El Govern modifica la normativa de les seccions de crèdit de les cooperatives

El Govern modifica la normativa de les seccions de crèdit de les cooperatives

query_builder   29 juny 2010 14:49

event_note Nota de premsa

El Govern modifica la normativa de les seccions de crèdit de les cooperatives


• Així es garanteix el finançament de l'activitat agrària i s'augmenta la protecció dels estalvis dels ciutadans
• Els canvis compten amb el consens del sector i les cooperatives disposaran d'un període transitori per poder-s'hi adaptar
El Govern ha aprovat avui la modificació del decret que regula les seccions de crèdit de les cooperatives agràries amb la finalitat d'endurir, en determinats aspectes, la normativa a què estan sotmeses. Aquests canvis s'orienten a fer compatibles dos objectius bàsics: garantir el finançament de l'activitat agrària i, al mateix temps, augmentar la protecció dels estalvis dels dipositants.
La nova normativa estableix requeriments addicionals a les cooperatives per tal que les seccions de crèdit retornin a la funció inicial que preveu la regulació vigent: el finançament de l'activitat productiva del sector agrari a través d'una gestió conjunta de la tresoreria. Així, el nou marc legal pretén circumscriure les seccions de crèdit als socis productors/agraris i limitar-hi molt notablement la presència de socis col•laboradors. D'aquesta manera, el Govern corregeix la funció parabancària que, als ulls dels ciutadans, exercien fins ara algunes seccions de crèdit i, paral•lelament, garanteix que continuaran essent un instrument clau per al finançament de l'activitat agrària.
A diferència de les entitats financeres tradicionals, les seccions de crèdit no estan cobertes pel Fons de Garantia de Dipòsits ni supervisades pel Banc d'Espanya i és per aquest motiu que el Govern ha aprovat aquesta nova regulació: evitar riscos excessius en la gestió dels estalvis dels socis col•laboradors.
Els principals requeriments que estableix el nou decret són:
- L'activitat de la secció de crèdit no podrà constituir l'activitat principal de la cooperativa. Així, els recursos de la secció de crèdit no podran superar el 50% del conjunt de recursos de la resta de seccions.
- La proporció dels saldos dels socis col•laboradors no podrà superar el 30% del total del saldos de la secció de crèdit.
- Amb l'objectiu d'augmentar la capitalització d'aquestes entitats, el passiu exigible de la cooperativa no podrà excedir més d'onze vegades els seus recursos propis (9,02%).
- Els actius de la secció de crèdit no es podran aportar com a garantia d'altres operacions de la cooperativa. Els immobles de la cooperativa tampoc es podran donar com a garantia quan hagin estat finançats amb recursos de la secció de crèdit.

Aquests canvis compten amb el consens del sector i les cooperatives disposaran d'un període transitori per poder-s'hi adaptar. Hauran de complir amb els nous requisits no més tard del juny de 2013. No obstant això, la limitació referida a la ràtio entre els recursos de la secció de crèdit i els de la resta de seccions haurà de complir-se abans (exercici 2010).
A Catalunya hi ha un centenar de cooperatives que compten amb seccions de crèdit i el volum total de recursos que mantenen dipositats als seus balanços és d'aproximadament 600 milions d'euros.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined