renda bàsica universal

El Govern crea el Programa temporal de l'Oficina del Pla Pilot per Implementar la Renda Bàsica Universal

query_builder   23 novembre 2021 13:22

event_note Nota de premsa

El Govern crea el Programa temporal de l'Oficina del Pla Pilot per Implementar la Renda Bàsica Universal

  • L’objectiu és dissenyar, organitzar i gestionar un pla pilot experimental previ desplegament total de la Renda Bàsica Universal

El Govern ha aprovat la creació del Programa temporal de l’Oficina del Pla Pilot per Implementar la Renda Bàsica Universal. El Programa dotarà aquesta l’Oficina dels recursos de personal necessaris, amb la incorporació de cinc tècnics del cos superior de l’administració  i un del cos administratiu durant un període de tres anys. L’objectiu del Programa és la posada en funcionament d’un Pla Pilot per Implementar la Renda Bàsica Universal.

A causa de la controvèrsia política i social que implica la proposta de la Renda Bàsica Universal i els seus importants efectes redistributius de la renda, institucions europees i internacionals recomanen realitzar un experiment previ al seu eventual desplegament complet.

En aquest sentit, i seguint aquestes directrius, l’equip del programa creat avui pel Govern té com a encàrrec dissenyar, organitzar i gestionar un pla pilot experimental previ al desplegament total de la Renda Bàsica Universal, que aporti la màxima informació, amb evidència empírica, que ajudi a predir quines serien les tendències i els efectes observats en el cas d’una eventual implementació completa de la Renda Bàsica Universal.

Les funcions d’aquest programa són:

  1. a) Coordinar les polítiques en l'àmbit del disseny i organització d'un pla pilot per implementar la Renda Bàsica Universal i fer-ne el seguiment de l'execució.
  2. b) Vetllar per l'aplicació de la transversalitat en la planificació, la gestió i l'avaluació de les polítiques departamentals en el seu àmbit de competència.
  3. c) Fer el seguiment i l'anàlisi de l'acció de govern en relació amb les polítiques vinculades amb el pla per a la implementació de la Renda Bàsica Universal.
  4. d) Relacionar-se amb la Unió Europea i les comissions internacionals que impulsin millores i transformacions en polítiques de rendes socials o experiències similars a la Renda Bàsica Universal, sens perjudici de les competències i funcions del departament competent en acció exterior.

Diversos experiments de Renda bàsica ja han estat implementats seguint les recomanacions de diverses institucions europees i internacionals en països molt diversos: Namíbia, Finlàndia, Països Baixos, Canadà, Índia, Barcelona..., en d’altres encara estan en marxa (EUA, Dinamarca, Kenya, Macau, Brasil) i en d’altres estan sent dissenyats (Alemanya, França, Escòcia).

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined