Mapa SAID

L'Institut Català de les Dones i els Consells comarcals del Montsià i Baix Ebre treballen conjuntament per millorar l'atenció a les dones en aquestes comarques

query_builder   19 novembre 2021 15:14

event_note Nota de premsa

L'Institut Català de les Dones i els Consells comarcals del Montsià i Baix Ebre treballen conjuntament per millorar l'atenció a les dones en aquestes comarques

L’equip directiu de l’Institut Català de les Dones (ICD) ha visitat aquest matí el Punt #ICDObert i els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones del Montsià i el Baix Ebre

L’any passat els 6 SIAD de les Terres de l’Ebre van atendre 672 dones. En el primer semestre d’enguany 482 dones han acudit a aquests serveis

 

Reunió al Consell Comarcal del Montsià
Reunió de treball a la seu del Consell Comarcal del Montsià

Aquest matí, la presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD) de la conselleria d’Igualtat i Feminismes, Meritxell Benedí Altés, la directora del mateix organisme, Neus Pociello Cayuela, i la directora dels Serveis Territorials d’Igualtat i Feminismes a Terres de l’Ebre, Mar Lleixà Fortuño, han realitzat una visita institucional al Punt #ICDObert de les Terres de l’Ebre i als Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) dels consells comarcals del Baix Ebre i del Montsià.

Aquesta visita dona continuïtat a la que va fer la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, el passat mes d’octubre a les obres del futur SIAD d’Amposta. En aquest context la consellera va explicar la importància d’aquests espais per a les dones i com a motor per assolir la igualtat.

Aquest matí l’equip directiu de l’ICD ha mantingut una reunió de treball amb el president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Roig, a la seu del mateix Consell, a Amposta, i seguidament han visitat les instal·lacions del SIAD comarcal del Montsià on han mantingut una altra reunió amb el personal tècnic que atén les dones per tenir informació de primera mà sobre el servei i els reptes que afronta. L’objecte de la trobada és fer un diagnòstic conjunt per al disseny d’actuacions de reforç de la xarxa de SIAD.

L’any passat el SIAD del Consell Comarcal del Montsià va atendre 87 dones amb un total de 152 atencions. I enguany, entre els mesos de gener i juny, ha atès 98 dones i realitzat 213 atencions.

Posteriorment, l’equip directiu de l’ICD ha mantingut una reunió de treball amb el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura, la seu d 'aquest Consell Comarcal  a Tortosa, sobre les polítiques de gènere i el funcionament del SIAD comarcal. Aquest servei va atendre l’any passat 200 dones que van requerir 816 atencions. El primer semestre de l’any el servei ha atès 133 dones i ha realitzat un total de 551 atencions.

Finalment, l’equip directiu de l’ICD ha visitat a Tortosa la seu territorial de l’ICD a les Terres de l’Ebre i el Punt #ICDObert d’atenció a dones per mantenir una reunió de treball amb tot l’equip de professionals del servei.

El Punt #ICDObert de Terres de l’Ebre va atendre l’any passat 64 dones i va fer 177 atencions. Entre gener i juny 32 dones han demanat ser ateses per aquest servei amb un total de 95 atencions.

 

Reunió de treball a la Seu del Consell Comarcal del Baix Ebre
Reunió de treball a la seu del Consell Comarcal del Baix Ebre

Els SIAD a les Terres de l’Ebre

A les Terres de l’Ebre les dones tenen al seu abast 6 SIAD: el Punt #ICDObert de l’Institut Català de les Dones i els SIAD de Tortosa, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, el Consell Comarcal de la Terra Alta, el Consell Comarcal del Baix Ebre, i el Consell Comarcal del Montsià. Es pot consultar on és el SIAD més proper i les seves dades de contacte en aquest mapa ubicat al web dones.gencat.cat.

Enguany, entre els mesos de gener i juny, un total de 482 dones de les Terres de l’Ebre han demanat ser ateses en un d’aquests 6 serveis realitzant en total 1.502 atencions.

L’any 2020 el total de dones ateses va ser de 672 i el nombre d’atencions 2.628. Entre un 5 i un 6% d’aquestes dones requereixen atenció per estar travessant situacions de violències masclistes.

 

Què fa un SIAD?

Els 107 SIAD que hi ha a Catalunya depenen dels ens locals i compten amb el suport de l’ICD. L’ICD també posa a disposició de les dones 5 punts #ICDObert en tot el territori. Tots junt formen una  xarxa de 112 serveis on les dones poden  trobar assessorament, informació i orientació sobre els drets, serveis a l’abast i recursos.

Trobar feina o habitatge, saber on formar-se, estar en un procés de separació, accedir a serveis especialitzats d’atenció (violències masclistes, migració, LGBTI+,...), demanar un ajut o fer altres tràmits administratius, i també per contactar amb altres dones i entitats, són algunes de les demandes sol·licitades.

Els SIAD, ubicats a totes les poblacions de més de 20 mil habitants, fan atenció i derivació/coordinació amb els Serveis d’Intervenció Especialitzada en violència masclista (SIE) tal com estableix la Llei de 2008 del Dret de les dones a eradicar la violència masclista. Per altra banda, ofereixen serveis gratuïts d’assessorament psicològic i d’assessorament jurídic per consultes sobre processos de separació, custòdies d’infants, incompliments de convenis i règims de visites, situacions de discriminació o de violència masclista.

Les professionals d’aquests serveis també creen grups terapèutics, realitzen actuacions de sensibilització, organitzen accions formatives, desenvolupen polítiques de gènere i protocols per a l’abordatge de les violències masclistes en el territori on tenen influència.

Contacte amb el Punt #ICDObert de les Terres de l’Ebre:  icd.terresebre@gencat.cat  Telèfon:  977441234

 

2  

Imatges

Reunió de treball a la seu del Consell Comarcal del Montsià

Reunió de treball a la seu del Consell Comarcal del Montsià 124

Reunió de treball a la seu del Consell Comarcal del Baix Ebre

Reunió de treball a la seu del Consell Comarcal del Baix Ebre 96