L’Ajuntament de Barcelona cedeix dues parcel·les de la Zona Franca per construir les dues presons i Justícia transferirà els terrenys de la Trinitat perquè l’Ajuntament hi pugui fer pisos socials
.

El Govern ha aprovat avui l’acord per fer realitat l’operació que li permetrà disposar de dos terrenys, de 20.000 i 6.500 m2 de superfície, situats a la Zona Franca i propietat de l’Ajuntament de Barcelona, per construir-hi les noves presons que han de substituir Wad Ras i Trinitat Vella. Amb aquesta operació es fa el pas definitiu perquè el Govern aprovi l’operació.

Per la seva banda, la Generalitat transmetrà i alienarà a favor de l’Ajuntament els terrenys de Trinitat Vella, per un import de 5,5 milions, perquè hi pugui construir habitatge social. La consellera de Justícia que ha comparegut avui a la roda de premsa del Govern ha asseverat que “estem parlant de dues instal·lacions molt velles, sobretot Wad Ras ,que es va construir ara fa 103 anys, per tant és una necessitat disposar d’un nou centre de dones”. 

La previsió de la Generalitat és traslladar l’antiga presó de Trinitat Vella i la Unitat d’Homes en règim obert a un solar de 6.500 m2 que suposa una inversió de prop de 36,6 MEUR. Tindrà capacitat per a 800 persones i una superfície construïda de 13.000 m2. L’objectiu és que Trinitat Vella quedi buida el 2025 i es pugui estrenar llavors el nou equipament.

Pel que fa a l’actual presó de Wad Ras, es traslladarà a l’altre solar, el més gran dels dos que l’Ajuntament cedeix, amb una superfície de 20.000 m2. Una nova presó amb visió de gènere, amb capacitat per acollir a l’entorn de 600 internes i una superfície construïda de prop de 55.000 m2.

En aquest sentit, la consellera ha posat èmfasi en que el futur equipament sigui una presó amb visió de gènere i ha dit que “aquesta presó ha de ser adequada per les dones, per les dones gestants, per dones que alleten, per les dones amb fills fins a 3 anys que estan amb elles i, ha de tenir lloc també per a tallers que afavoreixin la formació i la reinserció, lliures d’estereotips de gènere, perquè les dones també han de poder escollir altres disciplines que no les de perruqueria, per exemple”, ha explicat.

La inversió en aquest nou equipament se situa a l’entorn dels 90 MEUR. La previsió és que Wad Ras quedi buida el 2027 i es pugui estrenar el nou centre el mateix any. La consellera ha anunciat que “no els amagaré que estem treballant per avançar aquests terminis perquè comença a ser urgent el tractament amb visió de gènere a les presons i farem tots els esforços per avançar la data”.

CP Wad Ras

La presó de Wad Ras és l’equipament més antic de Catalunya, construït l’any 1915, i amb 103 anys d’història. Des del 83 funciona com a presó de dones, abans havia estat un centre tutelar de menors (antics reformatoris). Té una capacitat per acollir fins a 130 internes en règim ordinari. Es una presó per a dones preventives, és a dir, a l’espera de judici, i allotja l’únic departament de mares que hi ha a tot Catalunya, amb una capacitat fins a 11 mares amb els seus fills.

Wad Ras també funciona com a centre obert tant d’homes com de dones, dels quals, ni ha 311 homes i 125 dones.

Centre Obert  de Barcelona (Trinitat)

La presó de la Trinitat es va inaugurar el 1963 com a presó de dones i el 1969 les Creuades Evangèliques de Crist Rei la van dirigir. A principis del 1983 va començar la seva reconversió com a centre penitenciari de joves. La presó es va tancar definitivament al desembre de 2008 i a partir de llavors es va reconvertir en un centre obert, amb una capacitat de 450 places on els interns treballen a l’exterior i fan tractament durant el dia, treballant les seves necessitats individuals de reinserció i, hi pernocten.