
- “És necessari que fem un front comú per mostrar la nostra clara voluntat de salvaguardar la presència de la llengua catalana al sector audiovisual”, ha reclamat Vilagrà en una cimera empresarial a Saragossa
- La titular del Departament de la Presidència també ha denunciat la manca de voluntat política per construir el corredor mediterrani
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha participat aquest dijous a la Cimera empresarial per a l’impuls de les relacions econòmiques entre Catalunya, País Valencià, Balears i Aragó que ha tingut lloc a Saragossa, on ha reclamat actuar de forma conjunta per protegir el català. “És necessari que fem un front comú per mostrar la nostra clara voluntat de salvaguardar la presència de la llengua catalana al sector audiovisual”, ha assegurat durant el seu parlament, fent referència a la reforma de la Llei audiovisual espanyola que s’està tramitant, una normativa que ha qualificat de “recentralitzadora, conservadora i trituradora de competències”.
Aposta conjunta en inversions imprescindibles
La titular del Departament de la Presidència també ha fixat com a objectiu prioritari “la reconstrucció econòmica i social” després de la crisi provocada per la Covid-19, i ha plantejat una col·laboració entre els territoris per una “distribució justa dels fons europeus Next Generation”, sobretot tenint en compte que Catalunya, Pais Valencià, Balears i Aragó constitueixen “un motor econòmic de primer ordre a Europa, el més dinàmic del sud”.
Segons ha destacat Vilagrà, aquest 2021 es preveu un creixement del PIB de Catalunya superior al de la mitjana de la UE. L’activitat industrial catalana representa el 25% del Valor Agregat Brut de la indústria al conjunt de l’Estat i l’activitat empresarial també “convida a l’optimisme”: entre el gener i l’agost, s’han creat més de 13.794 empreses noves, s’han recuperat les exportacions prepandèmia i es continua captant inversió estrangera.
Pel que fa a l’activitat econòmica del conjunt dels quatre territoris, les empreses representen un PIB per sobre de la mitjana estatal, un 34% del PIB per un 32% de la població, i en aquestes comunitats es concentra el 35% de les companyies més grans de l’Estat. A més, els territoris registren el 33 ocupació, el 42% de les exportacions i gairebé el 39% d’inversió en innovació.
Per tot això, Vilagrà ha insistit en la necessitat de cooperar per abordar qüestions com la reindustrialització, la transició ecològica, la gestió del turisme, el potencial del sector logístic, una fiscalitat més justa o l’equilibri territorial i el repoblament.
“Hem de treballar intensament en les carpetes compartides”, ha manifestat la consellera de la Presidència, per a qui és “necessari” també “establir canals que ens permetin mantenir una col·laboració en matèria econòmica, amb l’objectiu que les empreses trobin maneres de produir, operar i distribuir en tots aquests territoris de manera àgil i optimitzada. No volem posar traves, sinó facilitar les coses”.
Finalment, la consellera també ha considerat “imprescindible” l’aposta pel corredor mediterrani com una “infraestructura de qualitat i sostenible”. “Clama al cel la lentitud manifesta sobre la seva construcció”, ha denunciat. “Més que lentitud estem parlant de clara voluntat perquè no avanci. Hi ha a qui no li interessa que es posi en marxa i això va en perjudici de tots”, ha afegit Vilagrà, per a qui és “imperiós” trencar amb la configuració “radial” de l’Estat espanyol.