Guardons

El Govern reconeix els mèrits laborals de 31 persones i 11 entitats amb les medalles i plaques al treball President Macià 2020 i 2021

query_builder   30 novembre 2021 12:58

event_note Nota de premsa

El Govern reconeix els mèrits laborals de 31 persones i 11 entitats amb les medalles i plaques al treball President Macià 2020 i 2021

  • L’edició de l’any 2021 distingeix més dones que homes (9 dones i 7 homes) per primera vegada en la història dels guardons
  • La convocatòria del 2020 atorga una placa, amb caràcter excepcional, a tots els col·lectius professionals en reconeixement del treball que han fet i continuen fent contra la pandèmia de la Covid-19

El Govern ha acordat concedir la Medalla al treball President Macià 2020 i 2021 a 31 persones i la Placa al treball President Macià a 11 entitats. Aquest any s’agrupen les dues convocatòries, 2020 i 2021, atès que per les restriccions sanitàries de l’any 2020 no es va poder dur a terme la cerimònia de lliurament de les plaques i les medalles al mèrit al treball.

L’edició de l’any 2021 ha atorgat un total de 16 medalles (9 dones i 7 homes). Per primera vegada a la història dels premis s’han reconegut més dones que homes. Pel que fa a l’edició de 2020, el Govern ha decidit atorgar una placa, amb caràcter excepcional, a totes les persones treballadores de tots els sectors en reconeixement de la resposta que han donat i continuen donant per fer front a la pandèmia de la Covid-19.

Aquests guardons reconeixen persones que dins del món de treball hagin destacat per les seves qualitats, mèrits personals o pels serveis prestats en benefici dels interessos generals.

Així mateix, els guardons reconeixen empreses o organitzacions que hagin destacat en alguna d’aquestes categories: foment de la creació d’empreses i de l’ocupació de qualitat; responsabilitat social i corporativa; igualtat d’oportunitats en el treball i conciliació de la vida personal, laboral i familiar i corresponsabilitat entre dones i homes dels treballs de mercat i domèstic i de cura de persones.

Les medalles i plaques al treball President Macià es van crear l’any 1938 i són obertes a qualsevol persona o entitat.

 

ANY 2020

Plaques al treball President Macià

L’Executiu ha acordat atorgar la Placa al treball President Macià a les entitats següents:

 

Agrícola i secció de crèdit de Llorenç del Penedès, SCCL, en la categoria de Foment de la creació d’empreses i de l’ocupació de qualitat: és  una cooperativa de primer grau amb un component social i econòmic que segueix sent un distintiu de l’entitat. Destaca per la participació activa en la vida dels habitants del poble, sempre tenint en compte com a objectiu principal la millora en els processos de producció agrària, comercialització dels seus productes (vins, caves i olis), i pel suport al crèdit agrari i assessorament dels seus associats. A més, és una entitat rellevant al municipi, tant a l’àmbit social com cultural i econòmic. Enguany, celebra el centenari del celler.

 

Espècies Corbella, en la categoria de Foment de la creació d’empreses i de l’ocupació de qualitat: Fundada l’any 1924 per Francesc Corbella a Rocafort de Queralt, Espècies Corbella és l’únic testimoni de la que va ser una de les capitals del safrà al país. Francesc Corbella va començar viatjant poble per poble venent safrà, canyella i pebre negre i vermell farà 100 anys. La seva dona venia espècies a la botiga de sota de casa on treballaven dones del poble fent paperines de safrà. En l’actualitat, el negoci el porta la quarta generació de la família Corbella a Rocafort de Queralt. L’empresa es caracteritza pel treball artesanal, molent les espècies al molí propi i seguint les receptes i barreges de l’avi Conrado Corbella. El projecte de la quarta generació és mantenir el negoci d’espècies i herbes aromàtiques amb els valors de qualitat, treball manual i producció local així com la introducció d’envasos més sostenibles i més productes ecològics per reduir la petjada mediambiental.

 

Explotacions Hortícoles Germans Blanch, en la categoria de responsabilitat social corporativa: Fundada l’any 1989 a Altafulla, és una empresa històrica i familiar dedicada a la pagesia. Actualment, l’única de pagesos al municipi d’Altafulla. Al llarg dels anys ha anat creixent i adaptant-se als nous temps. Van començar amb terres, després amb la comercialització al detall a la pròpia botiga i els darrers anys amb presència a la xarxa promocionant els seus productes amb botiga on-line. L’empresa és un model d’innovació en els sistemes de cultiu d’horta respectant la tradició, aconseguint productes de màxima qualitat alhora que potencia el producte de proximitat.

