Miniatura logo Setmana pedra seca

Actes i jornades organitzats pels grups Leader per al mes de novembre

query_builder   3 novembre 2021 11:45

event_note Nota de premsa

Actes i jornades organitzats pels grups Leader per al mes de novembre

Els grups Leader organitzen i participen, aquest mes de novembre, en diferents actes, jornades, visites, i reunions per a divulgar i donar a conèixer els projectes que desenvolupen en el marc de les seves estratègies de desenvolupament territorial
Logo web Setmana pedra seca

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya va seleccionar 11 Grups d'Acció Local per a aplicar el desenvolupament local participatiu Leader en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2022.

Així, cal destacar que del 19 al 28 de novembre tindrà lloc, per segon any consecutiu, la Setmana de la Pedra Seca. En tots els racons dels Països Catalans s’hi reivindicarà el patrimoni de la pedra seca, el seu ofici, i la seva tècnica constructiva mitjançant l’organització d’activitats al voltant de la pedra seca per a valorar-la. Aquestes activitats estan adreçades a tots els públics.

En aquests darrers anys, l’interès per la recerca i la catalogació, per la difusió i la preservació dels diferents elements de pedra seca ha anat augmentant, i s’ha intensificat notablement arran de la candidatura de l’art de construir murs de pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat que definitivament va aprovar la UNESCO el 28 de novembre de 2018.

Els actes estan coordinats per l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC), que impulsa el projecte ‘Col·laboraXPaisatge’, un projecte subvencionat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya dins dels projectes de cooperació Leader dels Grups d’Acció Local en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2022, i cofinançat pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Més informació: https://www.collaboraxpaisatge.cat/setmana-de-la-pedra-seca/

I aquest és el conjunt d’actuacions previstes per a aquest mes de novembre:

XI Trobada d’estudi per a la preservació del patrimoni de la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional als territoris de parla catalana
Data i lloc: 5, 6, i 7 de novembre. Móra la Nova (Ribera d’Ebre), Tarragona
Horari: Tot el dia
Participa: Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC)
L’any 2002, Manresa va acollir la ‘I Trobada d’Estudi per a la Preservació del Patrimoni en Pedra Seca als Països Catalans’. Des de llavors, la Trobada s’ha convertit en itinerant. Així, s’ha celebrat a Torroella de Montgrí (2004), Barcelona (2005), Sitges (2007), Palma de Mallorca (2009), Vilafranca del Maestrat (2011), Les Preses (2013), Calaceït (2015), Mura, Talamanca, el Pont de Vilomara i Rocafort (2017), i la darrera va tenir lloc el 2019 a Pinós.
L’any 2004 es crea la Coordinadora d’Entitats per la Pedra Seca (CEPS), en aglutinar les diferents associacions i centres d’estudis que treballen al voltant de la pedra seca.
El 2015, l’entitat passa a ser l’Associació per a la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT). En aquests anys, l’interès per la recerca i la catalogació, per la difusió i la preservació dels diferents elements de pedra seca ha anat augmentant, i, com ja s’ha esmentat, s’ha intensificat notablement arran de la candidatura de l’art de construir murs de pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat que definitivament va aprovar la UNESCO el 28 de novembre de 2018.
És per aquest motiu, que la trobada ha esdevingut un punt habitual i necessari per a difondre i analitzar els diferents inventaris i estudis al voltant d’aquesta tècnica constructiva, i també en l’àmbit de l’ensenyament de la tècnica, i la professionalització de l’ofici. En aquesta edició, a més d’estudis i la preservació de la pedra seca, s’afegeix l’àmbit de la resta de l’arquitectura tradicional que en els darrers anys ha tingut una gran embranzida.
La jornada s’adreça a persones dedicades a la conservació i a la difusió del patrimoni.
Més informació: https://www.irmu.org/projects/pedraseca

Sessions informatives ajuts Leader

  • 11 de novembre. En línia. 13:00 h - 14:30 h
  • 16 de novembre. En línia. 12:00 h - 13:30 h
  • 22 de novembre. En línia. 10:00 h - 11:30 h

Organitza: Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord
Sessions informatives d’ajuts Leader, en línia, adreçades a empreses, i a emprenedors del territori. Cal inscripció prèvia.
Més informació i enllaços: https://www.noguerasegrianord.cat/ajuts-leader/inscripcio-jornades-leader-2021

Jornada sobre Responsabilitat Social de l’Empresa (RSE)
Data i lloc: 17 de novembre. En línia
Horari: 10:00 a 13:00h
Organitza: Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC)
En el moment actual és clau desenvolupar i implementar eines per a la transparència i la gestió ètica de les organitzacions. Així doncs, aquesta sessió, dirigida a promotors Leader i activitats econòmiques del territori, té com a objectiu avançar en el coneixement dels conceptes clau per a la integració de la Responsabilitat Social de l’Empresa (RSE) en la gestió de les organitzacions per tal de fer-les més competitives.

Setmana de la Pedra Seca
Data i lloc: del 19 al 28 de novembre / presencial. Arreu dels Països Catalans
Horari: Tot el dia
Organitza: Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC)
Com ja s’ha explicat, del 19 al 28 de novembre, per segon any consecutiu, tots els racons dels Països Catalans reivindicaran el patrimoni de la pedra seca, el seu ofici, i la seva tècnica constructiva mitjançant l’organització d’activitats al voltant de la pedra seca per posar-la en valor.
Activitats dirigides a tots els públics.
Més informació: https://www.collaboraxpaisatge.cat/setmana-de-la-pedra-seca/

Trobades Europees Destins Sant Miquel
Data i lloc: 19 i 20 de novembre / presencial. Sant Miquel de Cuixà i Sant Miquel de Fluvià.
Horari: Tot el dia
L’Associació Cultural de Cuixà i ADRINOC organitzen aquestes trobades per tal d’aprofundir els lligams entre els socis del projecte europeu ‘Sites Saint Michel en Europe’. L’objectiu del projecte és interconnectar els diferents espais patrimonials dedicats a la figura de Sant Miquel per tal de posar en valor aquest patrimoni, promoure l’economia turística d’aquests espais fomentant una xarxa de camins que els relacioni, i consolidar una xarxa de relacions europees al voltant d’aquests destins.
Aquesta activitat va dirigida als socis del projecte, i a totes aquelles entitats del territori vinculades a la promoció econòmica, turística, i patrimonial.

Presentació Manual ‘Tècnica de Construcció de Pedra Seca’, i exposició Pedra Seca a les Terres de l’Ebre
Data i lloc: 24 de novembre. Museu de les Terres de l’Ebre d’Amposta
Horari: 12.00 a 14.00
Organitza: Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià
Presentació del manual de construcció de pedra seca, i de l’exposició itinerant del mateix tema realitzats en el marc del projecte de cooperació entre Grups d’Acció Local ‘Col·laboraXPaisatge’.
Més informació: https://www.museuterresebre.cat/index.asp?i=ca

La sostenibilitat en les empreses del món rural
Data i lloc: 25 de novembre / presencial. Centre d’Empreses de Les Preses, Carrer del Centre d'Empreses, 1 - 7, 17178 Les Preses, Girona
Horari: 9:30 a 12:30h
Organitza: Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC)
Incorporar la sostenibilitat a la gestió empresarial i a les relacions amb els consumidors, la cadena de valor, i la resta de grups de relació és un factor fonamental per a incentivar la innovació, la diferenciació, i la creació de valor compartit per a l'empresa i la societat civil. Però també cal saber comunicar la sostenibilitat, perquè aquesta és sinònim de transparència i de saber fer, i serveix per a posicionar-se en el mercat. Durant la sessió, hom tindrà una visió molt pràctica de la Responsabilitat Social Corporativa (RSC). S’aplicarà l’RSC a cada negoci, i es facilitarà eines útils amb l’objectiu d’aconseguir una visió global de la RSC.
Aquesta jornada forma part del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) 2021, i s’adreça a persones emprenedores, i a empreses de les zones rurals.

Taula de treball
Data i lloc: 26 de novembre Presencial al Casal Lapallavacara. Balaguer
Horari: 9:00 - 11:30
Organitza: Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord
Informació de les diferents activitats relacionades amb l’ocupació, i retorn de joves al món rural. Activitat adreçada a equips tècnics de les entitats del territori.


Per a més informació:
http://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/LEADER_2021_11

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 602