salut mental

El Govern crea el Programa per a l'elaboració del Pacte Nacional de Salut Mental

query_builder   9 novembre 2021 14:36

event_note Nota de premsa

El Govern crea el Programa per a l'elaboració del Pacte Nacional de Salut Mental

  • L’objectiu és impulsar l’abordatge integral i coordinat entre els departaments de la Generalitat, els governs locals i les entitats socials, de les polítiques en l’àmbit de la salut mental i el benestar emocional

El Consell Executiu ha aprovat avui la creació del Programa per a l’elaboració del Pacte Nacional de Salut Mental. Un programa que té l’objectiu d’impulsar i liderar les polítiques en l’àmbit de la salut mental i el benestar emocional d’una manera coordinada amb els departaments de la Generalitat amb responsabilitats sobre salut mental i benestar emocional, els governs locals i les entitats socials. La finalitat d’aquest treball ha de ser construir un Pacte Nacional per la Salut Mental integral, responsable, comunitari i que posi les persones amb problemàtica de salut mental i addiccions i les seves famílies al centre.

Es tracta d’impulsar un projecte de país on tots els actors implicats treballin de manera coordinada i col·laborativa, i que vagi lligat i en línia amb les directrius europees i les noves tendències mundials en salut mental.

El programa quedarà adscrit al Departament de la Presidència, des d’on se n’han d’assolir els objectius i finalitats i se n’han d’abordar les línies de treball. La seva durada serà de tres anys.

El Govern de la Generalitat, l’any 2010, va aprovar el Pla integral d’atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions i l’any 2014 va acordar, de forma consensuada amb les entitats socials, un document de Priorització d’actuacions per al període 2014-2016, el qual va anar seguit d’un nou pla d’actuacions prioritàries per al període 2017-2019.  Aquest pla ha de continuar amb unes noves estratègies 2021-2024, amb l’objectiu de facilitar línies d’acció coordinades i intersectorials i no interrompre la seva evolució.

A més, l’impacte de la pandèmia ocasionada per la Covid-19 en la salut mental i el benestar emocional de la ciutadania de Catalunya, han posat de manifest la necessitat de millorar el grau de coordinació i d’integració de tots els serveis d’atenció a persones amb problemàtica de salut mental repartits en diferents xarxes d’atenció, al mateix temps que cal reforçar l’atenció al benestar emocional amb una visió al llarg de la vida de les persones.

Per tot això, les estratègies del Pla integral 2021-2024 han d’anar orientades especialment a definir un Pacte Nacional de salut mental i benestar emocional. I això necessita tot un treball previ per analitzar l’estat de les diferents realitats en els àmbits sectorial i territorial i que prevegi tot un treball coordinat per arribar a definir, implementar i avaluar objectius estratègics i operatius, actuacions i projectes a mida, coordinats i que permetin compartir el coneixement generat, detectar les realitats específiques i aprofitar al màxim els recursos invertits, tasca que serà assumida des del Programa per a l'elaboració del Pacte Nacional de Salut Mental que ha aprovat avui el Govern.

Els problemes de salut mental tenen una alta prevalença. Dades de l’Organització Mundial de la Salut adverteixen que una de cada quatre persones patirà algun tipus de problema de salut mental al llarg de la vida.

Per aquest motiu, la Unió Europea ha declarat la salut mental com una prioritat i assenyala que cal enfocar els problemes de salut mental des de les polítiques públiques, promovent un plantejament que s’amplia al conjunt de la població per tal de prevenir aquestes malalties i afrontar els problemes relacionats amb la discapacitat, l’estigma i l’exclusió social.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined