Drets sexuals

El Govern crea la Comissió Interdepartamental per una Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius

query_builder   19 octubre 2021 12:40

event_note Nota de premsa

El Govern crea la Comissió Interdepartamental per una Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius

  • L’Estratègia estarà impulsada i coordinada pel Departament d’Igualtat i Feminismes
  • La comissió pretén ser una eina per garantir els drets sexuals i reproductius de tota la població, posant l’accent en dones, nenes i persones trans*

El Govern ha aprovat la creació de la Comissió Interdepartamental per a l’Impuls i el Seguiment de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, amb l’objectiu d'implementar de forma coordinada, transversal i integral els mecanismes necessaris per garantir aquests drets al conjunt de la població, amb especial atenció a les dones, les nenes i les persones trans*.

La primera reunió de la comissió se celebrarà a principis de novembre. Estarà liderada per la Conselleria d’Igualtat i Feminismes i comptarà amb la participació dels departaments de la Presidència, Salut, Empresa i Treball, Educació, Recerca i Universitats, Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Drets Socials i Justícia. El treball transversal i interdepartamental és fonamental per a una implementació efectiva i exitosa de les diferents línies de treball aprovades de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius.

L’Estratègia està inclosa en el Pla de Govern de la XIV legislatura aprovat pel Consell Executiu del passat 21 de setembre, en l’eix número 5 (“Per un país feminista fonamentat en la garantia dels drets humans”). En aquest sentit, el marc normatiu de Catalunya regula alguns dels drets sexuals i reproductius: la Llei 17/2015 d’igualtat efectiva de dones i homes inclou el reconeixement del dret de les dones al propi cos, el dret al lliure desenvolupament de la identitat i l’orientació sexuals, els drets sexuals i reproductius i la garantia de la lliure decisió de les persones a l’hora d’exercir-los.

També la Llei 17/2020 del dret de les dones a erradicar la violència masclista reconeix com a nous àmbits la violència obstètrica i la vulneració dels drets sexuals i reproductius, així com la violència institucional. A més, la coeducació i l’educació afectivosexual s’estableixen com a vies cabdals de prevenció i erradicació de les violències masclistes.

Un pilar de la igualtat de gènere

Aquest estiu, el Parlament Europeu va aprovar la resolució del 24 de juny del 2021 en què reconeix la salut sexual i reproductiva com un pilar de la igualtat de gènere, de la garantia de drets de les persones LGBTI+, de democràcia i de lluita contra la violència masclista. Els drets sexuals i reproductius també formen part dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined