Fotografia de la Jornada Next Generation organitzada pel diari El Economista a la seu barcelonina de Foment del Treball

La secretària d'Afers Econòmics del govern assegura que Catalunya "pot aportar molt" a la gestió dels fons europeus i demana "codissenyar i codirigir" aquests recursos

query_builder   26 octubre 2021 17:02

event_note Nota de premsa

La secretària d'Afers Econòmics del govern assegura que Catalunya "pot aportar molt" a la gestió dels fons europeus i demana "codissenyar i codirigir" aquests recursos

  • Lamenta que la política “excessivament centralista” de l’Estat en la gestió dels Next Generation deixi les comunitats “sense timó i les dilueixi com a territoris”
  • Reclama participar “activament” en els PERTE i disposar de fons territorialitzats per donar suport als projectes emblemàtics catalans. 
  • Inaugura la jornada Next Generation, organitzada per El Economista a la seu barcelonina de Foment del Treball
La secretària d'Afers Econòmics i Fons Europeus, Matilde Villarroya, durant la seva intervenció en l'obertura de la Jornada Next Generation organitzada pel diari El Economista a la seu barcelonina de Foment del Treball

La secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus, Matilde Villarroya, ha assegurat avui que Catalunya “pot aportar molt” a la gestió dels fons Next Generation EU i ha demanat poder “codissenyar i codirigir” aquests recursos. Al seu parer, “és fonamental que les nostres empreses, que tenen projectes transformadors molt interessants, puguin tenir accés a als fons per seguir essent competitives”. Igualment, ha reclamat participar “activament” en el PERTE de l’automoció i disposar de fons territorialitzats per donar suport als projectes emblemàtics catalans. “Gairebé 400 empreses formen part de la cadena de valor del sector de l’automòbil i hem d’ajudar a transformar-les”, ha subratllat.

Villarroya ha qualificat d’“excessivament centralista” la política que el govern espanyol està duent a terme en tota la gestió dels fons europeus. Al seu entendre, aquesta manera de fer atorga a les comunitats autònomes “un paper de simple executor”, “ens deixa sense timó i ens dilueix com a territori”, ha lamentat. És per aquest motiu que ha reclamat “participar activament en les convocatòries”, que no vinguin marcades per l’Estat espanyol, sinó que les pugui dissenyar cada comunitat per poder-les adaptar a les potencialitats i les necessitats del teixit empresarial de cada territori.

La secretària d’Afers Econòmics, que ha inaugurat la jornada Next Generation, organitzada pel diari El Economista a la seu barcelonina de Foment del Treball, també ha volgut “estendre la mà al govern espanyol i als altres territoris” per impulsar aquests recursos i ha recordat que el govern català ja està treballant conjuntament amb els governs valencià i balear en “projectes de col·laboració per captar fons europeus”.

“Estem preparats, tenim experiència, podem i volem fer-ho”

Durant la seva intervenció, la Secretària ha volgut posar en valor l’experiència que ja té Catalunya en la captació de fons europeus. Per il·lustrar-ho, Villarroya ha recordat que, tot i que representa només l’1,5% de la població europea, ha estat capaç d’atreure un 2,72% dels recursos procedents del programa Horizon 2020, destinats principalment a activitats d’investigació i innovació; o un 4,7% de l’instrument SME que la Unió Europea va posar a disposició de les petites i mitjanes empreses, “convertint Catalunya en la regió europea que més fons ha captat d’aquest programa”, ha afegit.

En paraules de Villarroya, el repte és transformar l’economia catalana en un model sostenible, basat en la tecnologia i socialment just. “Catalunya ja fa anys que ha començat a fer aquesta transformació”, ha subratllat. En aquest sentit, ha posat com a exemples l’existència d’un ecosistema d’innovació “molt potent” amb infraestructures i centres tecnològics punters com el Barcelona Super Computing Center o el Sincrotró; o el fet que Barcelona ocupi el 5è lloc del rànquing de ciutats europees en nombre d’start-ups, “fet que ens converteix en un pol d’atracció i de generació de talent”. “El repte que tenim al davant és majúscul i des de Catalunya estem preparats, tenim experiència i podem i volem fer-ho”, ha reblat.

3  

Imatges

La secretària d'Afers Econòmics i Fons Europeus, Matilde Villarroya, durant la seva intervenció (1)

La secretària d'Afers Econòmics i Fons Europeus, Matilde Villarroya, durant la seva intervenció (1) 4858

La secretària d'Afers Econòmics i Fons Europeus, Matilde Villarroya, durant la seva intervenció (2)

La secretària d'Afers Econòmics i Fons Europeus, Matilde Villarroya, durant la seva intervenció (2) 4765

Fotografia de l'acte

Fotografia de l'acte 6686

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 78