FGC

Ferrocarrils posa en valor el patrimoni arquitectònic de les seves estacions de tren

query_builder   26 novembre 2021 10:00

event_note Nota de premsa

Ferrocarrils posa en valor el patrimoni arquitectònic de les seves estacions de tren

  • La companyia ha instal·lat plafons informatius a les estacions més representatives amb imatges i dades sobre la història i l’evolució arquitectònica d’aquests espais
  • La iniciativa s’emmarca en la nova Estratègia del Patrimoni d’FGC per millorar la divulgació del patrimoni històric de la companyia i apropar-lo a la ciutadania d’una manera més directa i atractiva
FGC


Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha instal·lat plafons informatius a les estacions de tren més representatives de les seves línies per posar en valor el patrimoni arquitectònic d’aquests espais. Els plafons contenen dades sobre la història de l’estació, tant dels orígens com de l’evolució a través dels anys, posant èmfasi en l’evolució arquitectònica. Els canvis que s’han produït es poden veure en les imatges que contenen els plafons, on també es troba una cronologia amb les fites més importants i destacades, que ajuden a contextualitzar aquesta evolució arquitectònica.  

Amb aquesta iniciativa, Ferrocarrils fa un pas més en la seva aposta per millorar la divulgació del seu patrimoni històric i apropar-lo a la ciutadania. De fet, aquest és un dels objectius de la nova Estratègia del Patrimoni d’FGC, un full de ruta que, tal com explica el director general de la companyia, Pere Calvet, “ens ha de portar a recuperar i compartir la nostra història d’una manera més directa i atractiva perquè les persones que viatgen amb Ferrocarrils sàpiguen que, a més de viatjar amb uns trens segurs, puntuals i moderns, viatgen en uns trens i unes estacions amb història, peces clau per entendre la història ferroviària del nostre país”.

D’altra banda, el fet que els plafons es trobin ubicats a les estacions ajuda a “contextualitzar la informació i a poder comprovar, en el mateix moment que es llegeix el plafó i es veuen les imatges, com ha evolucionat l’estació amb els anys”, destaca el cap de l’Àrea d’Edificis de Ferrocarrils, Francesc Aubach. “Ens trobem amb estacions centenàries, estacions que han guanyat premis d’arquitectura, però també amb estacions modernes, més actuals, amb solucions arquitectòniques innovadores i que conjuguen el disseny amb la funcionalitat”, apunta Aubach.  

FGC


Els plafons informatius s’han instal·lat a un total de 29 estacions. A la línia Barcelona-Vallès es troben a Pl. Catalunya, Provença, Gràcia, Sant Gervasi, Muntaner, Sarrià, Baixador de Vallvidrera, Les Planes, Valldoreix, Sant Cugat, Mira-sol, Les Fonts, Terrassa-Rambla, Bellaterra, Universitat Autònoma, Can Feu | Gràcia i Sabadell Plaça Major. A la línia Llobregat-Anoia s’han instal·lat a Europa | Fira, Can Ros, Martorell Vila | Castellbisbal, Martorell Central, Sant Esteve Sesrovires, Aeri de Montserrat i Monistrol de Montserrat. A la línia Lleida-La Pobla, a Balaguer i Tremp; al Cremallera de Núria, a l’estació de Ribes-Enllaç, i a Montserrat, a l’estació de Monistrol Vila del Cremallera i la de la Santa Cova del Funicular.

FGC


La millora de la preservació i divulgació del material històric d’FGC

Ferrocarrils treballa actualment en el marc de la nova Estratègia del Patrimoni d’FGC, un full de ruta que la companyia ha aprovat aquest any amb l’objectiu de millorar la preservació del seu patrimoni històric, potenciar la seva divulgació i posar en valor el patrimoni ferroviari del país.

La nova estratègia permet a la companyia identificar i ordenar el nombrós i divers material històric i apropar-lo a la ciutadania, ja sigui amb la millora o creació de nous espais de preservació, amb la circulació de trens històrics o amb la digitalització i difusió de la nombrosa documentació històrica.

En aquest sentit, la companyia també treballa en l’evolució i millora del Web del Patrimoni d’FGC, un repositori del divers material rodant històric de la companyia, os es poden veure fotografies i característiques de diferents locomotores, cotxes o automotors, tant de servei comercial com de mercaderies o de treball. A més, el web també inclou un espai de publicacions en línia que recull diferents llibres editats per FGC sobre la història de les diferents explotacions ferroviàries, de transport per cable i d’esport de muntanya.

FGC

4  

Imatges

Foto

Foto 1320

Foto

Foto 805

Foto

Foto 3650

Foto

Foto 465

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 889