Logoany

El Departament de Cultura ret homenatge a l'actriu Paquita Ferrándiz en el centenari del seu naixement

query_builder   10 novembre 2021 09:15

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura ret homenatge a l'actriu Paquita Ferrándiz en el centenari del seu naixement

  • El 15 de novembre s’inaugura oficialment l’Any Paquita Ferrándiz amb una jornada al Teatre Romea
Paquita Ferràndiz

El Departament de Cultura celebra l’Any Paquita Ferrándiz en el centenari del seu naixement amb una sèrie d’actes que començaran el 15 de novembre al Teatre Romea.

El director general de Promoció Cultural i Biblioteques, Pep Vives, donarà el tret de sortida a l’Any Paquita Ferrándiz amb l’acte inaugural, que tindrà lloc al Teatre Romea, un espai molt vinculat a l’artista ja que hi va actuar des dels set anys i hi va representar moltes obres de Josep M. de Sagarra, així com d’Àngel Guimerà, entre altres autors.

A les 17 hores, l’historiador i crític d’arts escèniques, Enric Gallén, impartirà la conferència d’obertura “Paquita Ferrándiz i el teatre català del segle XX”, una xerrada en què donarà les claus per redescobrir la seva figura i posar-la en context.

 

Després es projectarà el documental “Paquita Ferrándiz, la fascinació de la Primera Actriu”. Es tracta d’un reportatge on es podrà veure a Paquita Ferrándiz tant en la seva faceta d’actriu com en la seva vida personal, gràcies a espectacles i entrevistes de l’època i del testimoni actual de companys de professió que van treballar amb ella.

 

Per finalitzar la jornada, a les 19 hores, hi haurà una lectura dramatitzada en què intervindran la seva filla i també actriu Maife Gil juntament amb altres actors i actrius de renom, tots ells dirigits per Camilo García, el seu gendre. Interpretaran dues obres de Josep M. de Sagarra en què va actuar Paquita Ferrándiz: “L'hereu i la forastera” amb Pere Arquillué i Rosa Renom i “L'Hostal de la Glòria” amb Josep M. Pou, Francesc Orella i Maife Gil. També hi serà present Joan de Sagarra, fill del dramaturg.

 

Dimecres 17 de novembre, a les 16:30 hores, es durà a terme una taula rodona per conèixer més la seva figura de la mà de companys i amics de professió com Joan Pera, Josep M. Pou i Marta Angelat, entre altres.

I a més, del 15 de novembre fins a finals de novembre, el vestíbul del Teatre Romea acollirà una exposició que més endavant itinerarà en altres espais com el Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE) i la Xarxa de Biblioteques.

 

Paquita Ferrándiz

 

Paquita Ferrándiz i Castells (Barcelona, 1921-1996) va ser una actriu teatral de gran renom en l’escena catalana de postguerra. Estretament vinculada al Teatre Romea –on tenia una llotja al seu nom– va interpretar nombroses obres de Josep M. de Sagarra, que escrivia papers pensats expressament per a ella, i d’Àngel Guimerà, entre d’altres autors. També va treballar en companyies de teatre espanyol, va fer gires per Amèrica i va participar en radionovel·les, sèries de televisió i doblatge de pel·lícules al castellà.

Malgrat la seva dilatada trajectòria, iniciada amb només set anys i reconeguda tardanament amb premis com el Ciutat de Barcelona (1981) i la Creu de Sant Jordi (1983), actualment és desconeguda pel gran públic. Amb la commemoració del centenari del seu naixement es vol posar fi a aquest desconeixement i encetar el rescat d’altres dames del món de la interpretació de casa nostra injustament caigudes en l’oblit.

 

2  

Imatges

Paquita Ferrándiz al programa 'Terenci a la Fresca' de RTVE

Paquita Ferrándiz al programa 'Terenci a la Fresca' de RTVE 1464

Paquita Ferrándiz . Foto Luquer. Zaragoza. Arxiu Familiar

Paquita Ferrándiz . Foto Luquer. Zaragoza. Arxiu Familiar 1356