casal català

El Govern reconeix oficialment el Casal Català de Tromsø, a Noruega, com a comunitat catalana a l'exterior

query_builder   28 setembre 2021 12:45

event_note Nota de premsa

El Govern reconeix oficialment el Casal Català de Tromsø, a Noruega, com a comunitat catalana a l'exterior

És la comunitat catalana més septentrional i l’única que té la seu ubicada al cercle polar àrtic

El Govern ha aprovat aquest dimarts reconèixer oficialment el Casal Català de Tromsø, a Noruega, com a comunitat catalana a l’exterior. Es tracta de la primera comunitat catalana reconeguda en aquest país. Per latitud, és la més septentrional del planeta i l’única que té la seu ubicada al cercle polar àrtic.

El Casal Català de Tromsø està actiu des de l’abril de 2019 en aquesta ciutat de Lapònia de 77.000 habitants i aquest mes de juliol ha demanat el seu reconeixement oficial. Amb aquesta, ja són quatre les comunitats catalanes reconegudes als països nòrdics, que es troben a Copenhaguen (Dinamarca), Estocolm (Suècia) i Rejkyavík (Islàndia).

Més d'un centenar de comunitats catalanes

Les comunitats catalanes a l'exterior són entitats associatives, sense ànim de lucre, constituïdes legalment fora de Catalunya per gent catalana o catalanòfila, que tenen com a finalitat la promoció de Catalunya i el suport a la comunitat catalana resident fora del territori català. Exerceixen de punt de trobada i referència de la catalanitat, fomenten el vincle amb la Catalunya interior a través de la llengua, cultura i altres aspectes de la realitat catalana i promouen el coneixement de Catalunya col·laborant amb institucions i entitats de l’entorn.

Amb el Casal Català de Tromsø, actualment hi ha 102 entitats oficialment reconegudes i en actiu arreu del món. La més antiga es va crear el 1840 a l'Havana (Cuba): era la Societat de Beneficència de Naturals i Descendents de Catalunya, que tenia l'objectiu principal de donar ajut i suport a aquells catalans emigrats des de principis del segle XIX que es trobaven en situació de necessitat o precarietat.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined