixos i locals, inclosos la Biblioteca, l’Ajuntament i el Pavelló municipal, i es va inundar el polígon industrial. A Sant Carles de la Ràpita es van produir danys per inundacions en baixos de la zona nord del nucli urbà i en camins agrícoles.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined