D'esquerra a dreta, el president Talarn i el secretari Gavín, avui a Lleida.

La Generalitat i la Diputació de Lleida impulsen una jornada a Municipalia per exposar les polítiques d'impuls dels municipis rurals

query_builder   14 octubre 2021 11:54

event_note Nota de premsa

La Generalitat i la Diputació de Lleida impulsen una jornada a Municipalia per exposar les polítiques d'impuls dels municipis rurals

  • Es vol donar resposta a les inquietuds dels municipis per frenar el despoblament amb la combinació de polítiques digitals, d’urbanisme i habitatge
  • Tindrà lloc a la Llotja de Lleida, el 21 d’octubre, a partir de les 16 hores, i les alcaldies de tota Catalunya podran seguir-la en directe a través del canal Youtube de la Diputació
D'esquerra a dreta, el president Talarn i el secretari Gavín, avui a Lleida.
D'esquerra a dreta, el president Talarn i el secretari Gavín, avui a Lleida.

La Generalitat de Catalunya i la Diputació de Lleida aprofitaran la celebració de Municipalia a la ciutat de Lleida per exposar les polítiques d’impuls dels municipis rurals en les què treballen ambdues administracions. Així ho han manifestat aquest matí el secretari de Territori i Mobilitat, Isidre Gavín, i el president de la Diputació, Joan Talarn, que han presentat els continguts de la jornada Accions territorials per a l’impuls de l’entorn rural. Tindrà lloc el 21 d’octubre a partir de les 16 hores, en el marc de Municipalia, i s’adreçarà al món local de tot Catalunya. La jornada se celebrarà a La Llotja i serà accessible en directe via streaming a través del canal Youtube de la Diputació.

Tant Joan Talarn com Isidre Gavín han coincidit en el fet que l’entorn rural requereix de polítiques combinades i transversals per abordar amb èxit el repte de frenar el despoblament. Per aquest motiu, en la jornada s’abordaran les necessitats dels municipis rurals pel que fa a les polítiques digitals, l’urbanisme i l’habitatge, tres dels principals eixos d’acció de la Generalitat de Catalunya de cara als municipis, que compten amb el suport de la Diputació.

El secretari Isidre Gavín ha posat de manifest que “la voluntat de la Generalitat, en aquest mandat, és la d’afrontar l’agenda del món rural, en el sentit que els petits municipis tinguin un major protagonisme”. Així, ha explicat que “no es pot tractar de la mateixa manera l’urbanisme en el món rural i en les grans ciutats”, i ha insistit que “l’habitatge públic també ha de ser pels municipis petits”.

En aquesta línia, ha avançat que durant la jornada s’explicarà el pla d’habitatge en el món rural i ha recordat que s’està duent a terme una prova pilot de rehabilitació d’habitatge en municipis petits que podria ser un model a seguir per altres amb la mateixa problemàtica.

D’altra banda, ha remarcat que “l’impuls de la connectivitat digital ens fa estar a prop de tot, un fet que ja ha permès potenciar el teletreball en zones on l’accés a tot tipus de feina era més difícil”.

Tant Gavin com Talarn ha coincidit en assenyalar que la jornada neix del debat que les duess institucions fan sobre el futur del món rural, i que la jornada també ha de servir per donar a conèixer als alcaldes eines de les què disposen per a la millora dels entorns rurals.

Així, Talarn ha destacat que “les alcaldies fa temps que ens fan arribar els seus neguits respecte d’aquestes qüestions i hem coincidit amb la Generalitat que la fira més municipalista de totes és el lloc ideal per generar aquestes sinèrgies entre el món local i el Govern de la nació, i ho farem amb una jornada sense precedents, donat l’alt nivell de representació política i tècnica que Generalitat i Diputació posarem a la seva disposició”.

La jornada, que s’estructurarà en tres ponències i una taula rodona, serà inaugurada pel president de la Diputació, el secretari Gavín i el secretari d’Habitatge i Inclusió Social, Carles Sala, i clausurada per la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo.

En l’exposició de les diferents polítiques adreçades a l’entorn rural hi participaran tres secretaris de la Generalitat (Isidre Gavín, de Territori i Mobilitat; David Ferrer, de Polítiques Digitals; i Carles Sala, d’Habitatge i Inclusió Social); dos directors generals (Agustí Serra, d’Ordenació del Territori i Urbanisme; i Albert Alins, de Polítiques de Muntanya i del Litoral); representants de l’Institut Català del Sòl (INCASÒL); el vicepresident de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre; el diputat de Serveis Tècnics Marc Baró, i les tres principals entitats municipalistes de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació Catalana de Municipis (FCM) i l’Associació de Micropobles.

2  

Imatges

Imatge 1

Imatge 1 2639

Imatge 2

Imatge 2 2056

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 450