 

Fundació Intermedia, en la categoria d’Igualtat d’Oportunitats en el treball i conciliació de la vida personal, laboral i familiar, i corresponsabilitat entre dones i homes dels treballs de mercat i domèstic i de cura de persones: Fundada l’any 2012, la Fundació Intermedia té com a missió facilitar l’ocupació, la inserció sociolaboral i la millora professional mitjançant l’assessorament, l’orientació i la formació. A més, la Fundació s’ocupa de la millora de l’ocupació de les persones, en especial de les que es troben en situació de vulnerabilitat, i genera vincles amb les empreses des de la responsabilitat social corporativa. És una entitat socialment responsable, que vetlla per la igualtat d’oportunitats, l’equitat de gènere i la no discriminació de cap col·lectiu. La Fundació contribueix al treball digne, creixement econòmic i reducció de les desigualtats a través de l’atenció, l’acompanyament a la inserció i la formació de persones amb major vulnerabilitat davant el mercat de treball, així com amb l’apropament a les empreses tot sensibilitzant-les en la incorporació de perfils més vulnerables en les seves organitzacions. 

 

MANXA 1876, SL, en la categoria de responsabilitat social corporativa: Fundada l’any 1876 a Olot, Manxa 1876, SL és una empresa del sector siderúrgic  molt vinculada i compromesa amb el territori. Des de la seva fundació continua mantenint la seu social i la direcció del conjunt d’empreses que la conformen a Olot. Hi treballen 220 persones en diferents centres de treball a Girona i Barcelona.

 

Unió Consorci Formació, en la categoria de responsabilitat social corporativa: Fundada l’any 2007, Unió Consorci Formació pertany a la Unió Catalana d'Hospitals i al Consorci de Salut i Social de Catalunya. Té, a més, un acord estratègic de col·laboració amb l'Institut Català de la Salut per al desplegament de formació contínua per al conjunt del sector. També disposa d'acords amb societats científiques, col·legis professionals, universitats i altres organitzacions per al desenvolupament de diferents iniciatives, projectes i activitats en el conjunt de Catalunya. Unió Consorci Formació  disposa de dues línies de treball: la formació a mida (que és la majoritària en el conjunt de l'activitat) i la formació en obert (un espai estratègic per a l'intercanvi de coneixements, experiències i treball col·laboratiu al sector).

 

Durant el segon trimestre de 2020, amb l’augment de casos de contagi de la Covid-19, es va detectar la necessitat de contractar persones per donar servei a les residències de gent gran, donada la situació i el nombre elevat de baixes dels professionals sociosanitaris. Per aquest motiu van impulsar borses de treball específiques habilitades per disposar de persones per treballar en residències, considerant que la falta d’efectius fa necessari incorporar persones amb mancances de qualificació bàsica per a l’atenció assistencial. Durant tres mesos, el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, juntament amb el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) i la Unió Consorci Formació, van impulsar una formació virtual per a l’acollida i la incorporació de personal per donar suport a les residències.

 

Medalles al treball President Macià

D’altra banda, el Govern també ha acordat atorgar la Medalla al treball President Macià 2020 a les persones següents:  

Josep Bosch Sayols, nascut al Pla de Sant Joan el 18 d’agost de 1937: Vinculat al sector de l’automòbil, Josep Bosch va fundar l’empresa de venda de recanvis d’automoció BOSCH ARILLA SA l’any 1969 a Girona. Després d’obrir centres a diverses localitats gironines, l’any 1982 va fundar la societat Grup AD associat amb empreses de l’estat espanyol. L’any 1989 va incorporar altres empreses espanyoles i portugueses, fundant AD PARTS, amb seu a Fornells de la Selva, entitat que presideix. Des de llavors, va continuar la seva emprenedoria en el sector liderant el projecte d’associació i col·laboració per altres països europeus, anomenat Auto Distribution International, amb seu a Brussel·les. AD PARTS (Espanya i Portugal) té la seu a Riudellots de la Selva, on disposa d’una planta d’envasat d’oli i refrigerant per distribuir als socis del grup.

 

Enriqueta Durán Cordero, nascuda a Lourdes (França) el 15 de desembre de 1958: Diplomada com a treballadora social, amb postgraus en mediació i resolució de conflictes, i de negociació col·lectiva en l’àmbit de relacions laborals, Enriqueta Durán va aprovar oposicions i, com a funcionària del cos general auxiliar, va treballar al Ministeri d’Educació i Ciència, al de Sanitat i Consum i al d’Economia i Hisenda. Des de l’any 1989, quan va acabar la seva formació universitària com a treballadora social, ha desenvolupat la seva tasca professional a diversos centres i entitats d’àmbits d’intervenció diferents com, per exemple, persones drogodependents, menors de 14 a 17 anys; suport a persones immigrades; atenció a la població reclusa i prevenció de situacions de risc social o exclusió, entre altres. Des del 2002, any en què es va afiliar a la UGT, és mediadora familiar habilitada. De l’any 2008 al 2016 va ser la responsable del sector de Dependència i Igualtat de la Federació de Serveis Públics de la UGT de Catalunya, sindicat del qual és la secretària de Polítiques Socials des de l’any 2016.

 

José Manuel Fandiño Crespo, nascut a Figueres el 24 de desembre de 1949:

Llicenciat en Ciències Econòmiques l’any 1973, José Manuel Fandiño va començar a treballar a l’empresa Cervemàtica SA a Santa Perpètua de Mogoda. En aquesta empresa del sector metal·lúrgic, on feia tasques relacionades amb la gestió econòmica, fiscal i administrativa, va iniciar els seus primers contactes amb el món del sindicalisme, i l’any 1978 es va afiliar a la UGT. Des de llavors, va començar a treballar al sindicat, on ha desenvolupat diferents tasques durant gairebé 42 anys en àmbits com els de la negociació col·lectiva, el gabinet tècnic, el Consell Econòmic i Social, el Consell de Treball Econòmic i Social. Actualment col·labora amb la UGT de Catalunya com a assessor en Plans de Pensions i representant el sindicat a diferents organismes.


Juan Pedro García Martínez, nascut a Caniles (Granada) el 26 d’octubre de 1944: Arribat a Catalunya a l’edat de 17 anys, on va emigrar buscant una oportunitat laboral, Juan Pedro Martínez va treballar en el sector siderometal·lúrgic, entre altres, i això li va permetre visionar una oportunitat en el món del reciclatge, en concret en el d’envasos industrials. Als anys 70 va iniciar la seva emprenedoria en un petit taller de Barcelona que, per l’increment de la producció, va traslladar a Polinyà, on va continuar amb l’activitat i va fundar BIDONES JP, SL. L'any 1993 va ser autoritzat per l'antiga Junta de Residus com un dels primers gestors de residus de Catalunya. Va ser pioner en el compliment de la normativa ambiental i de protecció de la salut dels seus empleats. Ha estat una persona innovadora en una activitat sensible com la recuperació de contenidors amb residus banals i perillosos, i l’any 2007 va traslladar l’empresa a Fogars de la Selva, actualment dirigida per dues de les seves filles, on treballen 50 persones.

 

Lluís Garrofé Cònsul, nascut a Tartareu, municipi de Les Avellanes i Santa Linya, el 16 d’octubre de 1931: Ha estat mestre d'escola en diversos pobles, com La Pobla de Segur, Gerb, Les Avellanes, Santa Linya, l'Ametlla del Montsec, Os de Balaguer.  A la localitat de Balaguer  va treballar a l'escola Gaspar de Portolà durant 25 anys fins que es va jubilar. Més enllà de l’activitat de mestre, Lluís Garrofé organitzava diferents activitats extraescolars. Una de les més conegudes eren les aules de formació amb empreses com “Stylmode” de Balaguer, per formar i afavorir la inserció laboral dels alumnes. Va promocionar trobades d'alumnes de vuitè curs dels diversos col·legis, amb sessions de cinefòrum o amb la publicació d'una revista conjunta. Aquestes activitats van suposar el trencament de les barreres entre els joves de Balaguer que anaven a diferents escoles. Moltes altres activitats, com les sortides a la Pedrera de Rúbies, eren classes pràctiques per donar a conèixer la paleontologia del Montsec i la comarca de la Noguera. Garrofé va ser també impulsor del cicle de conferències sobre "La història de la Terra". Encara ara s'organitzen trobades i campaments i colònies amb el Centre Esplai Gaspar de Portolà. Com a director de campaments va organitzar més de 40 edicions i més de 60 rutes de muntanya, amb alumnes i exalumnes.

 

Ramon Llobet Riera, nascut a Manresa el 22 de juny de 1940: Vinculat sempre al negoci familiar d’alimentació, Ramon Llobet va iniciar la seva trajectòria laboral a 16 anys, al costat del seu pare, Ignasi Llobet Vila. L’any 1923, el seu pare va obrir la primera “graneria” a Manresa i el 1959 van obrir el primer “Autoservei Llobet” a Manresa, on Ramon Llobet en va assumir el càrrec a 24 anys, apostant sempre per la innovació, l’alimentació i la proximitat. Darrere d’aquest primer ha obert 40 supermercats més. Ramon Llobet va ser pioner a crear lots i paneres de Nadal amb la línia de Llobet Regals, una de les empreses líders en la creació de lots de tot Espanya. Actualment, és el president del Grup Llobet, grup empresarial dedicat a la producció i a la distribució alimentària, amb més de 90 anys d’experiència en el món de l’alimentació.

 

Vicente Martínez Sánchez (pòstum), nascut a València el 17 de maig de 1941: A l’edat de 15 anys, Vicente Martínez va començar a treballar a diferents tallers mecànics, i als 21 va entrar com a aprenent a l’empresa Acea-Ces, situada a Sant Quirze del Vallès, companyia que posteriorment es va convertir per fusió en ABB. Pel seu esforç va arribar a ser torner de primera especial a aquesta empresa, on sempre va treballar fins a la seva jubilació. Activista sindical durant els anys de la dictadura franquista, Vicente Martínez va lluitar pels drets de les persones treballadores i de la democràcia. Va ser un dels fundadors del sindicat USOC al Vallès Occidental, i president del comitè d’empresa a l’empresa ABB.

