El Govern aprova el decret per adaptar els escorxadors porcins a la normativa europea

El Govern aprova el decret per adaptar els escorxadors porcins a la normativa europea

query_builder   29 juny 2010 14:22

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el decret per adaptar els escorxadors porcins a la normativa europea


  • Es dóna resposta a una reivindicació del sector, que concentra el 60% dels sacrificis de porcí a Espanya
  • Es compleix una de les mesures del pla de xoc per al sector agrari, aprovat el passat mes de mar
  • El decret també impulsa la creació d'una base de dades que permetrà orientar futurs projectes d'investigació porcina
El Govern ha aprovat avui el decret que regula el pesatge, la classificació i el marcatge de les canals porcines -el cos del porc dessagnat i sense vísceres- per complir amb el reglament de la Comissió Europea. D'aquesta manera es dóna resposta a una reivindicació del sector perquè es garanteix una actuació uniforme en la classificació de les canals del porc i una compensació econòmica equitativa als productors, aportant transparència i claredat al sistema actual.
Les normes que estableix el decret s'han d'aplicar a tots els escorxadors de Catalunya que sacrifiquin més de 5.000 porcs per setmana de mitjana anual. Actualment, hi ha 19 escorxadors d'aquests característiques a Catalunya, que sacrifiquen més de 16 milions de porcs a l'any, uns 16.500 porcs a la setmana. Aquests escorxadors no podran comercialitzar les canals que no estiguin degudament pesades, classificades i marcades de conformitat amb el que estableix el nou decret.
A més, els escorxadors hauran de classificar les canals de porc en base als models comunitaris definits. D'aquesta manera es garanteix una actuació uniforme en la classificació i una compensació econòmica equitativa a les persones productores. L'objectiu és aportar transparència al mercat per comercialització de les canals de porc, les operacions comercials entre escorxadors i proveïdors de canals, i afavorir tant la qualitat dels productes com les rendes del sector productor.
Així mateix, el nou marc reglamentari permet als escorxadors i a les sales d'especejament, modernitzar les seves indústries i adaptar-les a les necessitats productives i de qualitat per millorar la seva competitivitat en els mercats nacional i europeu. Cal dir que l'adaptació dels escorxadors a la normativa europea és una de les mesures aprovades en el pla de xoc aprovat el mes de març passat.
Com marca el decret, el Govern s'ha d'encarregar de la inspecció sobre el terreny de les instal•lacions on es realitzin les operacions de pesatge, classificació i marcatge de canals porcines. Així mateix, la nova regulació contempla un règim sancionador per infraccions lleus i greus, i habilita al Govern per a determinar la freqüència dels controls i la tramitació de la notificació de les dades a la Comissió Europea.
Cal dir que a nivell estatal s'està impulsant una normativa en la mateixa direcció, per tal que els processos que s'apliquen al conjunt de l'Estat siguin equilibrats. Cal tenir present que Catalunya concentra el 60% dels sacrificis de porcí de tot Espanya.
El SIPCAP i la base de dades del sector porcí
El decret aprovat avui també la creació del SIPCAP, un organisme que ha de regular el sistema de gestió del pesatge, la classificació i el marcatge de les canals porcines. El SIPCAP permetrà l'interrelació entre els àmbits de la producció, la comercialització, la transformació, els escorxadors i l'administració agrària i d'aquesta manera impulsarà el seguiment i el control d'una base de dades, que contindrà informació molt valuosa pel sector porcí català.
La base de dades permetrà disposar d'elements objectius per fer el seguiment i el control de les dades facilitades pels escorxadors de Catalunya que sacrifiquen setmanalment més de 5.000 porcs de mitjana anual. Gràcies a aquestes dades, es podran elaborar estudis d'interès per al sector i orientar projectes d'investigació, com podrien ser millores genètiques en benefici de la part productora i els escorxadors.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined