• Segons l’estudi “Transició Energètica i Indústria” del Departament d’Empresa i Treball, gran part de les persones ocupades en aquest àmbit requeriran formació complementària


La Transició Energètica pot generar entre 24.000 i 31.000 llocs de treball anuals fins al 2030, segons l’estudi ‘Transició Energètica i Indústria’ publicat per l’Observatori de la Indústria del Departament d’Empresa i Treball. La directora general d’Indústria, Natàlia Mas, ha presentat els principals resultats de l’estudi en una jornada organitzada per la Fundació per la Indústria i ha destacat que “els efectes de la Transició Energètica en relació amb l’ocupació són positius”.

Tanmateix, l'avaluació dels diferents grups ocupacionals mostra que la meitat de les persones ocupades requeriran formació complementària i el 34%, algun canvi en les seves tasques. A més, s'observa una correlació positiva entre creació de llocs de treball i nivells educatius superiors.

En aquest sentit, la directora general ha assegurat que “els llocs de treball requeriran un grau de formació elevat i que serà necessari introduir formació complementària adreçada a les ocupacions amb nivells formatius bàsics per tal de garantir la rotació laboral”.

La Transició Energètica (TE) és la principal eina de què es disposa per resoldre l’emergència energètica i climàtica. Bàsicament, és un camí cap a la transformació del sector energètic que reclama que el sistema energètic global -basat en combustibles fòssils i l’energia nuclear de fissió- deixi pas a un sistema fonamentat en energies renovables, així com la necessitat de millorar l’eficiència energètica i el mode de consum energètic en tots els àmbits.

Segons apunta l’estudi,  a mitjà termini, entre 10 i 20 anys, cal abordar la transformació de determinats processos industrials per evitar les emissions de procés (especialment el ciment i l’acer) o fins i tot establir tecnologies constructives o de fabricació que evitin aquests materials. Els autors (un equip interdisciplinar de la Universitat Politècnica de Catalunya dirigit pel Dr. Jordi Berenguer) recullen en aquest treball les possibles vies de descarbonització per a cada sector.

L’estudi presenta tres vies interconnectades per a l'acceleració de la TE en l’àmbit industrial: política industrial verda, economia circular i desenvolupament de noves tecnologies.

 

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________