 

Josep Maria Nogué Guitart, nascut a les Preses el 4 de juny de 1967: Amb formació de restaurador a l’Escola d’Hostaleria Sant Narcís de Girona, de direcció hotelera a l’escola de Turisme de Girona, i amb títol de sommelier, Josep Maria Nogué va començar a treballar a 9 anys, compaginant-ho amb els seus estudis.  Després d’una temporada a França, Josep M. Nogué va treballar a l’Hotel Mas de Torrent i  a l’Hotel Carlemany de Girona. L’any 1992 es va  traslladar a Roses per gestionar un grup de restauració del Grup Maxor. Posteriorment, va tornar a Olot on va obrir el seu propi negoci de restauració.

 

Josep Fermí Pinyol Pina, nascut a Barcelona el 28 de maig de 1955: Llicenciat en Ciències econòmiques i empresarials per la Universitat de Barcelona, Josep Fermí Pinyol exerceix el càrrec de director d’Alter Mútua de Previsió Social dels Advocats de Catalunya a Prima Fixa des de l’any 1983. Abans  va ser soci i responsable del departament fiscal del despatx Abogados & Economistas; responsable del departament de costos de l'empresa Esselte, SA i membre del departament fiscal de l'Institut d'Especialitats Jurídiques.

Jordi Presas Vidal, nascut a Cassà de la Selva el 15 de juny de 1957: Amb formació universitària d’Enginyeria Química, i en Dret Laboral i de la Seguretat Social, Jordi Presas ha estat treballador de la indústria química i ha exercit l’activitat sindical afiliat a CCOO, on va ser el secretari general entre 1992 i 2004. Posteriorment, ha ocupat diversos càrrecs al sindicat com a secretari de Socioeconomia, d’Organització i d’Acció Sindical. És el director del Seminari Salvador Seguí, l'organisme de CCOO de debat nacional i sindical

 

Joan Pujol Segarra, nascut al Pla de Santa Maria el 21 de novembre de 1947: Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Barcelona, Joan Pujol va ser secretari general de Foment del Treball Nacional (1983-2018). També ha estat membre del Consejo Económico y Social de España (CES); de la Comisión de Economía y Fiscalidad del CES i del Comitè Executiu de l’Associació Pla Estratègic Metropolità de Barcelona. Joan Pujol ha participat en pactes i acords institucionals amb administracions i organitzacions sindicals.

 

Alfonsa Santiesteban Castillo, nascuda a Lora del Río (Sevilla) el 16 de febrer de 1961: En acabar els estudis primaris, Alfonsa Santiesteban va començar a treballar com aprenenta en una empresa tèxtil a Igualada, ja que a casa seva no es podien permetre que continués estudiant, ja que el pare tenia problemes de salut. Dels 14 als 23 anys va treballar com a operària de confecció a empreses tèxtils d'Igualada, l'any 1979 es va afiliar al sindicat CCOO i va formar part de la candidatura a les eleccions sindicals de l'empresa Pepa Martí, on va integrar el Comitè d'empresa fins el seu tancament, l’any 1984. A partir de la seva afiliació a CCOO va començar la seva militància, formant part de l’executiva del sindicat del tèxtil a la comarca de l’Anoia. Després d’un temps a l’atur, va iniciar la seva relació laboral amb el sindicat de la Unió Comarcal de CCOO de l’Anoia, que la va contractar per fer tasques administratives. Posteriorment, va fer assessorament sociolaboral a treballadors/es al CITE (Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers), ja com sindicalista i formant part de l’executiva de la Unió Comarcal de l’Anoia. Des de l’any 2013 forma part de l’Executiva de la Unió Intercomarcal de CCOO del Baix Llobregat-Alt Penedès-Anoia-Garraf com responsable de Cooperació i coordinadora de la comarca de l’Anoia.

 

Llucià Torras Gubianas, nascut a l’Ametlla de Marola (Puig-Reig) el 19 de setembre de 1933: Llicenciat en Ciències Químiques per la Universitat de Barcelona, Llucià Torras també és Diplomat en PDG (Programa de Direcció General) per IESE, i Diplomat en Gestió Empresarial per ESADE. Entre 1958 i 1966 es va dedicar a la Química Tèxtil, desenvolupant sistemes innovadors de blanqueig de cotó i dirigint la Producció d’una empresa de Tints i Acabats. Entre 1966 i 1994 va entrar a la filial espanyola de la multinacional alemanya HOECHST com a tècnic d’Aplicació en la divisió de polímers per adhesius i pintures, convertint-se en cap de Vendes i cap de Divisió. Els últims anys ha exercit com a cap de productes especials per a mercats altament tecnològics. Així mateix, Llucià Torras ha compaginat el treball professional amb activitats a entitats de la societat civil i entitats socials com Càritas, Intermón-Oxfam, Fundació Un Sol Món i la Fundació Pere Tarrés

 

Antoni Valls Porta, nascut a Vilanova de la Sal, municipi de Les Avellanes i Santa Linya, el 2 de març de 1952: Antoni Valls és enginyer químic i va començar el seu desenvolupament professional en el control tècnic de diverses empreses del sector de l’alimentació animal. L’any 1982 es va incorporar a Cotècnica, SCCL, i és amb la seva direcció que va aconseguir aglutinar 16 cooperatives de primer grau, a les quals des de Cotècnica se’ls va donar suport en temes de desenvolupament tecnològic i econòmic. El creixement de l’entitat va comportar l’any 1989 un canvi de la seu social a Bellpuig, i el 1992 es va instal·lar la primera extrusora per a la fabricació de cereals extrudits i posteriorment per a animals de companyia.

 

L’expansió de l’activitat va  posicionar la cooperativa al cim d’aquest sector i, a conseqüència d’aquest creixement, va comportar la construcció durant el 2020 d’una nova planta per donar resposta a la creixent demanda de la producció. Antoni Valls ha potenciat la integració cooperativa entre les persones associades, facilitant processos d’intercooperacio, fusió i reestructuració de cooperatives amb la finalitat de posar en valor les produccions de les cooperatives i defensar els seus interessos.

 

Carles Vivas Morte (pòstum), nascut a Barcelona el 2 de juny de 1948: Enginyer industrial de formació, Carles Vivas va ser director general de SECARTYS entre  2005 i 2010, associació que agrupa empreses espanyoles d'electrònica, informàtica i energia solar que exporten els seus productes a la resta del món. Va ocupar el càrrec d’adjunt a la Direcció del FORUM UNIVERSAL DE LES CULTURES, entre 2003 i 2004. Entre 1993 i 2003, va ser el president del Consell d’Administració i director general Espanya d’ AGILENT TECHNOLOGIES (escissió de Hewlett-Packard), empresa de la qual va ser el director general de sistemes de test i mesura entre 1975 i 1999.

 

ANY 2021

Pel que fa a l’edició de l’any 2021, l’Executiu ha decidit  atorgar la Placa al treball President Macià a les entitats següents:

 

Plaques al treball President Macià

INFOM KIT LPS, S.L. en la categoria de Foment de la creació d’empreses i de l’ocupació de qualitat: Fundada l’any 2013, Món Editorial és el nom comercial per representar les diverses publicacions que elabora l’empresa de comunicació Komunica Kit. Ambdós noms comercials operen com una mateixa empresa en representació d’INFOM KIT LPS, S.L. Món Editorial edita publicacions de l’àmbit de la formació com “Guia Ensenyament” o “Món Docent” i del treball com “Món Empresarial”. Les seves capçaleres creen espais de diàleg en les diverses etapes formatives i laborals apostant per un contingut en favor dels interessos de la societat.

 

Fundació TOPROMI, en la categoria d’Igualtat d’Oportunitats en el treball i conciliació de la vida personal, laboral i familiar i corresponsabilitat entre dones i homes dels treballs de mercat i domèstic i de cura de persones: Fundada l’any 1982, la Fundació Topromi treballa per la inserció de persones amb discapacitat i en risc d’exclusió social. L’objectiu és crear ocupació per a persones en risc de vulnerabilitat. Actualment, la Fundació Topromi té 15 persones treballadores al Centre Especial de Treball. El model d’atenció està centrat en la persona, treballant les capacitats, competències i habilitats de cada persona individualment. El maig de 2021 va crear l’Empresa d’Inserció Topromi per a donar cobertura i per a fomentar la generació d’ocupació de joves en risc d’exclusió social. S’han creat quatre llocs de treball per a persones joves en condició de tutelades o extutelades.

 

MAS MARTINET VITICULTORS, S.L, en la categoria d’Igualtat d’Oportunitats en el treball i conciliació de la vida personal, laboral i familiar i corresponsabilitat entre dones i homes dels treballs de mercat i domèstic i de cura de persones: El Celler Mas Martinet neix a la comarca del Priorat com a projecte l’any 1981 de la mà de Josep Lluís Pérez i Montse Ovejero. Té com a filosofia d’actuació una cultura basada en l’equilibri, la sostenibilitat i l’harmonia amb la natura, la recuperació varietal, la mínima intervenció en els processos vitícoles i enològics, així com una defensa d’un món ecofeminista i transversal. Montse Ovejero, com a cara visible del Celler Mas Martinet, personifica l’esperit innovador i exemplificador de la voluntat de forjar un projecte de vida empresarial i familiar que permet portar a terme la seva defensa del territori, la terra i la seva integritat, fet que situa el Celler com a referent de dedicació i esforç laboral tot conciliant-ho amb la vida laboral.

 

ETECNIC MOVILIDAD ELÉCTRICA, SRL, en la categoria de responsabilitat social corporativa: Fundada l’any 2015, ETECNIC és una empresa tecnològica especialitzada en mobilitat elèctrica, infraestructura de recàrrega i la seva gestió energètica. Va néixer amb la missió de ser clau en la transformació del transport cap a un model elèctric sostenible i ser part activa en la transició energètica i la lluita pel canvi climàtic. ETECNIC acompanya, com a soci estratègic, municipis i empreses en la transformació del sector del transport cap a la descarbonització: plans de mobilitat elèctrica, estudis de descarbonització de flotes entre altres iniciatives.

 

TORRONS I MEL ALEMANY, S.L., en la categoria de responsabilitat social corporativa: Fundada l’any 1991 a Os de Balaguer, des de fa cinc generacions la família Alemany elabora torró artesanal i selecciona la mel dels millors apicultors. TORRONS I MEL ALEMANY ha desenvolupat un projecte de responsabilitat social corporativa anomenat ‘Univers Alemany’ fonamentat en tres pilars: art, cultura i humanitat al territori del Montsec. Destaca la seva aposta per la no robotització del procés industrial de l’empresa i pel seu suport a l’economia col·laborativa amb els centres especials de treball de la Fundació Aspros, l’Estel, Ilersis Shalon i la Torxa.

 

Medalles al treball President Macià

Així mateix, el Govern ha acordat atorgar la Medalla al treball President Macià 2021 a les següents persones:  

Maria Rosa Almirall Oliver, nascuda a Olot el 30 d’abril de 1956: Doctora en Ginecologia i Obstetrícia per la Universitat de Barcelona (1988) i Màster en Sexualitat Humana Fundació Empresa Universitat (1998-1999) i Gestió Hospitalària ESADE 1995, Maria Rosa Almirall ha estat cap clínica del servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Sagrat Cor de Barcelona (1987-1995). Ha exercit el càrrec de directora dels serveis d’atenció a la salut sexual i reproductiva a l’Alt Penedès; Baix Llobregat i Centre i Esquerra de Barcelona de l’Institut Català de la Salut (ICS) (1995-2020). També ha estat la creadora i responsable de Trànsit, promoció de la salut de les persones trans de Catalunya, a l’ICS (2012-2021); i creadora i presidenta de l’Associació Kasa Trans, d’acompanyament de persones trans de fora de Catalunya, i formació de professionals de salut, educació i empreses en temàtiques trans.

 

Bernardino Aragon Iglesias, nascut a Granada el 16 d’octubre de 1945: Treballador a l’empresa SEAT, SA. GEARBOX (1968-2006), Bernardino Aragon està afiliat al sindicat UGT des de l’any 1976 on ha estat més de 35 anys desenvolupant tasques sindicals a la seva empresa i als diferents organismes i taules de negociació sindical. L’any 1980 va ser escollit com a representant dels treballadors/es de l’empresa SEAT Componentes (antiga Gearbox), i també es va convertir en el secretari general del sindicat comarcal del Metall de la UGT de Catalunya al Baix Llobregat. El 1997 va ser elegit secretari de Política Sindical de la Federació Nacional del Metall de Catalunya, i entre 1998 i 2007 va ocupar el càrrec de secretari d’Administració i Finances de la Federació del Metall i Construcció i Afins de la UGT Catalunya.

 

Josep Baró Fort, nascut a Reus el 6 de març de 1950: Als seus 71 anys, Josep Baró continua al capdavant del Colmado Baró, fundat l’any 1918, un emblema de la ciutat de Reus per la seva tradició dins el teixit comercial i associatiu de la ciutat. Josep Baró es va fer càrrec de  la gestió del Colmado Baró als anys 80, agafant el relleu al seu pare, i va saber donar-li un valor afegit al fet de comprar en el petit comerç quan als anys 90 es van anar estenent els supermercats a tot el territori.

 

José Cachinero Triviño, nascut a Còrdova el 3 de novembre de 1957: De ben jove, a 14 anys, José Cachinerova va començar a treballar de repartidor en un forn de pa de forma temporal fins que a 16 anys va trobar un lloc de treball estable al sector del metall, a Industrias Gabarró. L’any 1977 va iniciar la seva relació amb el sindicalisme davant la necessitat de millorar les condicions laborals dels treballadors/es; i l’any 1986 va començar  la seva dedicació exclusiva a CCOO ocupant diverses responsabilitats al sindicat al Vallès Oriental i al Maresme. A partir de 2010 va formar part de la Comissió Executiva de CCOO Catalunya, on ha ocupat els càrrecs de secretari de mediació, responsabilitat social i inspecció; secretari d’acció sindical i política  sectorial; i ha format part de diferents àmbits de representació institucional com, per exemple, el Consell de Relacions Laborals i el Patronat del Tribunal Laboral de Catalunya.

