Els Mossos d'Esquadra, la FCF i la DGAS uneixen esforços per abordar la violència i la intolerància en el futbol i futbol sala català

query_builder   21 setembre 2021 11:00

event_note Nota de premsa

Els Mossos d'Esquadra, la FCF i la DGAS uneixen esforços per abordar la violència i la intolerància en el futbol i futbol sala català

Les tres institucions es van reunir per primera vegada de forma conjunta per treballar activament en la prevenció de la violència i conductes intolerants en les competicions de futbol i futbol sala de Catalunya

La Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra, la Federació Catalana de Futbol i la Direcció General de l’Administració de la Seguretat (DGAS) es van reunir el passat 16 de setembre –per primera vegada conjuntament- a la seu central de l’FCF, a Barcelona, amb l’objectiu de col·laborar activament en la prevenció de la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l’esport.

L’objectiu és fer un front comú per sancionar, sobretot, els espectadors que tenen actituds reiterades que perjudiquen el bon desenvolupament d’un partit de futbol o de futbol sala. Per aquest motiu, es va fer un repàs de l’evolució dels fets violents que s’han generat els últims mesos i quines accions s’han adoptat. A més, es va posar sobre la taula diverses iniciatives de futur, com l’organització de jornades formatives amb clubs, la creació d’un canal telemàtic de denúncia de conductes incíviques en l’esport o engegar a través de l’Oficina de l’Esport de Mossos d’Esquadra la denúncia de fets que es tenen coneixement via xarxes socials, sempre i quan hi hagi suficients indicis o material probatori.

 

Descens marcat d’incidents territorials
El cos de Mossos d’Esquadra va registrar 76 incidents a camps de futbol i futbol sala a tot el territori català durant la temporada 2020-2021, cinc menys que a 2019-2020 quan en total van ser 81. Aquestes xifres estan marcades clarament per la pandèmia, ja que en la temporada 2018-2019 es va tenir coneixement de 185 incidents, més del doble que en el context recent de la COVID-19. Els diversos confinaments locals i comarcals decretats per les autoritats la temporada passada, la suspensió de competicions, la reobertura de competicions sense públic o les restriccions d’aforaments també van ser clau en aquest descens.

En la reunió es va incidir especialment en el protocol de col·laboració ja existent en matèria de prevenció i seguiment de les conductes contràries al bon ordre esportiu, així com de la campanya de sensibilització conjunta de la FCF i el cos de Mossos d’Esquadra #JoJugoNet que, entre d’altres iniciatives, ha comportat la difusió d’una infografia divulgativa que mostra aquelles accions que poden constituir una infracció de la Llei de l’Esport de Catalunya o una acció a xarxes socials per evitar conductes intolerants a l’esport.

Les tres institucions van acordar col·laborar activament en els seus respectius àmbits d’actuació i explorar la possibilitat de fer informes divulgatius anuals. La finalitat és recollir les incidències ocorregudes en els esdeveniments esportius que s’organitzin i les actuacions realitzades per prevenir-les i, si s’escau, sancionar-les.

La col·laboració de la Direcció General de l’Administració de la Seguretat
La DGAS és l’organisme de la Generalitat de Catalunya que, entre altres funcions, té atribuïda la competència sancionadora en matèria de violència esportiva, així com la d’adoptar les mesures de prevenció i seguretat en l’àmbit de la lluita contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l’esport.

 

Àrea de Comunicació
Barcelona, 21 de setembre de 2021

3  

Imatges

imatge 1

imatge 1 221

imatge 2

imatge 2 195

imatge 3

imatge 3 505