Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha instal·lat plafons informatius a les estacions de tren més representatives de les seves línies per posar en valor el patrimoni arquitectònic d’aquests espais. Els plafons contenen dades sobre la història de l’estació, tant dels orígens com de l’evolució a través dels anys, posant èmfasi en l’evolució arquitectònica. Els canvis que s’han produït es poden veure en les imatges que contenen els plafons, on també es troba una cronologia amb les fites més importants i destacades, que ajuden a contextualitzar aquesta evolució arquitectònica.
Amb aquesta iniciativa, Ferrocarrils fa un pas més en la seva aposta per millorar la divulgació del seu patrimoni històric i apropar-lo a la ciutadania. De fet, aquest és un dels objectius de la nova Estratègia del Patrimoni d’FGC, un full de ruta que, tal com explica el director general de la companyia, Pere Calvet, “ens ha de portar a recuperar i compartir la nostra història d’una manera més directa i atractiva perquè les persones que viatgen amb Ferrocarrils sàpiguen que, a més de viatjar amb uns trens segurs, puntuals i moderns, viatgen en uns trens i unes estacions amb història, peces clau per entendre la història ferroviària del nostre país”.
D’altra banda, el fet que els plafons es trobin ubicats a les estacions ajuda a “contextualitzar la informació i a poder comprovar, en el mateix moment que es llegeix el plafó i es veuen les imatges, com ha evolucionat l’estació amb els anys”, destaca el cap de l’Àrea d’Edificis de Ferrocarrils, Francesc Aubach. “Ens trobem amb estacions centenàries, estacions que han guanyat premis d’arquitectura, però també amb estacions modernes, més actuals, amb solucions arquitectòniques innovadores i que conjuguen el disseny amb la funcionalitat”, apunta Aubach.