 

Pere Cornellà i Valls, nascut a Girona el 13 d’abril de 1956: Llicenciat en Dret l’any 1978, Pere Cornellà ha desenvolupat la seva activitat professional com a empresari del sector d’indústries agroalimentàries, en concret, al capdavant de Pere Cornellà. SA. Fundada l’any 1920, els germans Narcís i Pere Cornellà van posar en marxa la primera planta de torrefacció a Girona. Es tractava d’una activitat completament nova i en poc temps es va convertir en el principal subministrador de cafè de les comarques gironines. Amb Pere Cornellà i Valls s’incorpora a l’empresa la tercera generació l’any 1980. El 1987 va traslladar les seves instal·lacions de Girona a la localitat de Fornells de la Selva, on va edificar una nova fàbrica i va crear els fonaments per a la futura organització empresarial i de gestió adaptada als nous temps. La plantilla de l’empresa, que l’any passat va complir cent anys, és de 30 persones. Actualment, és el president de PIMEC Girona; vicepresident de PIMEC i membre del seu Comitè Executiu. I en el sector social i de la salut, Pere Cornellà és el president de Suport, Fundació Tutelar de les comarques gironines.

 

 

Montserrat Fontané Serra, nascuda a Sant Martí de Llémena el 6 de juny de 1936: Des de ben petita, a 13 anys, va començar a treballar en el sector de la restauració com a cambrera, i va aprendre a cuinar a Can Lloret (Girona). Posteriorment, va decidir iniciar el seu propi negoci perquè els seus fills no haguessin de buscar feina a fora. L’any 1967 va comprar amb el seu marit, Josep Roca, un local on hi havia una barberia i un bar. Allà hi va establir el restaurant de cuina tradicional catalana Can Roca de Girona. En aquest local hi mengen sovint els 70 professionals del prestigiós restaurant el Celler de Can Roca, dirigit pels seus fills.

 

Ángeles García Maldonado, nascuda a Montearagón (Toledo) el 14 de novembre de 1945: Diplomada en consum per l’Institut Nacional de Consum del Ministerio de Sanidad y Consumo, Ángeles García ha treballat durant 43 anys per la defensa de les persones consumidores i usuàries a Catalunya. Assessora en consum de la Generalitat de Catalunya, Ángeles García ha rebut diverses distincions per la seva activitat professional sempre vinculada a la defensa de consumidors/es i usuaris/es.

 

Maria del Carme Masià i Verdera, nascuda a Sant Carles de la Ràpita el 26 de desembre de 1939: Mestra de primària i diplomada en anglès i alemany per la Universitat de Barcelona, als estius treballava al càmping Alfacs, que va obrir l’any 1958. La seva passió pels idiomes la va portar a Alemanya, on va ser professora de llengua castellana els anys 1960 i 1961. Entre 1962 i 1965 va compaginar la feina al càmping Alfacs amb l’ensenyament de la llengua alemanya a Barcelona. L’any 1966 es va fer càrrec de la direcció del càmping fins a l’any 2005 quan es va jubilar. Actualment, la direcció de l’empresa familiar Alfacs Vacances la porta el seu fill.

 

Sara Moreno Colom, nascuda a Barcelona el 2 de juny de 1978: Doctora en Sociologia per la Universitat de Barcelona, Sara Moreno és professora agregada de Sociologia a la Universitat Autònoma de Barcelona. També és investigadora del Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball, i de l’Institut d’Estudis del Treball. Les seves principals línies d’investigació s’emmarquen en el camp de la sociologia del treball, del temps i del gènere. En concret, s’ha especialitzat en l’anàlisi del treball, el temps i la vida quotidiana, amb especial atenció a les desigualtats socials, el benestar i les polítiques públiques.

 

Anna Maria Oliveda Rigau, nascuda a Capmany el 16 de febrer de 1942: Professora de primera ensenyança, titulada a la Universitat de Magisteri de Girona, l’Anna Maria Oliveda va iniciar la seva trajectòria laboral l’any 1961 a l’empresa familiar. L’any 1985 es va crear la societat Oliveda SA Vins, de la qual és consellera delegada, i la societat Freixa Rigau SA, CAVA, de la que és conseller delegat Josep Freixa, marit de l’Anna Maria Oliveda. Durant dotze anys va formar part de la Junta del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Empordà.

