PUOSC

El Govern prorroga el PUOSC fins al juny de 2022

query_builder   2 novembre 2021 14:23

event_note Nota de premsa

El Govern prorroga el PUOSC fins al juny de 2022

  • El nou termini màxim d’execució dels projectes subvencionats dins de l’anualitat 2020 serà el 30 de juny de 2022 i, com a nou termini màxim de justificació, el 31 de juliol del mateix any
  • Aquesta pròrroga dona resposta a la demanda i assegura que tots els projectes del 2020 es puguin executar i acabar

El Govern ha acordat una pròrroga de caràcter extraordinari del Pla únic d’obres i serveis de Catalunya (PUOSC) per al període 2020-2024, en relació amb els terminis d’execució i de justificació dels projectes subvencionats que tenen assignada l’anualitat 2020.

L’Executiu ha donat llum verda a aquesta mesura a causa dels endarreriments provocats per la pandèmia del coronavirus que han impedit l’execució dels projectes en els terminis previstos inicialment. En total seran 339 projectes subvencionats que es beneficiaran de la pròrroga per donar resposta a la demanda i assegurar que tots els projectes del 2020 es puguin executar i acabar.

El PUOSC actual no permet una segona pròrroga, per aquest motiu és necessari tramitar una proposta de Decret de modificació per tal d’establir el 30 de juny de 2022 com a nou termini màxim d’execució dels projectes subvencionats dins de l’anualitat 2020, i com a nou termini màxim de justificació el 31 de juliol del mateix any. La prorroga només comportarà la modificació de la distribució del finançament pluriennal, però no comportarà una major despesa pressupostària.

PUOSC 2020-2024

Amb el PUOSC 2020-2024, impulsat des del Departament de la Presidència, a  través de la Secretaria d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, els ajuntaments i consells comarcals recuperen, després de vuit anys, el principal instrument de suport al món local. Aquest pla incideix directament en la qualitat de vida de la ciutadania, finançant actuacions per cobrir les necessitats dels habitants dels municipis.

El PUOSC és un dels instruments més eficaços de suport als municipis petits i mitjans i una eina bàsica perquè els ajuntaments puguin dinamitzar la seva economia com a entitats generadores d’activitat econòmica. Tenint en compte l’estratègia del Departament per fer front a l’envelliment poblacional de les nostres comarques i a la pèrdua de població, s’ha disposat, a banda de la línia general, d’una línia de subvencions per acció territorial a ens locals de menys de 5.000 habitants amb la voluntat de potenciar l’equilibri territorial i contribuir a igualar els drets de la ciutadania, visqui on visqui.

 

Distribució de les inversions en dues línies de subvencions

El pla està dotat per al conjunt de Catalunya amb un total de 250 milions d’euros, dividits en dues línies de subvencions. La primera és de més de 160 milions i hi han optat tots els ens locals, la segona és de quasi 90 milions i es destina específicament a finançar projectes de municipis de menys de 5.000 habitants.

La primera línia de subvencions està destinada a les inversions i la dotació màxima per municipi és de 250.000 euros. La segona és per a acció territorial a municipis petits i nuclis de població reduïda i la dotació màxima per municipi és de 120.000. Les subvencions de la primera línia estan destinades a ajuntaments, entitats municipals descentralitzades i consells comarcals amb competències en obres i serveis de competència municipal i d'abast o interès supramunicipal. Les de la segona línia són per a municipis de menys de 5.000 habitants, entitats municipals descentralitzades de menys de 5.000 habitants i consells comarcals de menys de 5.000 habitants. Al programa general d'inversions podien optar tots els ens locals, 947 ajuntaments, 41 consells comarcals i 65 entitats municipals descentralitzades. Al programa de municipis petits i nuclis de població menors de 5.000 habitants podien optar 736 ajuntaments, 1 consell comarcal i 64 entitats municipals descentralitzades.

La Comissió de Cooperació Local és un organisme adscrit al Departament de la Presidència integrat paritàriament per 24 representants de l'Administració de la Generalitat i 24 persones en representació dels ens locals de Catalunya.

 

undefined
undefined
undefined
undefined