 

Eliseu Oriol i Pagès, nascut a Barcelona el 26 de juny de 1954: Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona, és inspector de treball i seguretat social des de l’any 1982. Durant 46 anys ha prestat serveis a l’Administració pública (central, autonòmica i internacional) en els àmbits laboral i social. Eliseu Oriol ha estat conseller Laboral i d’Assumptes Socials en la representació Permanent d’Espanya a la Unió Europea (1992-1998), a l’ambaixada d’Espanya al Canadà (1998-1999), i a la dels Estats Units (1999-2003). A més, va ser el responsable de l’Oficina de Treball i Assumptes Socials del consolat General d’Espanya a L’Havana (Cuba) (2003-2005). Com  a inspector de treball, va desenvolupar la seva activitat a Lleida i Barcelona (1982-1992), i com a inspector cap d’equip a Barcelona (2005-2011). Ha ocupat el càrrec de director dels Serveis Territorials d’Empresa i Ocupació de la Generalitat a Barcelona (2011-2016) i de Treball, Afers Socials i Famílies a Barcelona (2016-2021).Eliseu Oriol ha rebut “l’Encomienda de la Orden del Mérito Civil” pels serveis prestat en benefici del país en la seva representació davant els òrgans de la Unió Europea i les negociacions amb els Estats Membres.

 

Joan Planas Pardo, nascut a Manresa el 23 de març de 1948: Diplomat en Magisteri, Joan Planas va començar a treballar a Correus als 18 anys i a La Salle Manresa fins a la seva jubilació. L’any 1986 es va afiliar al sindicat USOC, i el 2006 és elegit president del primer comitè d’empresa de l’escola. Va ser elegit secretari general de la Unió Territorial del Berguedà i Bages l’any 1992. El 2011 va ser elegit secretari d’Economia de la Unió Territorial de la Catalunya Central. Es va jubilar l’any 2012, però continua col·laborant amb el sindicat

 

Carme Rangil Ortega, nascuda a Sigüenza (Guadalajara) el 15 de juliol de 1948: Mestra de Primera Ensenyança i Llicenciada en Filologia Anglogermànica per la Universitat de Barcelona, ha estat professora d’ensenyament secundari al Col·legi Vidal i Barraquer de Cambrils entre 1975-1987 i 2013-2018. L’any 1987 es va afiliar al sindicat UGT Catalunya després de relacionar-se amb els primers sindicats de mestres i moviments reivindicatius per la defensa de les condicions laborals de les persones docents durant els anys de la transició. Entre 1994 i 2005 va ser secretària de Política Sindical de la UGT Catalunya. Una etapa en què va ser precursora de l’extensió de la representació sindical a les empreses i la formació de comitès d’empresa. Així mateix, va impulsar els primers acords interprofessionals de Catalunya, que han estat acords de referència per la negociació col·lectiva els darrers anys, i va participar en la creació del Tribunal Laboral de Catalunya com a òrgan de solució de conflictes laborals.

 

Carlos Rodríguez Rodríguez, nascut a Salamanca el 6 d’abril de 1951: Emprenedor que, l’any 1986, es va incorporar a l’empresa Pintados Metálicos, SL (pintura industrial) on va exercir de director de fàbrica fins a l’any 1993, quan va adquirir-la, reflotar-la i batejar-la amb el nom de Pintados y Derivados Pinter. Per Carlos Rodríguez el seu model d’empresa no només va orientat als beneficis sinó a la creació de llocs de treball on les persones treballadores se sentin acompanyades, escoltades i percebin que formen part de l’empresa on tothom treballa per objectius comuns. Actualment, Carlos Rodríguez és un dels vicepresidents de l'executiva de PIMEC Vallès Occidental.

 

Maria Teresa Saperas Sas, nascuda a Cornudella de Montsant el 5 d’abril de 1931: Mestra, amb el títol de Magisteri de l’Escola Normal de Tarragona l’any 1951, Maria Teresa Saperas va fundar un parvulari privat a Cornudella de Montsantdavant la mancança d’una llars d’infants al poble, quan quatre dels seus fills eren petits. Ha dedicat gran part de la seva vida professional a l’alfabetització dels infants, a més d’exercir de mestra de religió a Reus durant uns quants anys. Entre 1994 i 2010 va treballar com a voluntària a la societat de Sant Vicenç de Paül. A l’edat de 78 anys, la Maria Teresa Saperas va fundar l’empresa ADZ nadons, de bolquers reutilitzables, per donar resposta a les mares que demanaven diners per comprar bolquers d’un sol ús. Actualment, l’empresa està gestionada per la seva filla i per la seva neta.

 

Maria del Carme Simó Secall, nascuda a Bellmunt del Priorat el 19 de juny de 1944: Pagesa des dels 14 anys, Maria del Carme Simó ha esdevingut una dona de referència a la comarca per la seva llarga trajectòria laboral marcada per l’esforç, la dedicació a la terra i el sector de la vinya i el vi. Va ser la primera dona alcaldessa de Bellmunt del Priorat i impulsora del Centre d’iniciatives Turístiques del Priorat, del qual va ser presidenta durant 25 anys. A més, va ser presidenta de la Cooperativa Agrícola Vinícola del Priorat.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined